Skjermer som tar opp 80-90 prosent av mobilforsiden ser ut til å være på vei inn. Xiaomi Mi Mix startet gildet i fjor, og LG G6 fortsetter i år, om enn med LGs egen vri på konseptet. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Test av LG G6: Større skjerm, mye mindre telefon

Blir fingrene akkurat for korte til mobilskjermen du vil ha? Her kommer hjelpen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Noen dager på jobben er triveligere enn andre dager, og dette er en sånn dag. LGs nye G6 er stadig noen uker unna de norske butikkhyllene, men likevel har den tatt turen innom Tek for å vise seg frem. LG selv snakker om rundt månedsskiftet april-mai før den er i salg, så her har vi tydeligvis fått hilse på en svært tidlig utgave av telefonen. Men det gjør ingenting, for den føles ferdig på så godt som alle vis.

Aller først med nytt skjermaspekt

Merk deg tallene 18:9, eller 2:1 hvis du vil. Stadig mer innhold lages i dette formatet, der langsidene er temmelig nøyaktig dobbelt så lange som kortsidene. Det er ikke fullt så bredt som ekstremskjermene med 21:9-aspekt, men det er likevel bredere enn det som er vanlig, og LG har døpt løsningen FullVision. Uansett er det allerede innhold på plass som støtter en rekke ulike skjermaspekt i flere aktuelle strømmetjenester.

Og ryktene vil ha det til at både Samsung og muligens Apple legger seg på samme aspekt i sine kommende modeller. Skulle det skje er du sikret innhold i overskuelig fremtid, uten å måtte ta til takke med de svarte strekene som gjerne dukker opp når innholdet ikke passer helt til skjermen.

Her er oppløsningen på 2880 x 1440 piksler, noe som betyr at skjermen er veldig skarp og fin.

Størrelsesmessig er denne skjermen 5,7 tommer. Sammenlikner vi den med den 5,5 tommer store 16:9-skjermen i iPhone 7 Plus, ser vi at LGs skerm først og fremst er rundt en halv centimeter lenger enn Apples, mens bredden er omtrent lik. På den positive siden er LG G6 rundtom en halv centimeter slankere både i høyde og bredde på selve telefonen.

Apples iPhone 7 Plus, til venstre i bildet, er mye vanskeligere å holde enn G6, selv om den har mindre skjerm. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Det vi har her er altså en vesentlig større skjerm i en innpakning som er så kompakt at den er forholdsvis enkel å buksere. Den kan kanskje være aktuell selv for deg som synes Apples Plus-modeller er altfor store.

En annen nyhet her er HDR-støtte standardisert under Dolby Vision-paraplyen. Det betyr at G6-skjermen kan vise utvidet fargerom, og dra på med en voldsom lysstyrke i små områder og korte perioder.

HDR på vei til mobilappene ... og G6

HDR 10-støtten er foreløpig litt blodfattig, i påvente av skikkelig innholdstilgang. Men både Netflix og Amazon har annonsert at deres mobilapper vil få støtte for disse heftigere kvalitetene med tiden. Netflix slapp sin annonsering i forbindelse med nettopp G6, mens Amazons nyhet kom i forbindelse med lanseringen av Sony Xperia XZ Premium. Det er en liten fare for at appene blir modelleksklusive for en periode, men det spørs om hverken Sony eller LG har stor nok markedsandel til å holde godsakene for seg selv.

Rammen er kanskje kompakt, men skjermen blir for stor, sier kanskje du. Vel, joda, men samtidig gjør de svært smale rammene det mye enklere å rekke skjermområdene som er lengst unna. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Spesielt ikke med tanke på at Samsung nok også har HDR i tankene når Galaxy S8 skal lanseres om noen uker. Deres Note 7 hadde HDR-kapabel skjerm i den korte perioden den var på markedet, og nye Galaxy Tab S3 har også slik støtte.

I beste fall ser HDR ut til å faktisk tilføre noe, i andre tilfeller virker det mest å være uvanlig velproduserte videobilder, men ikke noe man hadde klødd seg i bakhodet og lurt på hva var om man ikke visste.

Det samme er i grunnen tilfelle på store skjermer. Når et fyrlys lyser mot deg så kraftig at du må skjerme for øynene forstår du at du ser på noe utenom det vanlige. Ellers er det ofte bare mulig å identifisere HDR som påfallende god bildekvalitet.

USB-C og en enslig og litt blikkboksaktig monohøyttaler. Jeg er kanskje kravstor, men jeg vil gjerne underholdes av en så skjermsentrisk telefon som dette, og da hadde stereohøyttalere i telefonen vært kjekke å ha. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Fingerleser og hjemknapp

Låsetasten på baksiden av LG G& har fingerleser inni seg, og virker rimelig godt. Dette er hverken den raskeste eller den mest presise fingerleseren jeg har vært borti, men den fungerer ganske greit og er som regel mer enn kjapp nok. Den er kanskje litt ekstra kresen på våte fingre enn de aller kjappeste variantene, men det er i grunnen også Touch ID-løsningen Apple bruker. At LGs fingerleser er bittelitt kresen er sånn sett ikke unikt.

Ytelse som forventet: høy, men ikke høyest

Snapdragon 821-brikken som bor inni G6 har vi stiftet bekjentskap med mange ganger før. Den er rask nok i massevis til vanlig bruk, men spesialsydd maskinvare fra Samsung, Apple og Huawei er i dag raskere enn den heftigste Qualcomm-brikken som er i salg. En ny og sintere Snapdragon er på vei, men den ventes ikke før senere i år. Sony har annonsert sin Xperia XZ Premium basert på Snadragon 835, og de fleste rykter venter at den vil dukke opp i salg litt tidligere i Samsungs Galaxy S8.

Dermed vil nok G6 få heftigere konkurranse ytelsesmessig etter hvert som året går. Men totalt sett er ytelsen uansett god nok her. Både opplevd ytelse og målt ytelse er innenfor det vi forventer av en toppmodell.

Sjekk ut ytelsesgrafene til LG G6 hos Tek.no, og se hvordan den klarer seg mot resten av mobilene på markedet »

Hvor ble det av den heftige lydløsningen?

En ting i hvert fall jeg hadde gledet meg til med G6 var muligheten for å få selskapets fabelaktige lydløsning inn i en noenlunde hendig formfaktor. Andre steder i verden får du det, men i Europa og USA må vi klare oss uten den såkalte Quad DAC-løsningen. Den inkluderes kun i enkelte asiatiske markeder.

Det betyr likevel ikke at lyden er dårlig, bare på det jevne sammenliknet med andre telefoner. Og det er egentlig ikke selve DAC-løsningen som er viktigst; telefoner flest har rimelig brukbar lyd i utgangspunktet. Den store forskjellen handler om forsterkerbiten som hører til. Både LG V10 og V20 kunne fint drive langt tyngre hodetelefoner enn G6 kan. Det er riktig nok ikke mange som har dette behovet, men det hadde neppe kostet LG allverden å legge det ved i alle G6-variantene.

Hjemknapp og fingerleser i ett. LGs G-modeller begynte tidlig med dette, mens mange av konkurrentene etter hvert har eksperimentert med fingerleser bak på telefonen. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Meget bra kamera

LG G6 har med seg flere av disse triksene som vi kjenner fra før, men laserfokuset er vekke. Det har blitt erstattet av fasedeteksjonsfokus. Oppløsningen har også gått ned på hovedkameraet, mens ekstrakameraet, som i LGs telefoner gjør vidvinkeltjeneste, har gått opp i oppløsning. Nå knipser begge 13 megapiksler store bilder.

Bildene blir som ventet meget gode fra denne telefonen og den treffer som regel godt på fokus, selv uten lasersensoren. Selv i relativt dårlig lys klarer den å levere rimelig skarpe bilder uten for mye bevegelsesuskarphet, men eksponeringen kunne vært smartere. Som du ser i noen av testbildene i bunnen av saken på Tek.no har telefonen en tendens til å eksponere etter lys himmel, når motivet er relativt mørkt.

Helt til slutt

LG har i grunnen gjort leksene sine godt med G6. De har sluppet en lekker telefon i aluminium og glass, der vanntetting også er på plass. Bruken av Gorilla Glass 5 og påstander om at G6 skal tåle å slippes i bakken er også hyggelige nyheter, selv om vi ikke vil oppfordre noen til å prøve ut disse påstandene med egne telefoner.

Det som faktisk er den store nyheten her er den digre flotte skjermen, i en forholdsvis kompakt og letthåndterlig telefon. Skjermen dekker ikke like mye av overflaten som den enorme varianten du finner i Xiaomi Mi Mix, men den dekker likevel vesentlig mer av forsiden enn på de fleste andre telefoner. Og det gjør den altså sammen med vanntetting, et raskt indre og et utmerket kamera.

Det er forholdsvis enkelt, men det er også akkurat det vi vil ha. Noe helt nytt, sammen med de viktigste og modneste teknologiene og løsningene fra telefoner som ser mer tradisjonelle ut.

Les hele testen av LG G6 på Tek.no »

Nye LG G6 er rett og slett svært god. Den er først ut fra de store mobilprodusentene med radikale nye skjermvalg, samtidig som den beholder noen av de beste kvalitetene fra tradisjonelle mobiltelefoner. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Anbefalte alternativer til LG G6

Den helsprø gigantmobilen Xiaomi Mi Mix

Xiaomi Mi Mix er dyr, den er ikke tett og kameraet skulle gjerne vært litt bedre. Men vi snakker likevel om det som kanskje er markedets mest iøynefallende telefon, og den føles også spesiell å bruke.

Den moderne klassikeren Samsung Galaxy S7 Edge

I møte med G6 er det sannsynligvis Samsungs kommende Galaxy S8 som kommer til å gjøre det skarpest. Men avtroppende toppmodell, Galaxy S7, er fortsatt en uhorvelig god telefon, og velger du Edge-varianten får du også en telefon som skiller seg ut.

Den lekre Huawei Mate 9 Pro

Huaweis Mate 9 Pro likner utseendemessig mye på Samsungs Edge-modeller, men det er bare på forsiden. På innsiden skjuler det seg en helt annen mobil vi liker veldig godt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder