Foto:Espen Irwing Swang,Tek.no

Test av Google Nexus 9: Vi har testet Googles nye nettbrett

Nexus 9 er det første nettbrettet med Android 5.

Artikkelen er over fem år gammel

Google har tradisjon for å lansere nye nettbrett under Nexus-navnet når de skal slippe en ny versjon av Android. Denne gangen er det HTC som er valgt som produsent, og HTC har også fått lov til å sette navnet sitt på baksiden av brettet.

Designen er ikke HTC på sitt beste

Nye Nexus 9 ser atskillig mer påkostet ut enn forgjengerne, selv om designen ikke er HTC på sitt aller beste. Rammen er i børstet metall som er polert nærmest skjermglasset.

Skjermen måler 8,9 tommer diagonalt, og er med det litt mindre enn skjermen på iPad, som måler 9,7 tommer. Pikselantallet er det samme – 1536 x 2048 punkter. I klartekst betyr det at skjermene kan vise det samme, men at det ser litt mindre ut på Nexus 9, der billedpunktene sitter tettere.

Skjermformatet 4:3 er også såpass uvanlig på Android-brett, at flere apper ikke tilpasser seg. Det betyr at du får en såkalt «letterbox», der et 16:9-bilde fylles ut med en sort stripe over og under bildet. Selv ikke kameraappen som følger med brettet klarer å tilpasse seg formatet.

Nexus 9 havner i midten mellom de små og kompakte nettbrettene, som iPad Mini eller Sony Xperia Z3 Tablet Compact, og de store modellene, som iPad Air eller Samsung Galaxy Tab S 10.5. Vi skal ikke starte noen debatt om hva som er den ideelle skjermstørrelse på et nettbrett, for det avhenger av så mangt. Vi nøyer oss med å observere at nettbrettet Nexus 9 er for stort til å være like hendig som kompaktbrettene, samtidig som det er noe mindre enn de andre «tohånds-brettene».

Brettet vi har fått til test har bare 16 GB lagringsplass, noe vi mener er litt for lite. Det er ikke støtte for ekstra minnekort. Det finnes riktignok en 32 GB variant av brettet, men vi har testet 16 GB-versjonen.

Den minner unektelig mye om iPad. I størrelse havner den mellom iPad Mini og iPad Air. Foto:Espen Irwing Swang,Tek.no

Skal gi PC-kraft i nettbrettformat

Med sin kraftige Tegra K1-brikke har Nexus 9 forutsetninger for å takle det meste. Selv hevder Nvidia at 64-bitbrikken deres gir PC-ytelse på nettbrettet. Nvidias Kepler-arkitektur er den samme som du finner i Nvidias nyeste PC-grafikk-kort.

Her er det selvsagt mange faktorer som spiller inn, men brukeropplevelsen du får med Nexus 9 blir i alle fall ikke skjemt av dårlig ytelse fra maskinvarens side.

Vet du hva motoren i mobilen din heter? Her er de viktigste »

Batteriet i brettet er nokså stort, og holder til rundt 10 timer videoavspilling. I praksis vil du kunne bruke brettet i alt fra én til mange dager, avhengig av ditt bruksmønster. Vårt inntrykk er at batteritiden er over gjennomsnittet.

Det nye grensesnittet Material Design er rent og pent. Foto:Espen Irwing Swang,Tek.no

Nytt grensesnitt i Android 5.0

Det nye grensesnittet i Android 5.0 kalles Material Design, og er en mer minimalistisk design enn vi er vant til fra Google. Nå er det rene linjer, duse farger og lesbare fonter som gjelder.

Navigasjonstastene ligger i bunnen av skjermbildet, og er de vanlige «tilbake», «hjem» og «nylige apper». Sistnevnte har også fått en ansiktsløftning, og apper som kjører på brettet vises nå som store kort midt på skjermen.

En annen funksjon vi liker er muligheten for å sette opp flere brukerprofiler. Da kan flere bruke samme brett uten å ha tilgang til hverandres e-post eller annen personlig informasjon.

Ikke fått med deg alle endringene?Les mer om Android 5.0 på Tek.no »

Gøy fra Google, superlyd fra HTC

Underholdningsfunksjonene på brettet er de du får når du velger ren Android, hvilket vil si tjenestene til Google. Her er Play Spill, Play Bøker, Play Filmer, Play Aviskiosk, og Play Musikk. Og Play Butikk, selvsagt, hvor du kan velge mellom halvannen million apper til brettet ditt.

HTC er flinke med lyd, og har lagt til sine BoomSoud-høyttalere på fronten av brettet. Stereolyden er kraftigere enn hva vi er vant til på brett og mobiler, men forvrengningen er påtagelig. Vil du høre på musikk eller filmlyd må du finne frem hodesettet. Da får du til gjengjeld en musikkspiller som leverer bedre enn noe annet nettbrett vi har hørt, med krefter nok til å drive tunge hodetelefoner.

Ikke alle nettbrett har fotolys. Nexus 9 har det. Foto:Espen Irwing Swang,Tek.no

Middelmådig kamera

Kameraet tar bilder med 8 megapiksler oppløsning, og er omtrent som kameraet på andre nettbrett. Du har antagelig et bedre kamera i mobilen din, men kameraet på Nexus 9 kan være greit nok om du ikke har noe annet for hånden.

Frontkameraet er svakt, med en oppløsning på 1,6 megapiksler. Brettet kan også filme HD-video (se eksempel under).

På Tek.no kan du se testbilder og en video som vi har filmet med Nexus 9 »

Baksiden er i plast. Foto:Espen Irwing Swang,Tek.no

Konklusjon og alternativer

Vi tror Nexus 9 får det tøft i kampen om sluttbrukerne. For eksempel er skjermen på Samsung Galaxy Tab S bedre, mens Apple iPad Air gir en like god spillopplevelse. Begge disse virker bedre bygget enn Nexus-brettet, med tynnere og stivere chassis. Ikke minst har iPad Air 2 med sine myke linjer og lette metallkropp en mer elegant design enn Nexus 9. En annen tøff konkurrent er Sony, som har Xperia Z2 Tablet og Z3 Tablet Compact i porteføljen. Disse er ikke bare tynnere og lettere, men de er også billigere, støtter minnekort og tåler bruk i all slags vær.

Med en pris på 4790 kroner i nettbutikkene (4G og 32 GB) er Nexus 9 slett ikke blant de billigste. En tilsvarende iPad Air 2 med 64 GB minne koster riktig nok drøyt 1000 kroner mer, mens Samsungs flaggskip Galaxy Tab S med 16 GB minne koster under 4500 kroner. Den har også plass til minnekort, så du kan få mye mer minne enn de 32 GB-ene som er grensen for hva Nexus 9 kan by på.

Du skal være bra opptatt av å være tidlig ute med Android Lollipop og 64-bit prosessorarkitektur for å velge den dyrere Nexus-modellen fremfor Tab S eller Z2 tablet, som også har større skjermer.

For utviklere, ekstremt detaljorienterte gamere og entusiaster som liker å eksperimentere med alternative konfigurasjoner, vil Nexus 9 helt sikkert være svært interessant. Men vi kan vanskelig se andre grunner til å anbefale dette brettet fremfor andre toppmodeller med mer minne og bedre design.

Les hele testen av Google Nexus 9 på Tek.no »

Lurer du på hvilken mobiltelefon som er best akkurat nå? Sjekk denne samletesten »

Flere artikler

  1. Test av Sony Xperia Z3 Tablet Compact: Sonys nye Z3 Tablet Compact er tynn, lett og vanntett

  2. Et godt nettbrett til en rimelig penge

  3. Pluss content

    Guide: De beste nettbrettene til skolestart

  4. Sony Z5 gir stor glede i en liten pakke

  5. Nettbrett-duell: Er iPad Air 2 det heftigste nettbrettet av dem alle?

  6. Nye Nokia har lansert sitt første nettbrett

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder