Ny rapport fra Fotorådet: Nordmenn er fotogale

(VG Nett) Fotografering er en av våre største hobbyer, og trolig er vi størst i verden på bruk av digitalkamera.

  • Erling Ellingsen

Artikkelen er over 13 år gammel

FORNØYD: Informasjonsjef i Fotorådet, Knut Førsund, har all grunn til å fryde seg. En fersk undersøkelse viser at nordmenn er mer foto-gale enn aldri før. Foto: Bjørn Aslaksen

- Fotointeressen er veldig stor i Norge. Aldri før har vi tatt så mange bilder, sier informasjonsjef Knut Førsund i Fotorådet, til VG Nett. Foto er trolig en av våre største hobbyer.

I rapporten som er bygd på en landsrepresentativ undersøkelse foretatt av Visendi på oppdrag fra Fotorådet (som er foreningen for fotobransjen i Norge), kommer det frem at 18 prosent av oss anser fotografering som en viktig hobby.

NETTMØTE:Spør Fotorådet om kamerakjøp!

Ifølge Førsund i Fotorådet, gjør det fotografering til trolig en av de største hobbyene i Norge, om ikke den aller største.

Omtrent 85 prosent av alle husstander i Norge har et kamera. Hele 65 prosent av alle husstander i Norge har et digitalt kamera, et tall som trolig stiger til 70 prosent i år.

- Dette er trolig en verdensrekord. Det er ekstremt bra, og vi er trolig størst i verden på dette. Jeg tror ingen andre land har passert 50 prosent dekning, sier en entusiastisk Førsund.

Kjøpesterke og kjøpevillige

Skal vi tro tallene i rapporten, går de norske fotobutikkene en svært blid fremtid i møte. Nesten 4 av 10 nordmenn skal ha et ønske om å kjøpe et nytt kamera i nærmeste fremtid.

- Vi kjøper også stadig mer avanserte kameraer. Kjøp av speilreflekskameraer tar av, og vi har aldri solgt så mange som nå, sier Førsund. Slike kameraer anses som mer avanserte enn de langt mer vanligere kompaktkameraene.

Og vi er villig til å betale for dem også. Rapporten slår fast at vi mer enn gjerne bruker 3000 kroner for et kompaktkamera, mens vi også blar opp 7000 kroner for et speilreflekskamera.

- Nordmenn har penger å bruke på slike ting. Og ja, du får gode kameraer for den prisen, opplyser Førsund i Fotorådet.

Ikke uventet sier de fleste av oss at vi tar bilder for å bevare minner. Rapporten avslører også at kvinner er mer foto-interesserte enn menn, men at flere menn har det som hobby.

Upopulært med film

Ikke rent uventet, viser rapporten at filmbaserte kameraer blir stadig mindre populært. De må vike for de langt mer populære digitalkameraene, som selger bedre og bedre for hvert år.

Bare 2,1 prosent av de spurte hadde kjøpt et filmbasert kamera i 2005/2006. Til sammenligning kjøpte 21 prosent et digitalkamera i 2005/2006, viser tall fra undersøkelsen.

- Filmbaserte kameraer synker stadig, så det er uinteressant salgsmessig. Flere selskaper vil nok slutte å produsere filmbaserte kameraer i årene som kommer, mener Førsund.

For dem som fortsatt eier filmbaserte kameraer: Frykt ikke, du vil fremdeles kunne kjøpe film i mange år til. I år vil det trolig bli solgt hele 2,5 millioner filmruller i Norge.

Det er likevel mindre enn før. Under de filmbaserte kameraenes storhetstid, ble det solgt 11 millioner ruller i året.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder