Foto:,

Test: Nikon D810 - amatørens drøm

Nikon D810 er på mange måter det beste kameraet vi har testet, men det krever mye av fotografen.

De færreste budsjetterer med 30.000 kroner for et kamerahus, men så er ikke Nikons nye råtass for hvem som helst. De fleste vil være strålende fornøyd med et Nikon D5300 eller et D3300 hvis budsjettet er trangere, og for mange av dem vil forskjellen i billedkvalitet sammenlignet med kameraet vi tester her, ikke være verdt de ekstra pengene.

Men for dem som kun er fornøyd med det beste, er Nikon D810 midt i blinken. Det er et kostbart kamera. Mange ganger dyrere enn speilreflekser vi vanligvis tester, men så er markedet for kameraer i denne prisklassen begrenset.

Kameraer som D810 velges av amatører som har holdt på en stund, og proffer som trenger ekstrem oppløsning i et robust kamera med fullformat billedbrikke.

De blir neppe skuffet over 810, som erstatter Nikon D800 og D800E. To helt like kameraer med 36 Megapiksler billedbrikke, men med et utlignet lavpassfilter i D800E. Noe som ga litt bedre detaljskarphet, men også fare for moaremønstre i enkelte bilder.

Raskere og bedre
I D810 er lavpassfilteret fjernet. Fullstendig. Kameraet har også fått en bedre prosessor som skal være i stand til å dempe moareeffekten, og det har fått raskere skuddtakt på fem bilder/s, utvidet lysfølsomhet (32, 64 og 51200 ISO), gruppering av fem fokuspunkter og en rekke mindre endringer.

Kameraet har også fått en ny elektronisk lukker (på første gardin), og speilmekanikk som demper vibrasjoner bedre, og muligheten til å fotografere i såkalt crop mode. Eller med beskjæring, som øker brennvidden, men bruker mindre billedflate og muliggjør opp til syv bps skuddtakt. Nyttig for actionfotografering med teleobjektiv. Eneste ulempen med det, er at det krever at vertikalgrepet med batteri er påmontert kameraet.

Fysisk sett er endringene sammenlignet med forgjengerne, ikke store. Frontgrepet er bedre utformet på D810, og enkelte brytere og knapper er endret for bedre følelse. Kamerahuset er dønn solid med omfattende værtetting i form av gummipakninger, og skjermen har fått høyere oppløsning på 1,22 Mp.

Billedkvalitet og ytelse
Den tekniske kvaliteten på billedfilene fra D810, er den beste vi har sett. Billeddynamikken og fargedybden er fremragende og på høyde med, om ikke bedre enn Sony A7R, og Nikon-kameraet parkerer konkurrentene på detaljskarphet. Det skal legges til at forskjellen til to år gamle D800E slett ikke er stor, men for dem som er opptatt av detaljer, vil D810 oppleves som bedre.

Skarpheten og dybden i bildene er ikke det eneste vi liker med D810. Autofokuset og skuddtaktens forbedringer er meget velkomment på kameraet, som oppleves som kjappere i responsene, og har høyere treffprosent på autofokus enn forgjengeren.

Les hele testen på Lyd & Bilde

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder