DVD-Jon i retten etter tre år

Mandag morgen møter DVD-Jon som tiltalt i Oslo tingrett. Tre år har Økokrim brukt på saken.

ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

- Ufattelig. Jeg ser frem til rettsaken, og at vi endelig får vite hva slags argumenter de har brukt så lang tid på å koke sammen, sier Jon Johansen til VG.

Les også:- Saken mot DVD-Jon er uinteressant, sier Jon Bing

Journalister fra hele verden er ventet til Oslo tinghus for å følge saken mot 19-åringen fra Lardal i Vestfold. Han har allerede vært på forsiden av New York Times, og i et stort oppslag i bladet Time.

Tilnavnet DVD-Jon har han lært seg å leve med.

- Men jeg synes det er synd at det i norske medier har blitt mer fokus på person enn sak, sier han.

Saken handler om den såkalt CSS-koden, som gjør at mange DVD-filmer bare vil la seg spille på utstyr som er godkjent av de store filmselskapene.

- En del DVD-filmer inneholder en reklamesekvens i begynnelsen. Hvis jeg prøver å spole forbi denne, får jeg opp beskjeden «This operation is not permitted». DVD-spilleren adlyder med andre ord ikke meg, men filmindustrien. Det er ikke akseptabelt, fastslår Jon Johansen.

Høsten 1999 laget han det vesle dataprogrammet DeCSS sammen med en tysker og en nederlender. Programmet er i stand til å knekke CSS-koden. (Navnet på programmet betyr rett og slett «av-CSS» eller «u-CSS».)

Nå er han tiltalt for å ha «uberettiget skaffet seg adgang til data».

- Jon Johansen er tiltalt for å ha brutt seg inn på sin egen eiendom, spissformulerer dataforsker Gisle Hannemyr til VG.

- Filmbransjen vil ha det til at denne saken handler om piratkopiering av film. Men politiet fant såvidt jeg vet ikke en eneste piratkopiert DVD-film da de raidet huset hans, understreker Hannemyr. Han synes tiltalen er «overraskende» og «merkelig».

Det synes også forsvarer Halvor Manshaus.

- For meg er det helt åpenbart at Jon Johansen ikke kan bli funnet skyldig. Han har ikke skaffet seg «uberettiget tilgang». Når du kjøper en DVD-film, er det en forutsetning at du skal gjøre deg kjent med innholdet på den, sier Manshaus.

Aktor i saken er førstestatsadvokat Inger Marie Sunde i Økokrim. Hun uttaler seg ikke til pressen.

- Jeg gir ingen kommentarer til denne saken. Du får vente på innledningsforedraget mitt i retten, sier Sunde til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder