Foto: Lyd og Bilde

Stor test: De beste mobilkameraene

De siste mobilkameraene tar billedkvaliteten til nye høyder, og vi har funnet det aller beste.

  • Jonas Ekelund (Lyd & Bilde)


Kompaktkameraene er en utdøende rase og det er ikke så rart. Skal man ta gode bilder finnes det i dag meget små systemkameraer som tar mye bedre bilder. Og for situasjonsbilder i hverdagen benytter i dag nesten alle sitt mobilkamera. Det har man jo alltid i lommen klart til å ta frem for å forevige en uventet situasjon eller dele på sosiale medier. Men, billedkvaliteten har jo tross alt ikke engang vært på høyde med enklere kompaktkameraer.

Stadig forbedringer

Det siste året har det imidlertid hendt mye med mobilkameraene. Det å krige om hvem som har flest megapiksler fungerer ikke lenger, nå må man finne noe nytt å sette på esken. Og heldigvis virker det som om produsentene har oppdaget at folk ikke bare vil ha store bilder, de vil faktisk ha bra bilder.

Vi kan kanskje ikke putte kompaktkameraet ned i skuffen riktig enda, men vi er nesten der. Gi det et år eller to, så skal dere se at tittelen vil stemme hundre prosent.

NB! Karakterene (1-6) i denne testen gjelder kun kameraet, ikke mobilen som helhet.

Nokia Lumia 1020: Kamerakongen

Foto:

Nokias innovative teknikk og utmerkede betjening gjør at den blir best blant mobilkameraene.
På papiret ser Nokias teknikk litt smågal ut, men de har bevist at det fungerer. Det å ta virkelig høyoppløste bilder og bearbeide dem til et håndterlig format, gjør at man kan trolle. Til hverdags kan man få detaljrikdom i bildene eller simulere zoom og i dunkelt lys får man frem lysere bilder. Dessuten kan den interesserte fotografen få full kontroll på alle innstillinger, og amatøren kan prøve ut alle de kreative finessene. Optikken stikker jo en del ut, men det er det verdt for å få gode bilder.

FAKTA
Sensor: 41 Mp BSI 1/1,5"
Optikk: 26mm f2.2, optisk stabilisering
Blits: Xenon
Video: 1080p 30 bps / 720p
Frontkamera: 1,2 Mp f2.4
Pris: 5500 kr
Web: nokia.no

+ En monstersensor som gjør underverker med bildene enten det er sollys eller mørkt. Enkelt å ta bra bilder i dårlig lys takket være bildestabiliseringen eller Xenon-blitsen.

÷ Tar tid å starte opp og har vel lang ventetid mellom bildene.

Les hele testen hos Lyd & Bilde

Sony Xperia Z1: Best blant de tynne

Foto:

Bortsett fra mobiler med utskytende linse er Xperia Z1 fortsatt best.
Skal man bare se på bildene på skjermen eller dele de online er billedkvaliteten fra Z1 aldeles utmerket. Bildene ser skarpe ut, har bra toneomfang og tiltalende farger. Til og med i dårlig lys lykkes det å knipse bra bilder om man holder det tilstrekkelig rolig. Det er først når man finstuderer 20 Mp-bilder man ser problemer, men det kan korrigeres ved å gå ned til 8 Mp. Da finnes det faktisk få vanlige mobilkameraer som tar like bra bilder under varierende forhold.

FAKTA
Sensor: 20,7 Mp BSI 1/2,3" CMOS
Optikk: f2.0
Blits: LED
Video: 1080p 30 fps / 1080p
Frontkamera: 2 Mp
Pris: 5500 kr.

+ Tar utmerkede bilder for bruk i hverdagen, selv i dårlig lys. Gir også mulighet for å ta bilder i dårlige forhold da det er vanntett.

÷ Den høyeste oppløsningen gir problemer med billedkvaliteten.

Les hele testen hos Lyd & Bilde

Apple iPhone 5S: Kjapp og enkel

Foto:

Blant de vanlige mobilkameraene tilhører iPhone fortsatt toppsjiktet.
iPhone har et bra allroundkamera som fungerer godt i de fleste situasjoner. Man får helt enkelt skarpe bilder i meget bra farger. Man har sant nok overhodet ingen innstillingsmuligheter, men på den andre siden er det latterlig enkelt å ta bilder med. Dessuten er det kjapt, slik at man sjelden går glipp av et bilde. Det er egentlig bare i vanskelige situasjoner, som ved svakt lys, at det blir passert av de ekstreme mobilkameraene. Derimot blir de slått ved blitsfotografering, hvor dette kameraet gir naturlige farger.

FAKTA
Sensor: 8 Mp BSI 1,5 ì-piksler
Optikk: 30mm f2.2, elektronisk
stabilisering
Blits: Truetone 2 x LED
Video: 1080p 30 bps/720p
Frontkamera: 1,2 Mp
Pris: 5800 kr.

+ Et kjapt kamera som oftest lykkes med å ta bra bilder med full automatikk. Blitsen gir et hyggelig varmt lys.

÷ Savnet av billedstabilisering gjør at man risikerer å få uskarpe bilder. I svakt lys blir det støy og detaljene viskes ut.

Les hele testen hos Lyd & Bilde

HTC One: Mørkets fyrste

Foto:

Trives bedre på mørke puber enn ute i naturen hvor forholdene faktisk kan være verre.

HTC har gått i motsatt retning i forhold til Nokia. Man har lykkes med intensjonen om å ta inn mer lys og dermed kunne ta bedre bilder i svak belysning. Spesielt ettersom man takket være billedstabiliseringen også kan eksponere lenger, uten å få uskarpe bilder.

Men under normale forhold mister man dessverre detaljskarpheten. Dette i kombinasjon med at det fra tid til annen dukker opp uønskede effekter i bildene gjør at det dessverre må abdisere tronen til fordel for sine konkurrenter.

FAKTA
Sensor: 4 Mp BSI CMOS
1/3" 2,0 ìm
Optikk: 28mm f2.0, optisk
stabilisering
Blits: 5 nivåer
Video: 1080p med HDR 30 bps
Frontkamera: 2,1 Mp
Pris: 5200 kr.

+ Det er få mobiler som kan skyte like bra bilder i svak belysning. Mange innstillingsmuligheter og finesser for den som vil ha kontroll over fotograferingen.

÷ Det håndterer ikke vanskelige bildeforhold spesielt bra og detaljskarpheten er ikke den beste.

Les hele testen hos Lyd & Bilde

LG G2: Teknikktung og merkelig

Foto:

Bra optikk og bildestabilisering ødelegges av at programvaren bearbeider bildene for mye.
Som mobiltelefon liker vi virkelig prestasjonen og den interessante tanken om å flytte knappene til baksiden. Men som mobilkamera er den bare over middels, noe som ikke er tilstrekkelig i dette tøffe selskapet.

Kamerahåndteringen kunne vært bedre og vi hadde ønsket oss flere motivinnstillinger. Det tar skarpe og veleksponerte bilder, men det støtter seg vel mye på bildebehandlingen for å få et bra resultat. Det resulterer i at man mister detaljer i normal belysning og at mørkebilder blir unaturlig myke.

FAKTA
Sensor: 13 Mp 1/3" CMOS
Optikk: f2.4, optisk stabilisering
Blits: LED
Video: 1080p 60 bps
Frontkamera: 2,1 Mp
Pris: 4500 kr

+ Ordentlig bildestabilisering hjelper til med å unngå uskarpe bilder og burde gi bra mørkebilder. Autoinnstillingen gjør en bra jobb med eksponering.

÷ Programvaren ser ut til å hate støy til den grad at den prioriterer det fremfor å bevare detaljer i bildene.

Les hele testen hos Lyd & Bilde

Samsung Galaxy S4 Zoom 4G: Mislykket kompromiss

Foto:

Hverken et bra kamera eller en bra mobil, men en kombinasjon som ikke fungerer.

Vi skulle gjerne stilt oss opp og applaudert Samsung for at de lyktes med å klemme inn en 10x zoom-optikk i noe som nesten er mobilstørrelse. Men det kan vi ikke. Bortsett fra at det er kjempebra å kunne zoome iblant, tar det faktisk ikke bedre bilder enn de beste mobilkameraene. Dessuten gjør optikken at det er ubekvem å ha i hånden når man skal gjøre noe annet enn å fotografere. Og da er spørsmålet om det er verdt å ha et så pass stort og tungt apparat i lommen. For de aller fleste, trolig ikke.

FAKTA
Sensor: 16 Mp BSI 1/2,33" CMOS
Optikk: 24mm f3.1-6.3 10x,
optisk stabilisering
Blits: Xenon
Video: 1080p 30 bps
Frontkamera: 1,9 Mp
Pris: 4500 kr.

+ En ekte optisk zoom gjør det mer brukbart på ferien enn et mobilkamera. Meget bra blits.

÷ Tar ikke bedre bilder enn de beste mobilkameraene i de aller fleste situasjoner. For stort og klumpete til å brukes som smartmobil.

Les hele testen hos Lyd & Bilde

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder