Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Hardhausmobilen som tåler det meste: Test av Cat B15

Android-mobilen Cat B15 er blant de beste tøffingmobilene.

 • Kurt Lekanger (tek.no)

Artikkelen er over seks år gammel

Etter at Sony, og etter hvert Samsung, kom på banen, har vanntette Android-mobiler begynt å bli ganske vanlig. Men de færreste modellene på markedet tåler så veldig mye mer hardhendt behandling enn en vanlig smartmobil. De aller tøffeste mobilene som skal tåle å bli kastet rundt uten å ta skade av det, har gjerne hatt veldig dårlig ytelse - noe vi fikk erfare da vi før jul testet JCB Pro Smart. Den telefonen ble totalslaktet av oss.

Android-mobilen Cat B15 er derfor et veldig hyggelig bekjentskap. Dette er en av få såkalt «ruggedized» smartmobiler vi har prøvd som har maskinvare og ytelse som gjør at telefonen faktisk kan brukes til noe fornuftig utover det å ringe.

Dette er ingen rask telefon, og til en pris på rundt 2800 kroner kunne vi nok ønsket oss en enda kraftigere prosessor og litt mer enn de fire gigabyte med lagringsplass du får. Men telefonen er rask nok til at den fungerer til det meste, og de fleste apper fungerer fint. Og lagringsplassen kan utvides med minnekort.

At du har mulighet til å benytte to SIM-kort samtidig, er et stort pluss. Det er svært få telefoner som selges i Norge som har dette i dag. Med to SIM-kort kan du spare penger i utlandet ved å la datatrafikken gå via et lokalt SIM-kort, mens du beholder det vanlige telefonnummeret ditt.

Tåler det meste

Cat B15 er helt støvtett, og tåler å ligge én meter under vann i 30 minutter. Den skal også tåle fall fra 1,8 meter mot betong. Vi har ikke utsatt telefonen for den aller tøffeste behandlingen i vår test, men vi har både hatt den under vann og kastet den bortover asfalten, uten at den ser ut til å ha tatt skade av det.

Den fire tommer store skjermen har bedre oppløsning og er dermed skarpere enn skjermen i JCB Pro Smart, men oppløsningen er likevel ikke på høyde med nyere smartmobiler. Skjermen har litt dårlig innsynsvinkel. På plussiden nevner vi at skjermen kan brukes selv om du er våt på fingrene.

Ta bilder under vann

Med en egen kameraknapp er det mulig å ta bilder med telefonen under vann. Kameraet er imidlertid ikke spesielt bra, og bilder i dårlig lys blir ganske dårlige. Men mange av dagslysbildene vi tok ble overraskende gode, selv om du ser detaljene flyter litt sammen når du zoomer inn på dem.

Se bildene vi tok med Cat B15 her »

Alt i alt er dette en forholdsvis enkel telefon teknologimessig, men den er god nok til at den fungerer fint til det meste de fleste av oss bruker en smartmobil til. Menyene er noenlunde kjappe og surfing med den medfølgende nettleseren går forholdsvis kjapt og greit, og uten nevneverdig rykk og napp. Men dette er nok ikke en telefon for de som er veldig opptatt av teknologi - den passer best for dem som har behov for en virkelig robust mobiltelefon.

Cat B15 kan du godt oppbevare i verktøykassen sammen med hammer og spiker, og trenger du en telefon som ikke tar skade av en tur ut i skog og mark - eller du vil ha en telefon som tåler litt sjøsprøyt - da er den et godt valg.

Alternativene

Det er få alternativer til Cat B15, i hvert fall hvis telefonen må tåle like mye. Konkurrentene vi har sett på tidligere har vært både trege og dårlige. Du får robuste telefoner fra blant andre Sonim som er fine å ringe med og som har topp batteritid, men dette er ikke Android-baserte smartmobiler.

Et rimelig alternativ er Samsung Galaxy Xcover 2 til rundt 2000 kroner, men vi gjør oppmerksom på at vi ikke har testet denne modellen.

Er det viktigste at telefonen er vanntett, og den ikke behøver å tåle knall og fall like godt som Cat B15, har du flere modeller å velge mellom. Vårt førstevalg er Samsung Galaxy S4 Active, som ikke bare er en av de råeste mobiltelefonene på markedet, men også er vanntett. Vanntett er også Sony Xperia Z, men glasset på baksiden av telefonen gjør at den nok ikke er like robust som den litt rimeligere modellen Sony Xperia ZR. Den er like kraftig som Xperia Z, men har blant annet lavere oppløsning på skjermen, og plastdeksel på baksiden gjør at den antagelig er noe mer robust også.

Les hele testen av Cat B15 hos Amobil.no »

Mer om

 1. Mobiltelefoni

Flere artikler

 1. Sonys nye vanntette overbeviser: Test av Sony Xperia ZR

 2. Vi kårer den beste uværsmobilen

 3. Dette er de nye mai-mobilene

 4. Den store mobil-julegaveguiden

 5. Dette er markedets beste mobiltelefon: Test av Sony Xperia Z1

Fra andre aviser

 1. Denne kan du ta med i svømmebassenget

  Bergens Tidende
 2. Denne kan du ta med i svømmebassenget

  Aftenposten
 3. Denne kan du ta med i svømmebassenget

  Fædrelandsvennen
 4. Stor eller liten mobil?

  Bergens Tidende
 5. Sony imponerer

  Bergens Tidende
 6. Vårens sprekeste mobiler

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder