Telefonen er liten og snasen. (Foto: Samsung)

Test: Samsung Jét: iPhones nye fiende

Samsungs lynraske trykkskjermmobil gir Apple en stor utfordring.

  • Simen J. Willgohs (amobil.no)

Artikkelen er over ti år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologiTester - tester

Samsung S8000 Jét er ingen ordinær profftelefon, og ei heller snakker vi om en telefon kun for enkel bruk. I stedet har Samsung tatt oppskriften bak Iphone, lagt til en hel del teknologi og funksjoner og «Samsungfisert» det hele.

Se flere bilder av Jét

Ikke proff, ikke simpel

For å ta det viktigste først: Jét appellerer til personer med store krav til teknologi og funksjoner, men som ikke trenger en smarttelefon ala HTC Touch Pro.

Dette er trykkskjermglede for de som vil ha noe fint å vise frem og som er enkelt å bruke, og der har du Samsungs oppdaterte Touch Wiz-menyer i et nøtteskall.

De tre menyformene med ordinært rutenett, spinnende kule som du styrer med fingeren og spinnende kule du rister på telefonen for å bruke utfyller hverandre perfekt. Her er det både «showoff» og funksjonalitet på plass.

Filmkongen

Jét er ellers suveren på film og nesten suveren på musikk.

Telefonen sluker alt av medieformater og filmstørrelser rått og viser de elegant på den 3,1 tommer store AMOLED-skjermen. Sistnevnte er forøvrig herlig fargesterk og skarp, og bruker kun en brøkdel av strømmen til en ordinær mobilskjerm.

Musikkspilleren hadde vært en drøm hadde Samsung bare gjort det lettere å bruke den. Du kan dessverre ikke styre musikken når du har oppe andre funksjoner, Jét mangler også snarveistaster og funksjonalitet for dette. Dermed må en ta til takke med god lydkvalitet og god musikkprogramvare.

Sist på skrytelisten kommer nettleseren og den nye zoom-funksjonen. Nettleseren er rask og god, og det å zoome med én finger opp og ned på skjermen gjør det hele mye lettere. Zoom-funksjonen er heldigvis universal for hele telefonen, noe som gjør det lett å zoome på bilder og annet også.

Ellers har Jet et rimelig godt kamera, gode spillmuligheter, det meste av teknologi inkludert Wi-fi, GPS, super-3G og Exchange, samt et ganske lekkert utseende.

Se bilder tatt med kameraet til Jét

Jét er mindre enn Iphone, men større enn mange vanlige telefoner som for eksempel Nokia 6600 Slide. (Foto: Simen J. Willgohs, Amobil.no)

Dårlig på e-post

E-postleseren har ikke automatiske innstillinger for nettbaserte e-postløsninger, som Hotmail, Gmail og Yahoo Mail. Den er også litt for enkel - du kan ikke sortere skikkelig og leseren virker å ligge langt bak det Nokia og andre leverer.

Dessuten lider Jet litt av Iphone-syndromet: Kan det meste, men er best på lite av det. Om dette er positivt eller ikke skal ikke vi bedømme helt, men det betyr i alle fall at Jet ikke får full score, i likhet med hva Iphone heller ikke fikk i sin tid.

Flere alternativer

Dermed er det også ganske tydelig hvilken telefoner Jét utfordrer, og som på sin side også utfordrer Jét.

Nye Iphone 3GS stiller med mer minne, større skjerm, et mer standard operativsystem, men er dyrere, mangler radio og har et dårligere kamera.

Nokias 5800 Xpressmusic leverer også litt samme «litt-av-alt»-løsning, og har dalt mye i pris i det siste.

Om du beveger deg en tusenlapp opp i pris kommer HTCs Diamond 2 innenfor rekkevidde, og da er det også en skikkelig smarttelefon du får.

Og skal du virkelig slå på stortrommen og skaffe deg en Porsche i mobilutgave, er det få veier utenom Samsungs nye Omnia HD.

Men om du ikke brenner etter å bruke mer penger og syns Jét passer ditt bruk, er det et godt valg.

Du kan lese hele testen av Jét på Amobil.no

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder