Den norske musikktjenesten Wimp har et godt utvalg musikk - også Metallica. Skjermdump: PC World Norge

Sniktitt på Wimp - Norges svar på Spotify

Vi har tatt en rask titt på den norske musikktjenesten som skal ta opp konkurransen med betalingstjenesten i Spotify.

PC World Kirsti Østvang
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
PC World | Computerworld

Musikktjenesten Spotify har på kort tid rukket å bli svært populær. Tjenesten lar deg høre på musikk over internett, med såkalt streaming, både lovlig og gratis. Spotify har på sett og vis revolusjonert måten vi forholder oss til musikk på nettet.

Nå er det norske selskapet Aspiro i ferd med å ta opp konkurransen med Spotify, med programmet som foreløpig heter Wimp.

SE BILDESERIE:Slik ser Wimp ut

Wimp finnes per i dag bare i en lukket betaversjon og du må ha en invitasjon for å kunne registrere deg som bruker og installere programmet. Ifølge Aspiro vil den endelige versjonen av programmet mest sannsynlig bli tilgjengelig i løpet av sommeren.

Vi gjør oppmerksom på at dette ikke er en test av Wimp, kun en gjennomgang av programmet og hvordan det fungerer.

Hva er Wimp?

Wimp er en musikktjeneste som, i likhet med Spotify, lar deg høre på musikk over internett. Du kan lage dine egne spillelister og dele de med andre. Programmet er laget på Adobes nye Air-plattform og er tilgjengelig for både Mac, Linux, og Windows.

Wimp og Spotify er på mange måter veldig like. En av de største forskjellene er imidlertid at Spotify tilbyr både en gratis og betalingsløsning, mens Wimp bare tilbyr en abonnementsløsning.

Prisene for bruk er ennå ikke fastsatt. Trolig vil de ligge på samme nivå som Spotify, som koster 9 kroner per døgn og 99 kroner per måned.

LES OGSÅ:Spotify - Den perfekte musikktjenesten?

Design og funksjonalitet

Grensesnittet til Wimp er lekkert og det er i tillegg svært godt strukturert - og egentlig ganske annerledes enn det man er vant til med i Spotify.

Artist-sidene er laget på en ryddig og oversiktlig måte. Album, singler og mest populære låter er kategorisert i egne faner. Wimp har i tillegg lekre og innholdsrike profiler på artistene. Informasjonen hentes fra Last.fm og du kan enkelt klikke deg videre til offisielle hjemmesider, MySpace-profiler og Youtube-videoer fra artistene.

Musikkutvalg

Musikkutvalget er på over to millioner forskjellige låter ifølge Aspiros hjemmesider. Biblioteket er naturlig nok ikke komplett ennå, men utvalget virker å være veldig bra.

I motsetning til Spotify, har Wimp både Pink Floyd, Metallica og John Lennon. Det finnes selvsagt mangler i Wimp, men mye av musikken vi søkte på fantes da heller ikke i Spotify. Tjenesten virker også ut til å ha et svært godt utvalg av norsk musikk.

LES OGSÅ:Nokia åpner musikkbutikk i Norge

Når du utfører et søk, sorteres resultatene på en langt ryddigere måte enn Spotify, som bare gir deg en lang liste med resultater. Wimp sorterer resultatene i egne bokser for artister, album og låter.

Velger du å spille av en låt, et album eller en spilleliste, legges disse til i en spillekø - hvor låtene spilles fortløpende. Du kan enkelt endre på rekkefølgen i spillekøen og legge til nye låter - både øverst og nederst i køen. Dessuten kan du også fjerne enkeltlåter - hvis du for eksempel ikke ønsker å høre alle låtene i et album.

Lydkvalitet

Vi har ikke testet lydkvaliteten gjennom det ypperste av lydutstyr, men er du hi-fi-freak, fnyser du sannsynligvis av streaming uansett. I våre gjennomsnittlige Sony-headset, kunne vi likevel ane en noe dårligere lydkvalitet enn hos Spotify, noe som sannsynligvis skyldes sterkere komprimering. Det står imidlertid ingenting på Wimp-sidene om hvilken kvaliten lyden skal ha, og det kan tenkes at det er et område det jobbes med.

LES OGSÅ:Snart kan du laste ned Spotify-musikk

Dette mener vi

Wimp er foreløpig i en lukket beta, det mangler naturlig nok en del funksjoner og alt fungerer ikke som det skal. Likevel mener vi at Spotify har all grunn til å skjelve i buksene. Wimp imponerer! Det er brukervennlig, er bedre strukturert, og har et tilsynelatende bedre musikkutvalg.

Aspiro jobber i tillegg med å få på plass flere nye funksjoner. En iPhone-versjon er allerede utviklet, dessuten lover selskapet flere mobile tjenester, forbedring av spillelister og navigasjon, og integrert kjøp og nedlasting av musikk. I tillegg vil programmet også få et nytt navn. Ifølge Aspiro er Wimp kun et internt arbeidsnavn.

Les hele gjennomgangen og se flere bilder av Wimp hos PC World.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder