ILLUSTRASJONSBILDE: Selv om du tilbakestiller Android-telefonen din til fabrikkinnstillinger, skal det være enkelt å hente informasjonen opp igjen. Foto: ERIK HAUGEN ASPAAS / VG Foto: ,

Ny eier kan se bildene dine

Android-telefoner med skummel svakhet

Datatilsynet: – Det er ditt eget ansvar

Google: – Kun et problem på eldre operativsystemer

Har du solgt Android-telefonen din? Da kan den nye eieren ha sett nakenbildet du sendte til kjæresten.

Erik Haugen Aspaas
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Med alle de nye telefonene som stadig dukker opp på markedet, er det mange som ønsker å oppgradere mobilparken sin.

Et kjapt søk på Finn.no viser at 80 personer selger sin brukte Android-telefon onsdag. Kanskje har de allerede slettet bilder, meldinger, kontakter og e-poster på mobilen, kanskje ikke. Men det spiller egentlig ikke noen rolle. For den nye eieren kan ganske enkelt få tilgang til informasjonen. I hvert fall ifølge PC- og mobilsikkerhetsfirmaet Avast.

Over 1000 pikante bilder

De kjøpte nemlig 20 brukte telefoner, samtlige tilbakestilt via Googles innebygde fabrikkinnstillings-funksjon og forsøkte å finne informasjon fra den tidligere eieren.

Og det de kom over følgende:

Mer enn 40.000 bilder

– Mer enn 1500 familiebilder av barn

– Mer enn 750 bilder av kvinner i forskjellige stadier av avkledning

– Mer enn 250 nakenbilder av menn

– Mer enn 1000 søkeresultater fra Google

– Mer enn 750 e-poster og meldinger

– Mer enn 250 kontaktnavn og e-post-adresser

– Fire fulle identiteter fra tidlige eiere

– Én fullført lånekontrakt

ILLUSTRASJONSBILDE: De 20 undersøkte telefonene ble ifølge Avast kjøpt fra ulike deler av USA. Foto: ERIK HAUGEN ASPAAS / VG Foto: ,

Testtelefonene var ifølge sikkerhetsfirmaet kjøpt fra hele landet og det skal ikke ha vært vanskelig å få tilgang til den informasjonen selgeren trodde han hadde slettet for godt.

– Mengden personlig data vi fant var rett og slett utrolig. Så det man må huske på som forbruker er å overskrive telefonen din. De hjelper ikke å bare følge de vanlige instruksene, forklarer direktør i Avast mobil, Jude McColgan til BGR.

Ditt eget ansvar

SEG SELV Å SKYLDE: Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, forteller at det er forbrukeren som selv har ansvaret for innhold på telefonen ved et eventuelt videresalg. Foto:Trond Solberg,VG

Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet mener det er viktig at folk er klar over risikoene når man gir fra seg, selger eller kaster en telefon.

– Jeg vil jo tro at de fleste ønsker at bilder og annen personlige informasjon ikke spres videre, sier han.

Har du solgt telefonen din uten at du er helt sikker på om alt innhold på den er slettet? Da har du dessverre ikke så mye å stille opp med.

– Det er en privat avtale mellom to personer og selger har selv ansvaret for at sensitiv informasjon er slettet, forklarer Thon.

Elkjøp med mulig løsning

Kommunikasjonssjef i Elkjøp, Øystein A. Schmidt kan fortelle at de har vært innom problemstillingen ved flere anledninger. Og at man som IT-kyndig har muligheten til å gjenoppbygge data på enheter som i utgangspunktet har vært «slettet» gjennom å gjenopprette fabrikkinnstillinger. Det har elektronikk-giganten nå tatt høyde for.

– Vi er, i samarbeid med en ekstern sikkerhetsleverandør, i gang med å tilby en tjeneste som sletter alt innhold på enheter. Den er planlagt sjøsatt om tre-fire uker.

Videre forklarer Schmidt at tjenesten vil bli brukt også på lånetelefoner, slik at kunder som får et tilbud om en enhet ikke risikerer å se sensitiv informasjon fra foregående bruker.

– Prispunktet på dette produktet er ennå ikke satt, men vi lover at det kommer til å samsvare med det produktet kundene får, avslutter Schmidt.

Google med forklaring

Googles presseavdeling i USA kom med følgende presseuttalelse til VG da vi gjorde dem oppmerksomme på undersøkelsen:

Denne forskningen ser ut til å være basert på gamle enheter og versjoner (pre-Android 3,0), og reflekterer ikke sikkerhetsbeskyttelsen i Android-versjoner som brukes av de aller fleste brukere. Hvis du selger eller kvitter deg med apparatet, anbefaler vi at du aktivere kryptering på enheten og bruke en fabrikktilbakestilling på forhånd, og dette har vært tilgjengelig på Android i over tre år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder