APPLE-SJEFEN: Steve Jobs vil flytte det digitale navet inn i en sky. Foto: AP

IPad og iPhone blir pc-frie

Apples nye nettjeneste iCloud synkroniserer det meste av ditt digitale liv, i tillegg vil ikke iPad og iPhone lenger være avhengig av pc eller Mac.

  • Toralv Østvang (PC World)
  • PC World Kirsti Østvang

Artikkelen er over åtte år gammel

MacWorld | ComputerworldPC World | Computerworld

Apple ga mandag kveld en forhåndsvisning på den nye nettjenesten iCloud. Forventningene til iCloud har vært skyhøye, og det har gått mange rykter om hvordan tjenesten ville bli.

VGTV: Se Steve Jobs avsløre de siste Apple-nyhetene

Les alt om kveldens Apple-lansering på Macworld.no

For omtrent 10 år siden var Steve Jobs' store fanesak det digitale navet - «the digital hub» - der alle de små enhetene sirkulerte rundt Mac-en, som var omtrent som solen i solsystemet. Det var denne tankegangen som lå bak iTunes og at alt skulle synkroniseres mot dette programmet - på Mac eller pc. Nå er denne epoken over. Ikke fordi den var feil, men fordi den er blitt utdatert av blant annet Apples egne nye enheter som iPhone og iPad.

Nå kommer den nye epoken - med iCloud som den nye solen i solsystemet. Eller som Steve Jobs forklarer det: Nå flytter det digitale navet opp i skyen.

iCloud lagrer alt innholdet for deg i skyen og pusher det trådløst til alle enhetene dine. Men du trenger ikke å lære deg noen nytt, for alt er integrert i appene dine og skjer automatisk.

Steve Jobs tar selvkritikk på forløperen til iCloud, Apples MobileMe-tjeneste, som har høstet mye kritikk opp gjennom årene. - Men vi har lært mye, sier Jobs. De tre kjerneprogrammene i MobileMe, Adressebok, Mail og Kalender, er nå skrevet om igjen helt fra bunnen av.

LES OGSÅ: - iCloud blir det nye iTunes

Pc-fritt for iPhone og iPad

iCloud sørger også for å ha sikkerhetskopi av alle dine bokmerker, dine bøker i iBooks og en masse andre data. Dermed kan din iPhone eller iPad være helt «pc-fri».

I dag må du først koble din nye iPad eller iPhone til iTunes på en Mac eller Windows-pc før du får bruke den. Med iCloud kan du «gå rett på lufta», og all musikken du har kjøpt, blir lagret der.

En av funksjonene i iCloud er Documents. Når du jobber med et tekst-, tall- eller presentasjonsdokument i Pages, Numbers eller Keynote på for eksempel en iPad, blir det automatisk lagret i skyen og dyttet ut til dine andre enheter, for eksempel til din iPhone og Mac, og gjort tilgjengelig for videre jobbing der.

Photo Stream er en iCloud-tjeneste som synkroniserer bildene dine mellom dine iOS-enheter, Mac-er og pc-er. De 1000 siste bildene lagres på iOS-enheten, mens din Mac eller pc lagrer alle bildene som er blitt lagt inn de siste 30 dagene. På Mac er Photo Stream innebygd i iPhoto, mens det på Windows-pc-en er bildemappen som benyttes.

Hva gjelder musikkdelen av iCloud beskrives det som «iTunes i skyen». Alt du kjøper på iTunes Store kan lastes ned til alle enhetene dine (opptil ti stykker) hvor mange ganger som helst. Med andre ord trenger du ikke lenger bekymre deg over å ta backup av musikken du har kjøpt fra iTunes Store.

iTunes Match

Den «siste lille saken» Steve Jobs lanserte mandag kveld var iTunes Match. Dette går ut på at hvis du selv har rippet musikk fra dine egne musikk-cd-er og lagt låtene inn i iTunes-musikksamlingen din, kan du be iTunes Match sjekke om disse låtene allerede finnes blant musikken som Apple har tilgjengelig blant sine 18 millioner låter.

Hvis det er tilfelle, kan du få tilgang til denne musikken fra Apple til alle de iTunes-tilkoblede enhetene dine i 256 kbps-kvalitet, i AAC-format og uten kopibeskyttelse. Denne tjenesten vil koste 25 dollar i året.

Brukerne får fem gigabyte gratis lagringsplass i iCloud. Dette er mer enn det høres ut til, for all musikken du har kjøpt via iTunes teller ikke med her. Heller ikke apper, bøker eller Photo Stream-innholdet er med her. iCloud kommer sammen med iOS 5 til høsten, men en betaversjon er tilgjengelig allerede nå både for utviklere og brukere.

Nye funksjoner til iPhone og iPad

Apple viste mandag kveld også frem iOS 5, den neste store versjonen av operativsystemet til iPhone og iPad, som slippes til høsten.

Blant nyhetene er et helt nytt meldingssystem kalt iMessage som i praksis gjør sms-en overflødig. Et nytt og bedre notifikasjonssystem er også på plass, samt forbedringer til den innebygde kamera-appen og nettleseren Safari.

LES MER PÅ MACWORLD.NO

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder