Vi satte håndfrien på prøve. Foto: Einar Eriksen

Håndfri som tåler det meste

Vi har satt Plantronics trådløse håndfri som skal tåle vær og vind på prøve.

  • Einar Eriksen (tek.no)
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologi

Plantronics har laget en trådløs håndfri for de som er utsatt for mye vær og vind. Den nye Bluetooth-håndfrien Explorer 370 er laget for å tåle fukt og støv.

Dersom du jobber utendørs her i landet kan det selvsagt ofte være en fordel at håndfrien tåler de påkjenningene været utsetter deg for. Explorer 370 skal tåle vannsprut fra alle retninger, og det skal med andre ord ikke være noe problem å bruke håndfrien når det regner sidelengs eller lua er gjennomvåt av svette av all snømåkingen.

Se flere bilder av Explorer 370 hos Amobil.no»

Settes på prøve

Håndfrien tålte fint å ligge nedsenket i vann en stund. Foto: Einar Eriksen

Vi tok selvsagt produsenten på ordet, og utsatte håndfrien for en hel del fukt. Under testperioden lot vi regnhetta være i fred og brukte Explorer 370 i regnværet, uten at håndfrien bukket under.

Vi ga oss selvsagt ikke med noen regndråper. For å være sikker på at håndfrien faktisk tåler vann, tømte vi en hel liter vann over håndfrien. Etter dusjen var den fortsatt koblet til telefonen, og vi kunne ta samtaler akkurat som før.

Dernest lot vi håndfrien ligge nedsunket i vannmuggen en liten stund, for å ta noen bilder. Da vi heiste den opp igjen tok vi en ny samtale - ingen skade skjedd.

For å være helt på den sikre siden, lot vi håndfrien ligge i vann med salt i et halvt minutt mens en samtale pågikk. Da koblet håndfrien seg fra telefonen, og denne gangen var lydkvaliteten sterkt redusert i vår ende da vi tok den opp igjen. Men etter noen minutter med tørking fungerte alt helt topp igjen.

Det som sannsynligvis skjedde, var at det kom vann inn på selve høyttaleren, slik at lydstyrken og kvaliteten ble redusert. Da vannet tørket fungerte høyttaleren fint igjen, uten at elektronikken ser ut til å ha tatt skade.

Vi kan ikke konkludere med annet enn at Explorer 370 virkelig tåler vann, og vi ville ikke vært det minste redd for å snakke i litt regnvær.

Det bør nevnes at håndfrien er av beskyttelsesstandard IP54, der 5-tallet betyr at den tåler støv mens 4-tallet betyr at den tåler vannsprut fra alle retninger. Den er altså ikke ment å tåle å ligge i vann eller å bli utsatt for rennende vann.

Stor, men behagelig

Vannet kan ikke trenge inn noen synlige steder, bortsett fra til høyttaleren og mikrofonen. Foto: Einar Eriksen

Explorer 370 er unektelig en stor håndfri, og den utmerker seg når den sitter på øret ditt. Det er lett å se at håndfrien tåler mye, da den ser ganske barsk ut og store deler av håndfrien er laget i gummi.

Foran mikrofonen sitter det et filter som både skal beskytte mot fukt og vindsus i samtalene, og på toppen av håndfrien er ladekontakten dekket av en gummiluke. Volumtastene er bare to utbulinger i gummien på den ene siden av håndfrien.

Selv om Explorer 370 er stor, er den ikke tung. Med sine 20 gram sitter den forholdsvis tungt på øret. Men hodesettet er så ergonomisk utformet at vekten fordeles over hele øret, og det sitter svært behagelig. Selv etter flere timers bruk er det ikke ubehagelig å ha hodesettet på øret.

Ørebøylen kan snus slik at den passer både høyre og venstre øre.

Grei lydkvalitet

Lydkvaliteten i Explorer 370 er over gjennomsnittet for Bluetooth-håndfrier. Vi hadde aldri noe problem å føre samtaler, og selv da vi gikk over en bro med mye biltrafikk og sterk vind var det ikke noe problem å snakke i telefonen. Både vindfilteret og støyfiltreringen gjør jobben.

Lydkvaliteten i din ende er helt topp, og bedre enn i enkelte mobiltelefoner. Lyden er også høy og tydelig.

Håndfrien filtrerer ikke ut støy like godt som mobiltelefoner gjør, og lydkvaliteten blir sannsynligvis bedre for motparten dersom du snakker rett i mobilen. Dette er imidlertid noe som gjelder alle Bluetooth-håndfrier.

Konklusjon

Et vindfilter sørger for at motparten hører stemmen din, og ikke været ute. Foto: Einar Eriksen

Alt i alt må vi si at Explorer 370 er en nær perfekt håndfri for deg som ikke bare bruker den på kontoret og inne i en tørr bil.

Explorer 370 ble under testperioden utsatt for mye vann og fukt, men tok ikke kvelden av den grunn. Vil du fortsette samtalen mens du går ut av bilen og inn i regnværet, er Explorer 370 en trofast kamerat. Mobilen kan i mellomtiden ligge trygt plassert i innerlomma på regnjakka.

At håndfrien i tillegg både har god lydkvalitet og batterilevetid, skader heller ikke. Prisen på håndfrien ligger på rundt 400 kroner i nettbutikkene, noe som er på svært billig i dagens mål for et så velfungerende produkt. To tomler i været.

Les hele testen hos Amobil.no»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder