Test av Nokia E7

Nokia E7 har et fantastisk tastatur, men den er både dyr og treg.

  • Finn Jarle Kvalheim (tek.no)
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologi

Nokia E7 ble presentert som den nyeste Communicator-telefonen fra Nokia da den ble lansert på høstparten i fjor. Det er ingen tvil om at Nokia har gammel storhet å forsvare når de velger å omtale E7 som en Communicator-mobil. Selskapet har også sterk konkurranse fra andre aktører, og til 4700 kroner skal E7 levere spesielt godt for å innfri.

Når det kommer til det fysiske, har E7 definitivt æren i behold. Telefonen er bygget hovedsaklig i aluminium og glass, med små innslag av plast i topp og bunn.

Eksklusivt inntrykk

Hele telefonen gir et eksklusivt inntrykk når man får den i hånden. Den er også relativt kompakt til å være en mobiltelefon med fulltastatur.

Det eneste problemet vi opplevde med E7s fysiske fremtoning, er at den er så tynn at å åpne tastaturet krevde en del tilvenning. I starten truet mobilen titt og ofte med å fly ut av hendene på oss. Med litt øvelse forsvinner likevel dette problemet.

Se flere bilder av Nokia E7 på Amobil.no

Tastaturet er en nytelse

Når tastaturet først er fremme er det uansett en nytelse. Tastene stikker greit opp av tasteflaten, og det er god avstand mellom dem. E7 har et av de beste fulltastaturene vi har brukt.

På programvaresiden er dog tilstanden litt annerledes. Her opplever vi titt og ofte at telefonen oppfører seg tregt, applikasjoner avsluttes uten forklaring, og vi synes heller ikke Symbian^3 er fullt så intuitivt som mange av konkurrentene, selv om det er betydelig bedre enn eldre utgaver av menysystemet.

Velfungerende e-postleser

E-post blir selvsagt et av de viktigste områdene for en telefon som E7. Her er det betryggende at e-postleseren fungerer svært godt. Det er lett å sette opp alle typer kontoer på telefonen, siden den gjetter mange av innstillingene selv - også for kontoer med utradisjonelle innstillinger.

E-post med bilder og annen formatering vises fint og raskt, og de fleste typer vedlegg kan åpnes av E7.

En merkelig begrensning

Vi synes imidlertid det er en ulempe at man ikke kan ha mer enn én Exchange-konto installert på telefonen. For vanlig underholdningsbruk er neppe dette så viktig, men det er ikke uvanlig å ha flere e-postkontoer i jobbsammenheng.

E7 kan som sagt åpne de fleste vedlegg, men den kan også redigere Office-dokumenter. Her følger nemlig fullversjonen av applikasjonen Quickoffice med. Denne fungerer utmerket.

Greie egenskaper på multimedia

E7 har kurante multimedieegenskaper også. Kameraet er helt greit, men stiller absolutt ikke i samme klasse som multimedietelefonen N8. En HDMI-utgang gjør at det er lett å se både bilder og video på storskjermen i stua.

Lydkvalitet i samtale er svært god, og tastaturet gjør at tekstmeldinger går unna i en fei.

Se bilder tatt med E7 på Amobil.no

Til slutt

Alt i alt har E7 mange gode kvaliteter. Vi synes likevel den skjemmes av for mange problemer med programvaren. Den oppfører seg tregt og tidvis ganske ustabilt. Ved flere anledninger måtte vi bruke tastelåsknappen mange ganger for at skjermen skulle lyse opp ved innkommende samtale.

Prisen er et annet aspekt. 4700 kroner er mye for en telefon i dag. HTCs Desire Z koster rundt 3400 kroner, og er etter vår mening et betydelig bedre valg - selv om også den har noen lyter.

Vi mener dessuten at Nokia N8 er et bedre valg om du primært skal ha en telefon som har gode kamerakvaliteter.

Om underholdning er det du setter mest pris på vil vi heller anbefale den rimeligere Huawei U8800 Titan, eller toppmodellen LG Optimus 2X.

Les hele testen på Amobil.no

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder