ENDRET: Den nye versjonen er til venstre, den gamle til høyre. Etter et søk på biologien Richard Dawkins, ser man at den nye versjonen leverer litt annerledes resultater enn den gamle. Foto: Skjermbilde

Google pusser opp søkemotoren

(VG Nett) Google tester ut endringer på sitt aller helligste produkt. Nå kan du teste ut den nye søkemotoren.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Googles hovedprodukt er det samme som oppstarten for 12 år siden, søkemotoren Google Search. Nå pusser firmaet opp søket, etter skjerpet konkurranse fra Microsoft og Yahoo. Målet er å gjøre Google raskere, mer presis og bedre oppdatert med søkeresultater.

«I løpet av de siste månedene har et stort team av Google-ansatte jobbet med et hemmelig prosjekt: en neste generasjons struktur i Googles nettsøk», skriver folkene bak Googles søkemotor på sin blogg.

Les også:Microsoft og Yahoo til kamp mot Google

En av endringene som preger den nye versjonen er de langt raskere oppdateringene av innhold på nettet. Før kunne Googles søkemotor bruke lang tid på å finne og indeksere nytt innhold på nettet.

I mellomtiden har tjenester som Facebook og Twitter gitt et nytt tidsperspektiv på nettet. Alt skal foregå i nåtid.

Twitter har flere ganger blitt brukt til å bringe ut nyheter fra hendelser som fremdeles er i utvikling. Fjorårets terroraksjoner i India var et eksempel på hvordan brukerne rapporterte inn hendelsene til sin Twitter-konto, og hvordan en søkemotor brakte dem ut til publikum og media.

Leserne diskuterer:Googles nye operativsystem bra?

Nå skal Facebook bringe inn flere elementer fra Twitters nåtids-mentalitet, og Google må følge opp trenden.

For å teste den nye søkemotoren,klikk her!For å gå til Googles gamle søkemotor,klikk her!

Googles team bak søkemotoren oppfordrer nå folk til å teste ut den nye versjonen og rapportere om eventuelle feil og mangler til teamet.

En rask test av den nye søkemotoren viser at den helt klart er raskere i responsen enn Googles tidligere produkt. I tillegg har et par visuelle endringer blitt gjort i resultatlisten, og noen omrokkeringer i rekkefølgen er også synlige. Google satser på at de mest relevante resultatene skal komme enda høyere opp på listen enn de har gjort før.

Skjerper konkurransen

Tidligere i år trakk Microsoft duken av sin nye søkemotor kalt Bing. Etter lang tid med eksperimentering innenfor søkemotorene, har firmaet endelig lykkes å ta andeler fra erkerivalen Google.

Les også:Google: Webbasert programvare er fremtiden

Et nytt samarbeid mellom Microsoft og Yahoo har også tatt form, etter flere runder der Microsoft forsøkte å kjøpe opp den tidligere søkegiganten. Microsofts forsøk på å kjøpe opp Yahoo gikk ikke gjennom, men i sommer inngikk firmaene en avtale om tettere samarbeid.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder