Når 4G-mobilene blir tatt i bruk, kan det skape trøbbel for TV-en din. (Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)

4G kan gi deg TV-problemer

Mange eldre TV-er kan bli rammet av støy fra mobilnettet.

Artikkelen er over syv år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologi

Av Rolf B. Wegner, Hardware.no

Neste år vil 4G-nettet kunne skape store problemer for mange norske TV-er på grunn av interferens. Mobiloperatørene har nemlig fått lov å ta i bruk nye frekvenser for 4G-teknologien LTE, og dette er de samme frekvensene som TV-apparatene brukte da det analoge bakkenettet var i bruk.

Bruker du den tradisjonelle antenneinngangen for å hente inn TV-signaler? Da kan du komme til å oppleve forstyrrelser. (Foto: Hardware.no)

Problemet kan ramme alle som bruker en tradisjonell antennekabel for å hente inn TV-signaler. Bruker du en dekoder med HDMI-tilkobling mot TV-en, kan du slippe unna. Kabel-TV-kunder kan imidlertid også være i faresonen dersom de er koblet på en eldre del av kabelnettet.

Et nytt regelverk fra EU skal løse problemet ved å kreve at alle nye TV-er skal være beskyttet mot slike forstyrrelser fra mobilnettet. Dette regelverket trer imidlertid først i kraft 1. januar 2013, og er liten hjelp for de som har en eldre TV.

Det analoge bakkenettet brukte både UHF- og VHF-båndet. Da man gikk over til et digitalt bakkenett, og skrudde av det analoge nettet, hadde man ikke lengre bruk for VHF-båndet. Det digitale nettet kunne nøye seg med UHF, siden man kunne komprimere signalet på en helt annen måte enn tidligere.

Den siste analoge stasjonen ble skrudd av i 2009, og siden da har VHF-båndet ligget ubrukt. Intensjonen har vært å bruke frekvensene fra 790 MHz til 862 MHz til mobilt bredbånd. Siden 2009 har imidlertid disse frekvensene ikke blitt fristilt, og de har ikke vært i bruk.

I 2013 kommer derimot ting til å skje, for da skal frekvensene ut på markedet. Så snart de ulike aktørene, som Telenor og Netcom, har fått tilslaget på frekvensene, vil det trolig ikke ta lang tid før mobil datatrafikk vil fly over dem.

Hva er egentlig problemet?

Da vil nye signaler fare over frekvensbåndet som tidligere var reservert for TV-signaler. Men når det kommer nye signaler på et frekvensbånd som tidligere ble brukt til noe annet, skaper det støy, eller såkalt interferens.

Forstyrrelser i bildet er ikke noe du vil ha på TV-en din.

Eldre TV-er tar ikke høyde for at frekvenser som tidligere ble brukt til TV-signaler plutselig skal brukes til noe annet. De er på ingen måter beskyttet mot interferensen, snarere tvert i mot, de er bygget for å ta inn hele frekvensbåndet på en best mulig måte.

I mange tilfeller var en strikkepinne nok til å ta inn NRK i gamle dager, og med en så følsom tuner sier det seg selv at bruken av LTE-nettet kan skape et par spennende situasjoner.

LTE vil nemlig gjøre at TV-apparatene vil bli utsatt for et sterkere elektromagnetiske felt på disse frekvensene, enn da disse ble brukt til TV-signaler.

Europeisk utfordring

800 MHz-problematikken gjelder på ingen måter bare i Norge, også i Europa skal frekvensbåndet brukes på samme måte. Det gjør at Europeiske standardiseringsmiljøer har jobbet med problemstillingen, faktisk helt siden 2009. EU-kommisjonen fikk sine rapporter i 2010 og 2011.

Ut fra rapportene kom det frem at utstyr for mobilt bredbånd, være seg mobiltelefoner, nettbrett eller USB-adaptere, vil kunne forstyrre TV-apparater. Dersom man holder slikt utstyr mer enn tre meter unna TV-apparatet, vil likevel styrken på det elektromagnetiske feltet avta, så mye at det mest trolig ikke blir noen interferens.

TV-produsentene vet ikke med sikkerhet

Vi har tatt en runde med TV-produsentene, for å høre hvordan de ligger an for det nye regelverket, som har fått navnet EN 55020:2007/A11:2011. Mest bombastiske er Philips:

- Vi oppfyller naturligvis kravet, kan Daniel Eriksson, Key Account Manager, fortelle oss da vi spurte om hvordan Philips lå an med tanke på regelsettet. Det har de gjort siden 2007.

Samsung, som er det mest solgte merket her til lands, er langt fra like sikre. Fra dem får vi høre følgende, fra salgssjef Paal Anders Jansen:

- Alle TV-er Samsung har tatt inn til Norge i 2012 har vært i henhold til det nye kravet.

Susanne Persson, kan fortelle oss følgende om situasjonen hos LG:

LGs Susanne Persson. (Foto: LG)

- Vår utviklingsavdelning i Korea utfører tester på LTE-signaler og TV-enes immunitet mot LTE-forstyrrelse etter DTG 7.0-standarden. Det vi nå vet er at de har testet 2011- og 2012-modellene, og disse skal det ikke være noen problemer med. Basert på disse testene tror ikke utviklingsavdelingen at det skal være et problem med tidligere modeller.

Sony er sier at de nå er i rute for å følge den nye standarden:

- Sony har allerede levert TV-er til markedet som støtter den nye standarden og vil selvsagt kun introdusere nye TV-er som følger denne, forteller Torbjörn Sjöving, nordisk produktsjef for TV, hos Sony.

Grundig, Panasonic og Toshiba har ikke svart på våre henvendelser.

Potensielle problemer også for kabel-TV-kundene

Selv om TV-apparatet ditt tilfredsstiller de nye kravene som innføres 1. januar, er det ikke sikkert at du blir skånet for problemene likevel. Senioringeniør Roger Marthinsen i Post- og teletilsynet forteller til Inside Telecom at også deler av kabelnettet kan bli rammet, siden man ikke kan gå god for kvaliteten på kabler som ble montert inn for flere år siden.

Bor du i et borettslag med gammelt kabelanlegg kan du med andre ord bli rammet da også.

Bruk kabler med skjerming

Ingen vet med sikkerhet hvor store problemer vi kan få. I best tenkelige scenario vil ingen merke noe, mens det i verst tenkelige scenario kan ramme bredt.

Post- og teletilsynet informerer på sine nettsider om at det er viktigere enn noen gang å bruke kabler og plugger med god skjerming helt frem til TV-en. Blir du rammet kan ekstra filtrering i visse tilfeller hjelpe.

- Kunder som skal kjøpe tv-apparat, både for kabel-tv og digitalt bakkenett, bør sjekke om produktet er testet for immunitet mot mobilt bredbånd i frekvensbåndet fra 790 til 862 MHz. Forhandlere bør dele denne kunnskapen med kundene, skriver tilsynet i en artikkel på sine hjemmesider.

Men i verste fall blir du nødt til å kjøpe nytt utstyr.

En annen måte å bøte på problemet vil trolig være å holde enhetene som bruker det nye LTE-nettet langt unna TV-en din.

Les også: Slik velger du rett HDMI-kabel »
Les også: Dette må du gjøre for å få bedre lyd fra TV-en din »

(Kilder: Post- og teletilsynet , Inside Telecom , TV-produsentene)

Mer om

 1. Forbrukerelektronikk

Flere artikler

 1. Staten solgte nye mobilfrekvenser for 1,8 milliarder

 2. TV-en kan forstyrres av de nye 4G-frekvensene

 3. Telemyndighetene varsler pålegg: Må kvitte seg med TV-en på grunn av naboens hobby

 4. Disse PC-ene er tynne og proppfulle av kraft

 5. Professor kaster seg inn i ellevill TV-konflikt: - Både ekteparet og radioamatøren er ofre

Fra andre aviser

 1. Frykter 4G kan gi TV-trøbbel

  Aftenposten
 2. Nå blir det fart i 4G-dekningen

  Fædrelandsvennen
 3. Netcom vant 4G-auksjonen

  Fædrelandsvennen
 4. Nå blir det fart i 4G-dekningen

  Fædrelandsvennen
 5. Telenor bød minst i mobilfrekvensauksjon

  Fædrelandsvennen
 6. Holder tidenes nettauksjon fra Lillesand

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder