GOOGLE: Søkeselskapets Facebook-konkurrent, Google+, lar deg dele inn venner i sirkler, Her kontoen til VGs journalist. Foto: Screenshot

- Google+ for dem som er lei av Facebook

(VG Nett) Foreløpig er Googles Facebook-utfordrer uferdig og for vanskelig å bruke for folk flest, mener eksperter.

 • Kristine Løwe

Artikkelen er over ni år gammel

- Hvis det blir så mye reklame og så mange bestemødre på Facebook at folk går lei, kan Google+ på sikt bli et populært alternativ, sier forfatter og mangeårig blogger Eirik Newth om Googles nye sosiale nettverk Google+.

Norske som utenlandske Twitter-brukere har flokket til

SPENT: Forfatter og blogger Eirik Newth tror Google kan fylle et tomorom i markedet. Foto: Janne Møller-Hansen

Googles nye nettjeneste siden lanseringen sist uke.

Tjenesten, som fortsatt er i en lukket testversjon og krever invitasjon, åpnet en kort periode for at alle testbrukere kunne invitere venner inn fritt, men måtte snart begrense tilgangen igjen på grunn av «vanvittig stor pågang».

- For øyeblikket har vi sett så lite av Google+ at det er vanskelig å si hvordan tjenesten vil utvikle seg. For alt vi vet kan tjenesten vise seg egentlig å være en veldig avansert brukerundersøkelse for sosialt søk, sier han.

Med det sikter han til at Google egentlig kan ha som hovedmålsetting å få vite mest mulig om brukerne sine.

Må bli anti-Facebook

Newth tror Google+ må bli et «anti-Facebook» hvis det skal ha en sjanse.

Selv har han slettet sin Facebook-konto - blant annet som en følge av nettstedets

forhold til personvern.

I skrivende stund er Google+ nesten utelukkende befolket av såkalte «early adopters» som er mer teknointeresserte enn folk flest.

Google har også innrømmet at de bevisst bare har sluppet inn folk med en sterk «sosial graf», det vil si storbrukere av sosiale medier, til å begynne med.

- Ikke for mamma

Flere kommentatorer påpeker at det skal litt til, også når tjenesten åpnes for alle, for at Google+ blir et sosialt nettverk for folk flest.

«Moren din kommer ikke til å bruke Google+,» skriver den utrettelige

teknologibloggeren Robert Scoble.

Han mener Google+ egner seg best for den lidenskapelige teknologibrukeren.

«Hvis du ønsker å lene deg tilbake og la systemet gjøre all jobben (hvilket betyr at det ikke er perfekt, men bra nok for folk flest) så er Facebook stedet du kommer til å bli værende, spesielt siden vennene dine kommer til å holde seg der i en god stund fremover.»

«Men hvis du virkelig ønsker å være i stand til å velge hvem du lytter til, så er Google+ mye bedre,» påpeker han.

Dette er fordi,

som vi skrev like etter lansering, Google+ lar deg organisere det sosiale nettverket ditt i de sirklene du selv vil ha, ut fra hvem du vil dele hva med.

Blander ulike sosiale medier

Dette gir deg mye bedre kontroll over hva du deler med hvem enn du har på Facebook, og det gjør også Google+ godt egnet for de flerspråklige som vil dele forskjellige oppdateringer med forskjellige språkgrupper.

Men brukergrensesnittet er ikke fullt så intuitivt som Facebooks.

«G+ er litt blogg, litt mail, litt Facebook, litt MSN, litt Twitter og til og med litt Chatroulett rørt sammen til noe jeg ved første øyekast synes virker lovende.

«Men jeg tror lista ligger litt for høyt (enda) til at «alle» kommer til å omfavne G+, i hvert fall i første runde. Jeg regner med at Facebook kommer til å trekke noen kort ut av ermet. Det samme bør Twitter også gjøre og for ikke å glemme Apple og Flickr. For en røre,»

skriver bloggeren Andreas H. Lunde.

Slåss om å kopiere hverandre

For det ble tidlig klart at Facebook ikke akter å sitte stille å se på konkurrenten prøve å lokke til seg deres brukere. Fredag ble det kjent at Facebook-utviklere allerede hadde laget

sin egen variant av Google+ sirkler

.

Samtidig ble det oppdaget kode i Google+ som tilsier at både

sosiale spill og spørsmål vil komme til Google+etter hvert.

Det fikk enkelte early adopters, som trodde de på Google+ endelig hadde unnsluppet Facebooks Farmville og Facebook Questions til å reagere med frustrasjon:

«Ikke her også!»

Men i de siste dagene har både Google og Facebook demonstrert gjentatte ganger at den såkalte «meg-også» faktoren lever i beste velgående i sosiale medier - alle kappes om å kopiere alle.

En positiv effekt av dette kan være, som Andreas H. Lunde påpeker på Google+, at Google utfordrer Facebook på åpenhet.

Resultatet kan være at sistnevnte vil se seg tvunget til å kopiere de langt bedre mulighetene til å kontrollere ting som personvern og hvem du deler med fra Google+.

Bra for lærere

Det er funksjoner som ikke minst flere lærere umiddelbart trakk frem som positivt med Google+.

«Jeg gjorde en gang feilen å bli venner med elever på Facebook. Det er bare en dårlig ide. Med Google+ kan jeg sørge for at det jeg deler med søsteren min ikke blir kringkastet til elevene mine,»

skriver lærer og blogger Cynthia Joy.

Teknologinvestor Fred Wilson, en tidlig investor i Twitter, blogger på sin side at han tror det er plass til en lang rekke sosiale nettverk.

Mellomting mellom Facebook og Twitter

«Google+ fyller et tomrom mellom offentlig og privat, det tjener sannsynligvis en litt eldre befolkningsgruppe som er mindre interessert i å koble seg på et stort nettverk eller å være kule, og mer interessert i den sosiale nytten nettstedet tilbyr,»

mener han.

Den kjente amerikanske bloggeren Jeff Jarvis foreslår at de forskjellige sosiale mediene

skiller seg fra hverandre på følgende måte

:

* Facebook er for relasjoner
* Google+ er for å dele
* Twitter er for kringkasting
* Blogger er for å skrive

Google+ lar deg være offentlig eller privat avhengig av hva som passer deg best, og du velger også hva du deler med hvem langt enklere enn med f. eks Facebook.

Bra på mobil
Til forskjell fra andre sosiale medier, har Google+ også gode mobile applikasjoner både for iPhone og Android som oppdaterer seg raskt og ikke henger på samme måte som både Facebooks og Twitters egne applikasjoner kan ha en tendens til å gjøre.

Men foreløpig er Google+ altså befolket av alle de tunge teknologibrukerne som kaster seg over enhver ny dataenhet eller tjeneste med en gang den kommer.

På samme måte som Twitter lar Google+ deg følge alle brukerne du selv ønsker, men de kan styre hva eller om de vil dele med deg.

Facebook for teknonerder

Det bidro til at undertegnedes sirkler for tunge teknologibrukere ganske raskt ble fylt opp med de jeg snakker mye med på Twitter om disse tingene, mens familie og nære venner så langt er fraværende.

Dermed ble nyhetsstrømmen på Google+ i helgen, i alle fall det jeg så av den, først og fremst var en meta-diskusjon om merittene og utfordringene til Google+

Så får vi se hvordan det bildet ser ut når Google endelig åpner opp tjenesten for alle permanent.

Google kan lære av Apple

Men Newth tror det ikke det er noen krise for Google om Google+ skulle vise seg å forbli nisjefenomen.

- Twitter er jo et nettsted for en liten elite. Google+ kan kanskje klare seg fint med en 15-20 prosent andel av markedet for mer avanserte brukere, det må bare være de riktige brukerne - bare spør Apple.

Flere artikler

 1. Kjempeinteresse for Google+

 2. Facebook blir enklere å styre

 3. Rekordvekst for Facebook-konkurrent

 4. Personvern-erklæringer på Facebook virker ikke

 5. Google tar grep etter Apples kart-tabbe

Fra andre aviser

 1. Slik skal Google ta Facebook

  Aftenposten
 2. Fra 100 medlemmer til én million på venteliste på et halvt år

  Fædrelandsvennen
 3. Mobilen er viktigst for Google

  Bergens Tidende
 4. Facebook får opplysninger om 30 millioner brukere på kjøpet

  Fædrelandsvennen
 5. Andre sosiale medier

  Bergens Tidende
 6. Hvorfor flokker millioner til dette nye sosiale nettverket?

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder