MULIGE MODELLER: Dette er to av konsepttelefonene som viser erksempler på hvordan Nokia ser for seg fremtidens mobiltelefoner. Foto: Nokia

Er dette fremtidens mobiler?

(VG Nett) Solcelletelefoner, bøyelige skjermer og helsesjekk på mobilen er noe av det Nokia tror kommer de neste årene.

Jørgen Lyngvær
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Hvordan ser vår mobile hverdag ut om ti år? Dette er noe av det forskningsgruppen i Nokia ser på og jobber med til daglig.

Le sogså: Nokia satser på innendørs GPS.

- Vi leter etter de små frøene som kan bli store om noen år, sier Chief Visionary på Nokia Research Centre, Leo Kärkkäinen.

Nokia ser blant annet for seg at helse og lifsstil blir en viktig del av vår mobile hverdag i årene som kommer. Mobiltelefoner som kan utføre helsesjekk av brukeren og gi ernæringshjelp er eksempler på det Nokia tror kommer til mobilen.

Det er ikke lett å se for seg hvordan mobiltelefonen ser ut om ti år, men Nokia har laget noen konseptmodeller som kan gi en pekepinn på hvilken retning teknologien vil ta.

Morph

FLEKSIBEL: Nanoteknologi gjør at materialene i telefonen kan være fleksible slik at telefonen kan bøyes og brettes. Foto: Nokia

Modellen Morph er laget av bøyelige og gjennomsiktige materialer som gjør at telefonen kan forme seg slik det passer brukeren best. Du kan ha telefonen rundt håndleddet som et armbånd eller den kan være flat slik som vi kjenner telefoner i dag.
Konseptet bygger på nanoteknologi og skal gjøre at telefonen kan bruke mindre strøm, lades via solceller, rengjøre seg selv og ha en rekke sensorer som blant annet kan måle luftkvalitet og andre faktorer i miljøet rundt oss.

Oppgradering

NY PÅ INNSIDEN: Konseptet Wears in, not out handler om at man oppgraderer telefonen digitalt i stedet for fysisk. Foto: Nokia

En annen konseptmobil er modellen «Wears in, not out» som handler om at man i stedet for å kjøpe ny telefon oppdaterer programvaren på telefonen for å gjøre telefonen ny på innsiden. Prosjektet går i stor grad ut på digital oppgradering i stedet for fysisk oppgradering og at dette vil gi nye muligheter for hvordan man bruker og tenker om telefonen.

Gjenvinning

REMADE: Denne modellen er laget nesten utelukkende av resirkulerte produkter. Foto: Nokia

Nokia jobber også med flere miljøkonsepter som dreier seg om å få ned strømbruken og resikulere produkter. Remade er en konseptmodell som bruker nesten utelukkende resirkluerte materialer. Den har også bakgrunnsbelyst display, som bruker mindre strøm enn vanlige skjermer.

Modellene er foreløpig bare konsepter og det er derfor usikkert om de noensinne kommer i produksjon.

Les også: Nokia N85: Mobilen som skrangler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder