SVINDEL: Nettkriminelle utnytter folks interesse for nyheter om bin Ladens død, blant annet gjennom Facebook og spam. (Foto: Sophos)

FBI advarer: Falsk video av bin Laden er virus

Svindlere gjør alt de kan for å utnytte den enorme interessen for Osama bin Ladens død. Virus sprer seg på Facebook og epost.

 • Aksel Edgar-Lund (Computerworld)

Artikkelen er over ni år gammel

Forside | ComputerworldFølg CW på Facebook

Tirsdag gikk FBI ut med en advarsel til pc-brukere om at beskjeder som angivelig inneholder bilder og video av Osama bin Ladens død inneholder virus som kan stjele personlig informasjon.

LES: Se hvilke interesser Google har lagret på deg

Falske bilder

Advarselen kommer etter at it-sikkerhetsselskaper melder at de har oppdaget ondsinnet programvare forkledd som bilder av den døde Al-Qaida-lederen, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Sikkerhetsselskapet F-Secure skriver at kriminelle sender ut e-post som inneholder et passordstjelende trojanerprogram kalt Banload, mens Symantec påpeker at kriminelle spammer med lenker til falske "Osama død"-nyhetsartikler som utløser nettbaserte angrep dersom man besøker nettsidene.

Amerikanske myndigheter har bilder av bin Laden, som ble skutt i hodet og drept under et raid i Pakistan på mandag. Men disse bildene er ikke blitt publisert offentlig.

Les også: Slik skodde nettkriminelle seg på jordskjelvet i Japan

Nettsvindlere bruker også en teknikk kalt søkemotorforurensing, som forsøker å lure en søkemotor til å fremvise hackede nettsider som inneholder skadelig programvare, øverst i søkeresultatene på for eksempel Google.

- Det er lite sannsynlig at du finner bilder eller video av bin Ladens død på nettet, men søker du etter dette finner du garantert nettsider med ondsinnet programvare, skriver forskningssjef hos finske F-Secure, Mikko Hyponnen, i en blogg.

Les også: Åtte av ti plages av Facebook-spam

FBI advarer Internett-brukere om å se opp for falske beskjeder på sosiale nettverk, og aldri å laste ned programvare bare for å kunne se en video.

Store nyhetsbegivenheter utnyttes raskt

Bin Ladens død er en stor internasjonal nyhetsbegivenhet, og viser på en fantastisk måte hvordan informasjon kan spre seg på Internett. Mange fikk vite om terroristlederens død via Twitter, der nyheten først ble kjent, eller på Facebook. Men det viser også hvordan ufiltrert informasjon raskt kan spre falsk informasjon verden rundt.

Siden mandag har nyhetene om bin Laden skapt falske bilder, falske sitater, og massevis av svindelforsøk.

"Osama er død, se denne eksklusive videoen fra CNN som ble sensurert av Obama-administrasjonen på grunn av voldeligheten, dette må du se", er en typisk lokkemelding som brukes for å lure folk på Facebook til å besøke suspekte markedsføringssider når de klikker på lenken. Dernest oppfordres brukerne til å klippe og lime inn en ondsinnet JavaScript-lenke i nettleseren, som så sender beskjeden til alle vennene på Facebook.

Sikkerhetseksperter råder folk til aldri å klippe og lime inn script i nettleseren.

Les også: Styr unna disse Facebook-tabbene!

Mer om

 1. Data

Flere artikler

 1. Falske virusadvarsler på VG

 2. - Ikke bruk Googles bildesøk

 3. Facebook øker sikkerheten

 4. Pass deg for falske Instagram-apper

 5. Se opp for Windows Stability Center: Nytt virus herjer millioner

Fra andre aviser

 1. Facebook skal beskyttes mot nettsvindel og virus

  Aftenposten
 2. Facebook skal beskyttes mot nettsvindel og virus

  Bergens Tidende
 3. Nytt Facebookvirus kaprer PC-en din og graver etter kryptovaluta

  Aftenposten
 4. - Dataorm har stjålet 45 000 Facebook-passord

  Bergens Tidende
 5. Nå vil Facebook kvitte seg med falske nyheter

  Fædrelandsvennen
 6. Her er trikset for å unngå Facebook-virus

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no