Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Dette er markedets beste mobiltelefon: Test av Sony Xperia Z1

Smartmobilen som har absolutt alt du trenger.

 • Espen Irwing Swang (tek.no)

Artikkelen er over syv år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologi


Sony Xperia Z1 er den beste mobiltelefonen vi har testet. Om vi ser på listen over spesifikasjoner finner vi knapt ett eneste punkt der telefonen ikke ligger helt i fremste rekke.

Knallskjerm

Skjermen på 5 tommer er en av de beste LCD-skjermene vi har sett. Det skyldes ikke bare det høye antallet bildepunkter (1080 x 1920), men også måten telefonen behandler skjermbildene på. Her har Sony klart å få en LCD-skjerm til å fremstå som en verdig konkurrent til AMOLED, og borte er den litt blasse opplevelsen fra Xperia Z.

Telefonen er en kraftpakke av de sjeldne, med et batteri på hele 3000 mAh. Kameraet er klassens beste, og tar gode bilder selv i svakt lys. På toppen av dette kommer at telefonen er vanntett.

Sjekk bildene vi tok med Sony Xperia Z1 her »

Forbedret design

Designen er endret noe siden forgjengeren Xperia Z forbløffet med sin elegante design i vanntett utførelse. Kantene er noe rundere, og telefonen er mer behagelig å holde i. Telefonen er fremdeles vanntett, men nå følger det med en ladestasjon du kan sette telefonen i for å lade uten å måtte åpne lokket over USB-kontakten. Dette vil du utvilsomt oppleve som en forbedring.

Det er heller ikke noen luke over tilkoblingen til hodetelefonene. I stedet er fuktbeskyttelsen lagt inn i telefonen.

Smarte og tilpasningsvennlige menyer

På en av hjemmeskjermene har Sony lagt en widget som viser innhold de mener er egnet for denne mobilen. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no


Menyene på Xperia Z1 er ikke helt ulike de du ser på andre nyere Sony-mobiler. Men det er gjort noen små endringer som får det hele til å se mer ryddig ut, og som samtidig gjør det enklere å tilpasse brukergrensesnittet.

Xperia Z1 er stappfull av teknologi. Her er støtte for svært mange mobilfrekvenser på alle bånd (2G, 3G og LTE (4G)). Her er også NFC for enklere tilkobling og innholdsoverføring, Bluetooth 4.0 med støtte for en rekke ulike tilbehør, også pulsbelter og andre sensorer som bruker lite strøm (Ultra Low Voltage).

Lyst til å prøve en Android-telefon?Slik bytter du fra iPhone til Android »

Ypperlig til alt

Foto: Sony


Telefonen er ypperlig for den som vil se film på mobilen, spille grafikktunge spill, ta gode mobilbilder, føre samtaler med klar og ren lyd, surfe på Internett, bruke NFC-baserte betalingsløsninger, delta på sosiale medier, sjekke e-post på reise, gjøre raske oppslag på Google, laste ned store filer på kort tid, surfe i utlandet og egentlig alt annet en mobiltelefon kan brukes til.

Så vidt vi kan se er det bare et par småtterier denne telefonen ikke kan by på. Den mangler Ir-port, og kan følgelig ikke brukes som fjernkontroll til enheter med Ir-sensor. Den har heller ikke aptX, som skal gi mindre kvalitetstap ved lydoverføring via Bluetooth.

Men dette er bagateller. I skrivende stund er Sony Xperia Z1 markedets råeste mobiltelefon. Men du skal grave dypt i lommene for å bli den heldige eier av Xperia Z1. Et par uker før den kommer i butikk antyder nettbutikkene en pris på rundt 5 500 kroner.

Alternativer

Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no


Alternativene til Sony Xperia Z er ikke mange. Er du ute etter en vanntett 5-tommer, kan du vurdere Samsung Galaxy S4 Active. Den er vanntett og har HD-skjerm. Den har svakere prosessor, og den har heller ikke et like godt kamera som Sony Xperia Z. Til gjengjeld er den billigere.

Et annet alternativ er Sonys egen Xperia Z, som har mange av de samme kvalitetene som Xperia Z1, men litt svakere skjerm (samme oppløsning). Den har ikke like godt kamera som Z1.

Vil du derimot ha enda større skjerm enn Xperia Z1 byr på, er storebror Xperia Z Ultra verdt å se på. Da snakker vi imidlertid om en brettmobil, en mobil som er så stor at du av praktiske grunner vil trenge å ha en mindre mobil i tillegg. Xperia Z Ultra har samme prosessor som Z1, men et svakere kamera.

Les hele testen av Sony Xperia Z1 hos Amobil.no »

Mer om

 1. Mobiltelefoni

Flere artikler

 1. Vi kårer den beste uværsmobilen

 2. 160 gram luksus fra HTC: Test av HTC One (M8)

 3. Test av Samsung Galaxy Note 3: Denne mobilen kan «alt»

 4. iPhone 5S mot Xperia Z1 Compact

 5. Vi har prøvd den nye danske designmobilen

Fra andre aviser

 1. Her er Sonys nye supertelefon

  Aftenposten
 2. Her er Sonys nye supertelefon

  Fædrelandsvennen
 3. Vårens heteste mobiltrender

  Aftenposten
 4. Her er Sonys nye supertelefon

  Bergens Tidende
 5. Gigantmobilen

  Bergens Tidende
 6. Vårens heteste mobiltrender

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no