RIK HARVARD-STUDENT: Facebook-gründer Mark Zuckerberg vet kanskje hva du heter, hvor du bor, hvem du leker med og hva du liker å gjøre på fritiden din, og kan bruke det for alt det er verdt. Foto: AP

Facebook eier deg til evig tid

(VG Nett) Facebook kan benytte seg av alle bilder og alt du gjør på profilen din til hva de vil, i dag og i all overskuelig fremtid. Det har du satt din signatur på.

Liv Anette Kristensen
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Hundretusenvis av nordmenn har latt seg friste til å bli med i nettsamfunnet Facebook for å treffe gamle og nye venner. Du er kanskje en av dem.

- Altfor mange har vært ukritiske. Da Facebook-feberen herjet som verst, kastet de seg ut i en tungt trafikkert gate uten å se seg om verken til høyre eller venstre, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

Har du ukritisk lagt ut materiale på nettet? Si din mening om temaet nederst i artikkelen.

Han påstår han tilhører den ene prosenten av befolkningen som leste avtalevilkårene før han meldte seg inn.

Ifølge vilkårene legger Facebook beslag på alle partybilder, all informasjon om deg og dine venner og alt annet du legger inn. Selskapet har forbeholdt seg retten til å manipulere bilder og bruke det for alt det er verdt.

Gir fremmede full frihet

- Alt du legger inn kan bli en handelsvare. Bilder du syns er kule og fine og som du legger ut på Facebook, kan du se igjen i en reklamekampanje om noen år. Du må regne med at alt du legger ut, kan brukes i all fremtid av hvem som helst, advarer Skåra.

Det hjelper ikke nødvendigvis å slette profilen. All informasjon kan bli registrert og lagret i en database, underlagt gjeldende lover i den amerikanske delstaten Delaware.

- Hadde selskapet vært registrert i et land vi forbinder med mafia og kriminell virksomhet, ville vi tenkt oss bedre om. Facebook kan komme til å legge virksomheten der det passer dem juridisk best. Vi vet ikke med sikkerhet intensjonen til Facebook i dag og i hvert fall ikke intensjonen i framtiden.

Frykter luguber reklamekampanje

Over 1.100 personer har hittil registrert seg på en gruppe på Facebook som heter «For de som ikke leste avtalevilkårene til Facebook før de meldte seg inn».

Denne gruppa er for de som er skeptiske til hvor informasjonen de poster havner, men likevel vil fortsette å bruke Facebook.

- Det er litt ironisk ment, men det ligger et snev av alvor i det, sier initiativtaker Per Kristian Svensøy til VG Nett.

Siviløkonomstudenten fra Oslo opprettet gruppa for en uke siden etter at han leste at Facebook åpnet opp for å selge informasjon til en tredjepart. Han regner det samtidig som lite sannsynlig at hans bilder blir solgt videre.

- Facebook har 20 millioner brukere, og det betyr at det er minst 20 millioner bilder der ute. Sjansen for at ditt bilde blir brukt, er mindre enn å vinne i lotto. Allikevel må det være kjipt å se seg selv i en luguber reklamekampanje i USA og vite at du har gitt dem rettighetene til å bruke deg til hva de vil, sier han.

Vil ut

PÅ VEI UT: Snart logger informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet seg ut av Facebook for siste gang. Foto: Scanpix

Per Kristian Svensøy velger å bli.

- Facebook er et dødsbra sosialt nettverksprogram som jeg bruker til å holde kontakt med venner og få informasjon om fester. Noen velger å legge inn bursdagsdato, ellers hadde jeg aldri klart å holde styr på dem, sier han.

Ove Skåra i Datatilsynet innrømmer overfor VG Nett at han har begynt å planlegge sin retrett fra Facebook.

- Dersom du har et ønske om å jobbe deg ut av Facebook nå som den første henrykkelsen har gitt seg, kan det være en mulighet å overstyre det som blir lagret til slutt, sier han.

For å sikre seg best mulig vil Skåra endre navn, bytte ut portrettbilde med et uinteressant naturbilde, erstatte kontaktinformasjon med en død e-postadresse og legge inn feil telefonnummer. Alt dette i håp om at det kan begrense fremtidig spam.

Teknofil.no har laget en oppskrift for folk som føler seg fanget i Facebook og ønsker å slette nettprofilen, så langt det lar seg gjøre. (VG Nett er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider.)

Konspirasjonsteorier

Datatilsynet vil ikke gå ut med en generell advarsel mot bruken av Facebook, men ber folk om å være bevisste når de oppgir passord og e-postadresser og omtaler venner.

Informasjonsdirektøren i Datatilsynet viser til at Facebook er det ideelle systemet til overvåkning og at det ført til en del spekulasjoner om hvem står bak.

En av teoriene er at den populære tryneboka skal stå i ledetråd med den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA. Se link her.(VG Nett er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider.)

Ove Skåra tviler derimot på at Facebook vil selge folks brukervaner videre.

- De har store verdier å tape på å bli tatt med buksa nede, for eksempel utlevere informasjon til amerikanske myndigheter og andre kommersielle selskaper, tror han og viser til at markedsverdien til reklamenettverket Doubleklick sank som en stein da det ble kjent at de registrerte opplysninger som kundene ikke viste om.

- Ærligere

Facebook går lengre enn de fleste nettsamfunn i hva de gir seg selv rett til.

- At de går langt i avtalevilkårene, kan vise at de er ærligere enn andre og tar alle forbehold for sin egen del, sier han og får støtte av professor i rettsinformatikk Jon Bing ved Universitetet i Oslo.

- Det er vanskelig å ta disse avtalevilkårene for god fisk, mener Jon Bing.

Datatilsynets gir noen enkle råd om personvern på Facebook.(VG Nett er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider.)

I kommentarfeltet nedenfor kan du si din mening om Facebook og lignende tjenester, fortelle om egne erfaringer eller gi dine kommentarer til denne artikkelen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder