POPULÆRE PROGRAMMER: Apples App Store til iPhone har blitt en kjempesuksess. Foto: Amobil

Stemmesøk til iPhone

(VG Nett) Snart trenger du ikke lenger taste inn søkene dine på telefonen. Google har nemlig laget et stemmesøk til iPhone.

  • Jørgen Lyngvær

Artikkelen er over 11 år gammel

Stemmestyring har lenge vært en tjeneste på Nokia- og Sony Ericssontelefoner. Ved å si navnet på den man ønsker å ringe slipper man å gå inn i kontaktlisten for å utføre et anrop.

Les også: Apple gir ikke etter for norske krav.

Leksikon på telefonen?

Ifølge The New York Times har Google nå laget en lignende tjeneste til iPhone. Forskjellen er at Googles iPhone-program skal kunne brukes til mye mer enn å finne kontakter fra kontaktlisten.

Man kan for eksempel spørre telefonen hvor høyt Mount Everest er, hvor mange inbyggere det er i Norge eller et hvilket som helst annet spørsmål. Spørsmålet sendes til Google og gjøres om til tekst før det behandles av Googles søkemotor. Man kan altså søke omtrent på samme måte som ved et vanlig tekstbasert søk på en PC. Når søket er utført sendes svaret tilbake til mobilen. Prosessen skal ta svært kort tid.

Les også: Stor iPod oppdatering.

Finne frem

Den nye stemmestyringen skal også gi deg muligheten til å finne det du leter etter. Du kan for eksempel spørre hvor nærmeste kafé eller t-banestasjon er og Google vil ved hjelp av telefonens GPS kunne gi deg presis informasjon om hvor du skal gå.

Vanskelig oppgave

Det er svært vanskelig for en datamaskin å oversette tale til tekst og det har vært gjort utallige forsøk på dette tidligere. Google innrømmer overfor The New York Times at tjenesten ikke er perfekt.

- Det er viktig å forstå at stemmegjenkjenning aldri vil bli perfekt. Spørsmålet er hvor bra det kan bli, sier forsker ved Carnegie Mellom University, Raj Reddy, til The New York Times.

Les også: Apple nest størst på proffmobiler.

Til flere telefoner etterhvert

Google har foreløpig bare laget programmet til iPhone, men sier at de ønsker å lage tilsvarende løsninger for andre telefoner.
Deler av søketjenesten krever at man har GPS på telefonen og det er derofr sannsynlig at det i første omgang er telefoner med GPS som får støtte for programmet.

Les også: Apple og Google gir penger til homokamp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder