NYTT OPERATIVSYSTEM: Samsung lanserte et nytt og åpent operativsystem til mobiltelefoner tirsdag. Foto: Reuters

Samsung lanserer åpent mobil-operativsystem

Google har Android, Nokia har Maemo 5 og nå kommer også Samsung med sitt egne åpne operativsystem, der brukerne enkel skal kunne laste ned ny programvare.

Einar Eriksen (tek.no)
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologi

I dag lanserer Samsung et nytt operativsystem for mobiltelefoner som de kaller Bada. Det betyr "hav" på koreansk, og skal symbolisere at utviklerne har et hav av muligheter til å skape applikasjoner til brukerne.

Åpent operativsystem

I likhet med Android fra Google og Maemo 5 fra Nokia, satser Samsung på åpenhet i Bada. Det betyr at programvareutviklere får tilgang til å hente informasjon og endre funksjonene i operativsystemet.

Les også:
* Sniktitt på N900 med Maemo 5
* Test av Samsung Galaxy med Android
* Test av HTC Hero med Android

Utviklingsverktøyet Bada SDK skal være brukervennlig, og det skal være mulig å ta i bruk nye kreative løsninger under utvikling av programmer.

Last ned programmer enkelt

Programmene tilgjengeliggjøres på Samsung Application Store, som ble lansert på sensommeren for Omnia-modellene med S60 og Windows Mobile som operativsystemer. Du skal kunne laste ned programmer via PC-en eller direkte til mobilen.

For brukeren skal det altså være enkelt å tilpasse mobilen for å gjøre den personlig. Du kan for eksempel laste ned applikasjoner for informasjon om vær og vind, musikktjenester, chatteprogrammer, reiseinformasjon og mye mer.

Følger Googles fotspor

Samsung er langt fra først med å åpne for at utviklere kan gjøre telefoner mer spennende og funksjonelle.

Google var først med et åpent operativsystem som inkluderer en programvarebutikk der det er enkel å laste ned programmene som andre utvikler. Nokia satser også stort på den samme forretningsmodellen, med sitt åpne operativsystem Maemo 5 som vi først vil se i Nokia N900. Og nå har altså Samsung gjort det samme.

I tillegg har vi Apples Iphone, Microsofts Windows Mobile og Nokias S60 som representerer store markedsandeler og som det også utvikles mye programvare til, selv om operativsystemene ikke er like åpne.

Les flere mobilnyheter på Amobil.no

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder