iPhone5: Rykteflommen i forkant av dagens Apple-lansering er stor. Vil tidligere Apple-sjef Steve Jobs dukke opp også i kveld? Foto: Gunnar Sejbold

Rykteflom: - iPhone5 med Steve Jobs på podiet

Ryktene svirrer før kveldens lansering av iPhone5. En ekspert tror at Apple også vil lansere en billig lillebror som skal appellere til kineserne.

Kristine Løwe
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Jeg tror Apple vil komme med en telefon med både GSM og CDMA som dermed vil fungere i hele verden, noe som er spesielt viktig for forretningsfolk som reiser mye, sier Øyvind Solstad i forkant av kveldens Apple-lansering.

BILLG IPHONE: Mobilekspert Øyvind Solstad i Carat er overbevist om at Apple lanserer en billig iPhone myntet på Asia i kveld. Foto: Kristine Løwe

Solstad er kommunikasjonsrådgiver nye medier i mediebyrået Carat.

GSM og CDMA er to store konkurrerende nettverksteknologier og hver av dem er dominerende i forskjellige deler av verden.

Med en telefon som kan bruke begge nettverksteknologier får Apple en mobil som kan brukes i Kina, noe som er et veldig viktig marked for alle mobiloperatører. Men da må den selvsagt være mye lavere priset enn dagens iPhone.

Apple er kjent for å legge små hint om hva som kommer i invitasjonene til pressearrangementene sine.

Dagens Apple-lansering finner sted klokken 19 norsk tid, og det er ventet at selskapet vil lansere en iPhone5 og muligens en billig iPhone.

VG Nett følger fremleggingen og kommer med mer etter lanseringen

LES: iPhone5 kommer tirsdag
LES OGSÅ: Endelig film i norske iTunes

Enkelte har tolket symbolet for den ene telefonen i invitasjonen til dagens pressekonferanse som et tegn på at det bare kommer en telefon, men Solstad mener at vi heller bør tolke det som en telefon som kan bruke både GSM og CDMA.

- Det kan jo bli litt nedtur om det bare kommer en telefon, sier Solstad.

Han påpeker at dagens pressekonferanse dessuten er svært viktig for Apples nye sjef, Tim Cook, som tok over etter Steve Jobs i august, siden det er Cooks første lansering som Apple-sjef.

Cook har vikariert for Jobs i flere omganger, men nå vil teknologianalytikere følge ekstra nøye med for å vurdere om Cook virkelig kan fylle skoene til Jobs.

Nyhetsbyrået Reuters hevder å vite at Steve Jobs vil gjøre en gjesteopptreden på kveldens pressekonferanse.

Dette er noen av nyhetene ryktene hevder vil komme i kveld:

* Apple vil lansere en ny, snakkende iPhone som vil bruke teknologien fra oppkjøpet av selskapet Siri, som stod bak en talestyrt personlig assistenttjeneste for iPhone.

* Søketjenesten Wolfram Alpha kommer til å bli integrert med Assistent slik at du kan spørre den om ting, ikke ulikt Google Voice Search.

* Nye iPhone vil ha en kommunikasjonsbrikke for å veksle fritt mellom GSM- og CDMA-mobilnettverk.

* Kamera på 8 megapiksler og en tokjernet A5-prosessor.

* Minne på 1 gigabyte.

* Budsjett-iPhone spesielt rettet mot Asia.

Solstad er ikke i tvil om at også iPhone5 vil selge i bøtter og spann.

- Apple redefinerer den ene løsningen etter den andre. Tenk hva slags spennende apps som kan komme på sikt, hvis de lanserer en telefon med en funksjon som lar deg snakke instruksjoner til telefonen, sier han

Fra før har Google tjenesten Google Voice Search, som er integreret inn i Google Søk og er en egen app for Android og andre mobile plattformer.

Googles Android er den desidert største mobilplattformen i mange land, og vil fortsette å være det, tror Solstad.

- Android kommer til å være det største operativsystemet fortsatt, det er helt klart. Men det tror jeg Apple lever godt med. Apple har bedre marginer enn Google, og flere undersøkelser viser at folk som kjøper Apple-produkter kjøper mer apps og tilbehør, sier Solstad

Men han tror Apple helt klart har øynene sine rettet mot Asia.

- Den nyeste Apple-butikken ble åpnet i Hong Kong. Det er et tydelig tegn på at selskapet satser hardt der. Hvis Apple klarer å ta dette markedet, har de virkelig skutt gullfuglen - igjen, påpeker han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder