VIRKELIGHETENS ROBOCOP: Brasiliansk militærpoliti viser frem briller som skanner ansikter og sammenligner bildene med registrerte kjeltring-fjes i en database. (Skjermdump: YouTube)

«Robocop»-briller spotter pøbler

Politiet i Brasil forbereder seg til fotball-VM i 2014 med high-tech-briller som gjenkjenner kjente kriminelle i store folkemengder.

 • Aksel Edgar-Lund (Computerworld)

Artikkelen er over ni år gammel

Forside | ComputerworldFølg Computerworld på Facebook!

De høyteknologiske brillene er som hentet rett ut fra den amerikanske fremtidsfilmen Robocop fra 1987, der en drept politimann gjenoppstod som en krysning mellom menneske og maskin.

Les også: Apple spionerer på iPhone-brukere, nå blir det rettssak

Brillene brasiliansk politi nå tester ut, kalles Ex-Eye. De er utstyrt med et lite kamera som benytter ansiktsgjenkjenningsteknologi for å identifisere personer som kan lage problemer i en folkemengde. Brillene skal blant annet brukes under VM i fotball i 2014, skriver den britiske avisen Telegraph.

Skanner 400 fjes i sekundet

Kameraet i brillene fanger opp og analyserer 46.000 biometriske punkter i opptil 400 ansikter i sekundet. Bildene sendes til en database som inneholder opptil 13 millioner ansiktsbilder, skriver den anerkjente teknologibloggen Engadget.

Les også: Snart kan du få grupperabatt med Facebook

Dersom kameraet fanger opp et ansikt som tilsvarer kjente kriminelle i politiets database, dukker det opp et rødt signal på en liten skjerm koblet til brillene. Dermed kan politiet ta sine forholdsregler og vurdere om de vil gripe inn og arrestere den mistenkte, før han eller hun får anledning til å skape problemer i en folkemengde.

Telegraph skriver at brillene er blitt demonstrert for militærpoliti i Sao Paulo og Rio de Janeiro, hvor det skal spilles kamper i neste VM.

- Diskret løsning

- Dette er en diskret løsning fordi man slipper å stille spørsmål eller be om papirer, datamaskinen ordner det. I databasen kan vi legge inn bilder av en supporter som har vært involvert i slagsmål på banen, og selv med gamle bilder kan personen lokaliseres i fremtiden, sier major i Sao Paulos militærpoliti, Leandro Pavani Agostini, til Telegraph.

Les også: Derfor er pupperisting kun lov på Android

Kameraet vil typisk brukes til å analysere ansikter i en folkemengde på 50 meters avstand, men kan angivelig zoome inn på spesifikke ansikter på en avstand på opptil 20 kilometer, skriver Engadget.

Brillesystemet ble presentert for brasiliansk media tidligere denne måneden, går det frem av en nyhetsvideo på YouTube.

Les også: Denne rumpa ble for frekk for Facebook

Mer om

 1. Data

Flere artikler

 1. Brasilianere i enorme demonstrasjoner mot myndighetene

 2. Kjemper for å stoppe voldsbølgen i São Paulo før Fotball-VM

 3. Pluss content

  Den uhyggelige historien om den verste gjengen i Brasil: Slakter konkurrenter og politifolk

 4. Bob fotograferte de terrormistenkte minutter før bombeangrepene

 5. Pluss content

  Politiets nye øyne: Slik overvåker de en hel by fra himmelen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder