ENDA TYNNERE: Apple-topp Phil Schiller viser frem det nye nettbrettet iPad Air 2. Foto:Marcio Jose Sanchez,Ap

Apple-lanseringen: Slik blir nye iPad Air 2

Den nye iPad Air får både fingeravtrykkleser, bedre kamera
og raskere innmat.

  • Varg Aamo (tek.no)
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Kveldens Apple-lansering startet med at Tim Cook fortalte om lanseringen av den nye iPhone 6 og iPhone 6 Plus, at betalingsløsningen Apple Pay er i ferd med å få fotfeste, og litt snakk om smartklokken Apple Watch som kommer neste år.

I god Apple-tradisjon tok det litt tid før nyheten alle har ventet på tok scenen – men som ventet dreide det seg om en etterlengtet oppdatering av selskapets populære iPad-modeller.

Tek.no fulgte lanseringen direkte.

RASKERE: Særlig kameraet på den nye iPad-en har gjennomgått en grundig oppgradering, ifølge Apple. Foto:Marcio Jose Sanchez,Ap

– Når du har det beste nettbrettet i verden, hvordan gjør du det bedre? spurte Apple-sjef Tim Cook fra scenen, og avduket med dét iPad Air 2.

Nyheten er bare 6,1 millimeter tykk, og dermed 18 prosent tynnere enn den opprinnelige iPad Air, og fra scenen fikk vi se to av de nye nettbrettene stablet oppå hverandre – noe som sammenlagt er like tykt som den originale iPad.

Skjermen er laminert, og skal ha fått et refleksdempende belegg som reduserer gjenskinnet i skjermen med 56 prosent. Prosessoren skal være 40 prosent raskere, men raskere enn hva er ikke umiddelbart godt å si. På grafikkfronten oppgis i alle fall nye iPad Air 2 å være hele 180 ganger raskere enn den originale iPad.

Kameraet på iPad Air 2 har også fått et løft, og dessuten et vell av nye funksjoner så som bedre ansiktsgjenkjenning, og mulighet til å fotografere i mørkere omstendigheter.

Kan låses opp med fingeren

En fingeravtrykksleser som fungerer akkurat likt som på de nye iPhone-modellene er også på plass. Dermed får også iPad Air 2 støtte for Apples nye betalingsløsning, som kan brukes til netthandel. Det ser imidlertid ikke ut som nettbrettet vil kunne brukes for å betale i butikk med Apple Pay.

iPad Air 2 kommer i seks forskjellige versjoner – enten med eller uten plass for SIM-kort, og i versjoner med 16, 64 og 128 GB lagringsplass. De amerikanske prisene spenner fra 499 dollar for den minste versjonen med bare Wi-Fi-tilkobling, til 829 dollar for den største som også kan kobles til mobilnettet.

Apple iPad Air har tidligere fått gode karakterer:

SAMLETEST: Nettbrettene du faktisk kan jobbe med

En helt ny iPad Mini fikk også noen minutter i rampelyset. Denne får en 7,9-tommers retina-skjerm, et 5 MP iSight-kamera, og vil koste mellom 399 dollar og 729 dollar avhengig av hvilken variant man går for. Ellers var det visst ikke stort å si om nye iPad Mini 3, som i likhet med iPad Air 2 vil kunne forhåndsbestilles fra i morgen av.

Operativsystemet pusset opp

Ikke bare iPad ble vist frem på kveldens lansering. Også Mac-operativsystemet OS X Yosemite, som ble tilgjengelig som prøveversjon tidligere i år, ble også offisielt lansert som en gratis oppdatering i dag.

Dette skal blant annet gjøre det lettere å dele innhold mellom Mac-maskinen din og mobile enheter, skrivere og Apple TV. Samtidig skal batteritid på bærbare maskiner og hastighet i nettleseren ha blitt kraftig forbedret.

Apple har hard konkurranse fra Google på flere fronter:

I går lanserte Google ny mobil, nytt nettbrett og en Apple TV-konkurrent

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder