Den store mobil-julegaveguiden

Her finner du de beste mobilene du bør legge under juletreet i år.

 • Finn Jarle Kvalheim (tek.no)

Artikkelen er over seks år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologi

Hvert år havner det haugevis av elektronikk under de tusen juletrær, og valget kan være vanskelig. Derfor har vi samlet de beste modellene for deg.

Vi begynner med den aller dyreste prisklassen, fra 3500 kroner og opp til rundt 7500 kroner.

Det fins enkelte dyrere varianter enn vi tar med her, men dette er enten svært spesielle modeller, eller ekstra påkostede varianter laget i begrenset opplag. Typiske telefoner som ikke er vurdert kommer fra luksusmerker som Tag Heuer eller Vertu. Vi tar heller ikke med spesialmodeller av vanlige telefoner, belagt med ekte gull og edelstener.

Høy prisklasse (> 3500 kroner)

Nexus 5

Skjermstørrelse: 5 tommer

Pris: Ca. 4000 kroner

Nexus 5 er Googles nye referansetelefon. Her får du en telefon som er akkurat slik Google vil at den skal være, for å gi best mulig opplevelse med operativsystemet Android. Telefonen får oppdateringer først, og kommer uten haugevis av forhåndsinstallerte apper. Her er det du trenger, og stort sett ikke så mye mer.

I sin nyeste generasjon favner Nexus og Android langt bredere enn tidligere, og Nexus er ikke lenger bare en entusiasttelefon. Nexus 5 er ellers godt spesifisert, men kunne gjerne hatt litt mer lagringsplass eller minnekortstøtte. Er ikke fordelene en Nexus-telefon kan gi så viktige for mottakeren, er LG G2 et bedre valg i samme prisklasse.

Les testen av Nexus 5 »

LG G2

Skjermstørrelse: 5,2 tommer

Pris: Cirka 4000 kroner

I år har LG en av de beste Android-telefonene på markedet, og den er påfallende prisgunstig. Her får du det meste av det siste til en pris som bikker såvidt under 4000 kroner. At den har en særdeles god skjerm på 5,2 tommer gjør heller ingenting. Til tross for den store skjermen, er den omtrent like stor som Samsungs Galaxy S4. Her er det rammene rundt skjermen som har krympet.

Den største fordelen med G2 er muligens batteritiden. Selv ved forholdsvis mye bruk kan mottakeren slippe unna med å lade annenhver dag. Den største ulempen er at telefonen ikke støtter minnekort, men med rundt 25 gigabyte tilgjengelig lagring er det fortsatt godt med boltreplass her.

Les testen av LG G2 »

HTC One

Skjermstørrelse: 4,7 tommer

Pris: Cirka 4500 kroner

Pene og velbyggede Android-telefoner i aluminium har alltid vært et av HTCs varemerker. Årets utgave heter enkelt og greit One. Til tross for noe lavere spesifikasjoner enn enkelte av modellene som har kommet til, er det fortsatt mange som foretrekker One på grunn av designen.

Denne telefonen skiller seg også ut på andre områder. Kraftig lyd i to frontmonterte stereohøyttalere er et av dem. En svært kraftig hodetelefonforsterker er også en fordel du får her. I tillegg har den stort sett det som trengs av teknologi. Unntaket er minnekortplass, men som i LGs G2 har også denne relativt mye intern lagringsplass.

Les testen av HTC One »

Nokia Lumia 1020

Skjermstørrelse: 4,5 tommer

Pris: Cirka 4700 kroner

Her er smarttelefonen for kameraentusiasten i familien. Nokia har alltid skilt seg ut på kamerafronten, og i år gjorde de det igjen. For det aller meste ser Lumia 1020 ut som en helt vanlig, litt stor smarttelefon, men snur du den har den en stor uthevet sirkel på baksiden.

Denne telefonen har nemlig en enorm bildebrikke på baksiden, som tar bilder med opp til 38 megapiksler. Måten programvaren fungerer på gjør at du får gode bilder nesten uansett situasjon. Telefonen kjører Windows Phone-menyer, og er ellers forholdsvis godt spesifisert.

Les testen av Nokia Lumia 1020 »

Samsung Galaxy S4 4G+

Skjermstørrelse: 5 tommer

Pris: Cirka 4800 kroner

Samsungs Galaxy S4 har vært en av årets store mobilslagere. Telefonen ble akkurat oppdatert med litt kraftigere innmat, men er ellers lik den som ble lansert i vår. En stor full-HD-skjerm av veldig god kvalitet er det største trekkplasteret.

Ellers er Galaxy S4 relativt komplett, med 4G-støtte, plass for minnekort og en rekke andre funksjoner som du først og fremst finner på toppmodellene i dag. Et relativt trygt kjøp for de fleste, altså.

Les testen av Galaxy S4 »

iPhone

Skjermstørrelse: 4 tommer

Pris: Fra 4890 kroner (Siste generasjon)

Apple-produkter er som regel vinnere under juletreet, til tross for at mange av dem er svært dyre. De fleste kjenner konseptet. Telefonene har et svært påkostet ytre, og god brukervennlighet i de fleste sammenhenger.

De to nyeste iPhone-modellene heter iPhone 5C og iPhone 5S. 5C er i praksis fjorårets utgave med bedre nettverksstøtte og en litt annen design. Denne starter noe rimeligere enn toppmodellen, 5S. Toppmodellen er den mest spennende av de to, med betydelig kraftigere innmat og fingeravtrykkssensor i hjem-tasten. Den står sannsynligvis på manges ønskelister.

Det er likevel greit å få med seg at Apples økosystem er lukket, og for alle sine fordeler, gir det ikke brukeren så mye frihet. Skjermen her er også mindre enn på tilsvarende Android-enheter. Det gjør iPhone til et produkt mange enten elsker eller hater. Her kan det altså være lurt å forhøre seg litt om preferanser på forhånd.

Les testen av iPhone 5S »

Les testen av iPhone 5C »

Sony Xperia Z1

Skjermstørrelse: 5 tommer

Pris: Cirka 5400 kroner

En vanntett telefon som samtidig er en vaskeekte toppmodell. Xperia Z1 har så godt som alt du kan tenke deg i en toppmodell i dag, og tåler i tillegg ekte, norsk, dritvær. Og det har vi jo som kjent litt av.

Høydepunktene er markedets kraftigste innmat, minnekortstøtte, full-HD-skjerm og støtte for alt av nettverksteknologier. Hvis vi skal nevne én ulempe, er det muligens plasten Sony legger oppå skjermene sine. Den er der for å beskytte skjermen, men blir ganske fort ripete. Det kan være lurt å kjøpe med en ny, og mer solid skjermbeskytter sammen med telefonen.

Les testen av Sony Xperia Z1 »

Middels prisklasse (2000 - 3500 kroner)

Hvis du vil påskjønne noen med en litt billigere julegave,kan det være en tanke å titte i området mellom 2000 og 3500 kroner. Her er kvaliteten fortsatt svært høy, og du vil finne flere spennende modeller å velge mellom.

Vi har plukket ut disse fem telefonene som knallgode kjøp. Her beveger vi oss raskt inn på en del ganske heftige modeller, og det meste i denne prisklassen har grei brukeropplevelse og skjerm. Det er fortsatt noen telefoner som ikke er like gode som de beste, men generelt er dette en prisklasse der de fleste vil få sine behov dekket.

Samsung Galaxy S3 4G

Skjermstørrelse: 4,8 tommer

Pris: Ca. 2600 kroner

Dette er den oppgraderte modellen av fjorårets Samsung-flaggskip. Halvannet år er ingen alder for en telefon som var såpass god ved lansering. Knallgod skjerm, raske menyer og et omfattende batteri nytteapplikasjoner trekker opp.

Du får også støtte for minnekort, et forholdsvis bra kamera og 4G-støtte. Vær obs på at dette ikke er telefonen du bør kjøpe til familiens onkel Reisende Mac. Det er nemlig ikke alle steder 3G og 4G virker med Galaxy S3 4G. Til personen som reiser mye kan den vanlige versjonen være et bedre valg, siden den støtter flere frekvenser på 3G. For alle andre er Galaxy S3 4G et utmerket valg.

Les testen av Samsung Galaxy S3 4G »

Sony Xperia V

Skjermstørrelse: 4,3 tommer

Pris: Ca. 2800 kroner

Skal du kjøpe mobilgave til actionhelten i familien? Da kan Xperia V være et knall alternativ. Den er nemlig vanntett. Modellen er rundt ett år gammel, og markerte nærmest egenhendig at vanntette mobiler ikke lenger var noe du måtte forsake god ytelse for.

Her får du nemlig en kjapp og god mobil, med HD-skjerm, 4G, minnekortstøtte og bra kamera. Lukene over kontakter og kortplasser kan være litt plagsomme å forholde seg til, men likevel er dette ett av de virkelig bra kjøpene i denne prisklassen.

Les testen av Sony Xperia V »

LG / Google Nexus 4

Skjermstørrelse: 4,7 tommer

Pris: Ca. 2800 kroner

Dette er forrige generasjon referansemobil for Android-plattformen. Den har fortsatt gode spesifikasjoner, men Nexus-modellene har alltid hatt sine største styrker på et litt annet sted. Her handler nemlig mye om å få en telefon uten overflod av unyttig programvare, og som blir oppdatert nærmest umiddelbart, når Google slipper nye Android-versjoner.

God HD-skjerm, rask innmat og flott design og byggekvalitet trekker opp. I denne prisklassen er det på sin plass å bemerke at Nexus 4 ikke er utstyrt med 4G, og at kameraet er noe svakere enn vi forventer. Ut over det er dette en knallgod mobil for de fleste, og har du noen i familien som bruker ordet "nerd" om seg selv, vet du at han eller hun vil sette pris på en Nexus.

Les testen av Nexus 4 »

HTC One Mini

Skjermstørrelse: 4,3 tommer

Pris: Ca. 3200 kroner

Det er ikke alle Mini-modeller som er noe særlig å satse på, men én av de gode heter HTC One Mini. Dette er en Android-telefon med flott byggekvalitet, god skjerm og relativt kraftig innmat. Prisen er heller ikke avskrekkende.

Attpåtil er One Mini en svært god musikktelefon, samtidig som den har HTCs svært spesielle kamerateknologi, som gjør at den kan ta gode bilder i svært dårlig lys. Skal vi trekke frem noen negative sider er det kanskje først og fremst manglende støtte for minnekort. Men, den interne lagringen gir deg 11 GB til rådighet, noe som er godt nok for mange.

Les testen av HTC One Mini »

Nokia Lumia 925

Skjermstørrelse: 4,5 tommer

Pris: Ca. 3450 kroner

Nokias Lumia 925 et svært godt alternativ. Knallgod HD-skjerm, flotte byggematerialer og raske og gode menyer trekker opp. Her får du også et godt kamera, og støtte for det raske 4G-nettet, der det er tilgjengelig.

De mange gode tjenestene Nokia tilbyr på Microsofts Windows-plattform kan være grunn nok i seg selv til å lukte på plattformen. Igjen snakker vi om en telefon med noe begrenset intern lagring, og uten støtte for minnekort. Hvis mottakeren trekker med seg store mengder musikk og film, kan det være fornuftig å se på en annen modell, men ellers er Lumia 925 helstøpt.

Les testen av Nokia Lumia 925 »

Hvis du vil kjøpe en litt billigere julegave, finnes det heldigvis drøssevis av gode mobiltelefoner til under 2000 kroner:

Sjekk ut de beste billigtelefonene du bør legge under juletreet »

Mer om

 1. Mobiltelefoni

Flere artikler

 1. Bredes private SMS-er havnet hos vilt fremmed

 2. Kompromissløs kraftplugg: Test av Ipad mini med Retina-skjerm

 3. Samletest av brettmobiler - Samsung, Sony, HTC og Huawei: Her er de beste gigant-mobilene

 4. Test av LG/Google Nexus 5: Den mest komplette Nexus-en så langt

 5. Dette kan bli fremtidens mobilteknologi

Fra andre aviser

 1. Mobbing uten grenser

  Aftenposten
 2. Foreldrene er blitt for bekymret

  Aftenposten
 3. Tegnehanne: Når telefonen er tom for batteri og man plutselig ser... verden

  Aftenposten
 4. Barneministeren støtter mobilfrie skoler

  Aftenposten
 5. Nå har Utrykningspolitiet trukket opp i høyden – av hensyn til egen sikkerhet

  Aftenposten
 6. Syv punkter for å forstå hvorfor Telenor kan få et milliardgebyr

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder