KLAR FOR MOBIL: Flash er tilgjengelig i beta for flere mobiltelefoner nå, og i starten av 2010 for enda flere. Men Andrew Shorten fra Adobe håper snart Apple også lar Flash komme inn i iPhone-varmen. (Foto: Leif Martin Kirknes)

Adobe vil invadere mobilen din

Adobe er klar med Flash for mobiler. Men hva skjer på iPhone?

Leif Martin Kirknes (Computerworld)
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Forside | Computerworld

- Det handler om å snøre inn alle plattformer - bærbare, stasjonær, Mac, mobiltelefon, tv - alt med en skjerm, sier Andrew Shorten, plattformevangelist i Adobe.

Les også:Alle nettsteder med Flash kan kapres - og hullet kan ikke tettes

Selskapet gjør seg for tiden klare til å ferdigstille Flash for mobiltelefoner, i første omgang Blackberry-modeller, Windows Mobile, Android, Symbian og Palm Pre.

Stadig flere bruker sin smarttelefon til internett, og Shorten har tro på at folk flest helst vil ha tilgang til en fullstendig nettopplevelse uavhengig av om de er på farten med mobil eller hjemme på stuebordet med bærbar pc.

Relevant

Flash-versjonen det er snakk om er 10.1, og poenget blir å få samme versjon til samtlige plattformer. Utfordringen blir å la versjonene fungere på rett måte på de spesifikke enhetene.

- Kundene vil at applikasjonene skal være relevant for enheten. Med relevant tenker jeg på at Flash på mobil må ta høyde for skjermstørrelse, prosessor, minne, eventuelle ekstrafunksjoner og bruk av «multitouch» fremfor mus, sier Shorten.

Dette bør også utviklere ta høyde for når de lager programmer. Mens en videospiller laget i Flash neppe vil trenge designendringer, er det andre applikasjoner der det kan være lurt å ta høyde for ulike skjermstørrelser i designen. Men koden utviklerne allerede har, kan de bruke uansett.

Fikk hjelp

For å få til mobil-Flash, har Adobe fått med seg telefonprodusentene og andre aktører på laget via det såkalte «Open Screen»-prosjektet.

- Vi fant ut at vi ikke kunne gjøre dette på egenhånd, så vi ville ha med mobilprodusentene på laget for å løse utfordringene. Vi har gitt dem gratis tilgang til informasjonen de trenger for å få Flash til å fungere på mobiltelefoner. Det som blir viktig for oss, er at det skal være lett å oppdatere Flash over-the-air, sier Shorten.

Les også:Telenor bygger nytt nett i Norge - slik blir din mobile fremtid

Blant annet har det vært viktig å få produsentene med for å få til ting som multitouch. Og på Palm Pre kan du surfe nettet med flere faner, og da har det vært viktig for Adobe å sørge for at Flash-applikasjoner i ikke-aktive faner går i dvalemodus for å spare systemressurser.

Lobby overfor Apple

Dette kan også slå tilbake i positiv favør for Flash på pc og Mac, som også kan dra nytte av å spare systemressurser, samt av multitouch.

Men iPhone er foreløpig ikke med i Open Screen-prosjektet, selv om Adobe driver beinhard overbevisningsvirksomhet for å få dem med.

- Det er tre millioner brukere i måneden som besøker våre sider fra iPhone i håp om å kunne finne Flash til iPhone. Jeg håper Apple åpner for Flash snart.

Imidlertid har Adobe funnet en bakvei for utviklere som vil ha Flash-applikasjoner inn på Iphone. I Flash Professional CS5 kan man eksportere Flash-applikasjonene til en Iphone-applikasjon.

- Applikasjonen er bygd som Flash, men kjører som vanlig Iphone-applikasjon, sier Shorten.

Trenger bare godkjenning

Dermed slipper utviklere å måtte lage ulike versjoner i ulike programmeringsspråk - en for Flash-mobiler og en for Iphone-mobiler.

- Filformatet blir signert med Apple-sertifikat og det hele, så da gjelder det bare å få applikasjonen din godkjent av Apple, sier Shorten.

Flash Professional CS5 er ikke på gata ennå - heller ikke i beta, men en lukket alpha-gruppe har testet produktet og flere av disse har fått sine applikasjoner godkjent av Apple.

- Vi gleder oss til tilbakemeldingene fra beta-testen, sier Shorten.

Frykter ikke sikkerhetsmareritt

Rik Ferguson fra Trend Micro har fra et sikkerhetsperspektiv tidligere uttrykt bekymret for Flash når det blir tilgjengelig på mobiltelefoner.

Les også:- Farene øker kraftig for brukere av nettsamfunn

Hackere har hatt én stor utfordring med å utnytte sårbarheter på mobiltelefoner, nemlig det at det ikke i like stor grad som på pc finnes noe dominerende operativsystem.

Men med Flash oppstår en felles arena hackerne kan utnytte også på mobiltelefoner, og hackere har tidligere utnyttet Flash-sårbarheter på pc.

Men Shorten mener sikkerhetsaspektet ikke er så stort problem når det gjelder Flash.

- Flash kjøres i nettleseren, og om nettleseren har sandkasse-funksjon, får ikke eventuelle sårbarheter tilgang til informasjon på selve telefonen. I tillegg er vi kjappe med oppdateringer, og vi har inntrykk av at de fleste av våre brukere er kjapt ute med oppdateringer. Vi vil også satse på oppdateringer «over-the-air», sier han.

Air neste

Flash for mobiler finnes som beta for Windows Mobile og Palm Os nå. For Android og Symbian dukker det opp tidlig i 2010. En versjon av Adobe Flex som inkluderer mer mobilutviklervennlige funksjoner kommer i løpet av 2010.

I tillegg håper også Adobe å få i gang Air for mobiltelefoner - Adobes applikasjon for applikasjoner utenfor nettleseren - i 2010.

- Først skal vi få på plass den gode nettleseropplevelsen, så skal vi fokusere på Air, sier Shorten.

Les også:Se måneteknologien som brukes påjorda

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder