Apples frontfigur er klar med nye produkter i neste uke. Foto: IDG News

Apple bekrefter iOS 5 og iCloud

Nytt operativsystem og en helt ny nettjeneste vises frem av Apple-sjef Steve Jobs neste mandag. Om det kommer ny iPhone i år, er mer usikkert.

  • PC World Kirsti Østvang

Artikkelen er over åtte år gammel

MacWorld | ComputerworldMacWorld | Computerworld

Mandag i neste uke går Apples årlige utviklermesse Worldwide Developers Conference av stabelen.

Apple har tradisjonelt brukt åpningsdagen til å lansere nye produkter, hovedsaklig relatert til iPhone, og i år er intet unntak.

LES OGSÅ: Er iCloud Apples nye super-nettjeneste?

Tirsdag ettermiddag bekreftet Apple i en pressemelding at utviklerkonferansen starter med en såkalt keynote av Steve Jobs, mandag 6. juni klokken 19 norsk tid. I pressemeldingen bekreftes også at selskapet skal vise frem den mye omtalte nettjenesten iCloud.

Bekreftelsen er noe overraskende, da Apple er berømte for sitt hemmelighold, men de er også kjent for et utmerket PR-maskineri. Skriveriene blir trolig ikke færre nå som vi vet at iCloud faktisk eksisterer.

Steve Jobs har vært sykmeldt på ubestemt tid fra Apple siden januar i år, men har likevel spilt en aktiv rolle i selskapet. I mars stod han på scenen og lanserte iPad 2. Apple-sjefen blir imidlertid ikke alene i neste uke, han får følge av andre toppsjefer i selskapet.

LES OGSÅ: - Nå blir smarttelefonene kjedelige

Rykter om nettbasert iTunes

I tillegg til iCloud, som mange har spekulert at vil komme med en tjeneste relatert til musikk og lagring av musikk for å konkurrere med lignende tjenester fra Amazon og Google, vil åpningsarrangementet også ha fokus på to andre viktige elementer: iOS 5, som er neste versjon av operativsystemet til iPhone og iPad, samt Mac OS X Lion, neste versjon av operativsystemet til Mac.

Apple har holdt kortene tett til brystet hva gjelder iOS 5, men ryktene er mange om hvilke nyheter mobiloperativsystemet vil få. Blant annet snakkes det om forbedringer hva gjelder brukergrensesnitt, widgets (småprogrammer) og notifikasjoner (meldinger).

Når det gjelder Mac OS X 10.7 Lion, ga Apple oss en sniktitt på det kommende Mac-OS-et allerede i fjor, samtidig som de lovte at operativsystemet ville slippes til sommeren. Siste nytt fra den fronten er at Lion vil bli tilgjengelig som en nedlasting fra Apples programbutikk Mac App Store.

Mer tvilsomt med ny iPhone

Apple sier ikke et ord i pressemeldingen om noen ny iPhone, som tradisjonelt har blitt lansert under WWDC, og ekspertene strides om det vil komme en ny iPhone kort tid etter at selskapet slapp den hvite utgaven av fjorårets modell. En eventuell ny modell kan kun bli en mindre oppgradering, og den store oppgraderingen kan drøye til neste år, skriver 9to5Mac.

LES OGSÅ: Nå er det bevist - Steve Jobs er gud

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder