ANBEFALES: Prisen er fornuftig, og brettet er antakelig det beste alternativet for den som vil bruke nettbrettet til enklere PC-oppgaver. Foto: Espen Irwing Swang

Nettbrettet som nekter å dø: Test av Microsoft Surface 2

Microsoft lykkes godt med sitt nye Windows-nettbrett.

  • Espen Irwing Swang (tek.no)

Artikkelen er over seks år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologi


Microsoft Surface 2 skiller seg ganske mye fra andre nettbrett. Du kan gjerne kan gjerne beskrive brettet som en litt forenklet PC, med et litt mer industripreget design enn de fleste av konkurrentene.

To brukergrensesnitt

Apper kjører du i et fingervennlig grensesnitt der du kan ha to apper på skjermen samtidig. Nå kan du også selv flytte skillelinjen mellom appene, og bestemme hvor stor andel av skjermen hver app skal bruke.

Når du bruker apper vil Surface 2 oppføre seg som de fleste nettbrett, med mulighet for å hente inn menyer ved å trekke inn fra kanten av skjermen, eller ved å berøre hjørnene. Nå kan du også bestemme hva som skal skje når du berører de ulike hjørnene, eller om du vil skru av hele funksjonen.

Modern UI

Brettet kan styres med fingerstrøk, og responsen i skjermen er god. Maskinvaren er forbedret fra forrige generasjon, og menynavigeringen er gjennomgående rask. Startskjermen har såkalte fliser, som du kan endre størrelse på og plassere i den rekkefølgen du selv foretrekker. Men du må fremdeles plassere de fargerike kvadratene og rektanglene i et rutemønster. Dette brukergrensesnittet het først Metro, men er senere døpt om til Modern UI.

Firkantene, eller flisene, kan vise informasjon fra programmet de representerer, slik at firkanten for en vær-app vil ha værvarsel på seg, mens Facebook-firkanten viser de siste nyhetene fra vennene dine, og fotofirkanten viser dine siste bilder. Hvor mye informasjon som skal vises avhenger av hvor stor eller liten du gjør firkanten. Det er heller ikke alle appene som viser oppdateringer.

Surface 2 er et utmerket nettbrett, og samtidig en enkel PC. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Som en enklere PC

Åpner du det som kaller Skrivebord, kommer du til et brukergrensesnitt alle som har en PC kjenner til. Her er det imidlertid mer begrenset hvor mange programmer du kan ha liggende på startskjermen. Du kan nemlig ikke legge til programmer selv, men må klare deg med de Microsoft har godkjent for å kjøre i dette grensesnittet.

Foreløpig er det begrenset til nettleseren Internett Explorer, og programmene i Office 2013. Her får du en tilnærmet komplett Office-pakke uten å betale ekstra for det. Etter oppdateringen til Windows 8.1 er også Outlook kommet med.

Du finner apper som kan løse de fleste oppgaver, men utvalget er på langt nær like godt som til Android og iOS (iPad).

Nyhetene er samlet i en god oversikt, for deg som liker å starte dagen med en oppdatering. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Underholdningssentral

Surface 2 er en god underholdningssentral, selv om formatstøtten er litt tynn. Det kan du løse med gratisapper, så du får vist de aller fleste filmformat og hørt de fleste lydfiler.

Microsoft har valgt å knytte underholdningstjenestene sine til Xbox-kontoen din, så du kan få større utbytte av både Xbox-en og brettet. Men du klarer deg også fint uten. Her kan du også spille filer du lagrer på brettet, på et minnekort du kjøper selv, eller på skytjenesten SkyDrive, der du får 200 GB lagringsplass i to år.

En ting Surface ikke gjør bra, er å ta bilder:Sjekk bildene vi tok med Surface 2 »

Tastene lyser i mørket. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Business and pleasure

Microsoft Surface 2 er klargjort for sikkerhetsløsningen Workplace Join, så du trygt kan bruke brettet både i jobb og på fritiden. Med full Office-pakke og gode tastaturløsninger (ekstrautstyr) fungerer Surface 2 som en vanlig kontor-PC, i alle fall om du klarer deg uten spesielle programmer som ikke finnes i app-versjon.

Innholdet på brettet kan krypteres, og brettet kan fjernadministreres, om du har behov for det. Du kan også bruke Remote Desktop, for på den måten å kjøre brettet som tynnklient med programvaren fra en server. Da vil Surface 2 opptre som alle andre PC-er.

Surface 2 starter på et blunk. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

For den som trenger et slikt verktøy

Er dette så et produkt vi vil anbefale? Absolutt. Prisen er fornuftig, og brettet er antakelig det beste alternativet for den som vil bruke nettbrettet til enklere PC-oppgaver. Lagringsplassen på brettet er begrenset, men 200 GB skylagring er et plaster på såret. Du kan også øke lagringsminnet med minnekort (MicroSD). Skjermen er den samme som på Surface Pro, en full-HD-skjerm med god innsynsvinkel og god lysstyrke.

Men Surface 2 koster bare halvparten av Surface Pro, som er en ekte PC i nettbrett-format. Skal du surfe på nettet, være aktiv i sosiale medier, Skype, jobbe med dokumenter eller se film, vil det billige brettet gjøre nøyaktig samme nytte. I tillegg er det tynnere, og veier mindre enn Pro-utgaven.

Øverst ser du høyttaleren. Under denne er HDMI-utgangen, og under denne igjen finner du en USB 3.0-kontakt. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no


Android eller iOS som alternativ

Et annet alternativ er å gå for Android, og da er Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition det brettet som kommer nærmest. Dette har enda bedre skjerm enn Surface 2, og kan kjøre to apper på delt skjerm, slik Surface 2 gjør i Modern UI-grensesnittet. Utvalget av apper er også klart overlegent det Microsoft kan vise til. Men prisen er en del høyere.

Du kan selvsagt også velge å kjøpe en Apple iPad Air. Den nye iPad Air er tynnere og lettere enn Surface Pro, og app-utvalget i AppStore er langt større enn på Microsoft Store. Men disse brettene er så dyre at de snarere konkurrerer med Surface Pro i pris.

Vi tror at du vil bli storfornøyd med Surface 2, forutsatt at du forstår hvilke begrensninger RT-brettene har i forhold til vanlige PC-brett og bærbare PC-er. Men du bør absolutt spandere på deg et av de nye tastaturene som også beskytter skjermen.

Les hele testen av Microsoft Surface 2 hos Amobil.no »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder