HOLD FAST PÅ MOBILEN: Ferie er høysesong for stjålne mobiltelefoner. Her er rådene for hvordan du blir best mulig rustet dersom uhellet skulle være ute. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix

HOLD FAST PÅ MOBILEN: Ferie er høysesong for stjålne mobiltelefoner. Her er rådene for hvordan du blir best mulig rustet dersom uhellet skulle være ute. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Foto:Frank May,NTB scanpix

Gjør dette FØR du mister mobiltelefonen – og etterpå!

Ni tips for å minimere skadene dersom mobilen blir stjålet

Med utenlandsferie og opphold på folksomme steder er
sommeren høysesong for forsvunnede mobiltelefoner. Her er rådene som gjør det litt enklere hvis du mister mobiltelefonen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Sola steker, du farter rundt i utlandet og plutselig oppdager du at marerittet har blitt virkelighet: Mobilen er borte! Med alle dine private bilder, apper, jobbmail, dokumenter og… HELE LIVET, vil noen kanskje hyle ut, mens hjertet dunker og svetten siler.

DATASIKKERHETSEKSPERT: Seniorrådgiver i NORSIS, Vidar Sandland. Foto:Geir Olsen Foto:,

Så hva gjør man da, Vidar Sandland, seniorrådgiver hos Norsk senter for informasjonssikring(NorSIS)?

– Å miste en mobiltelefon er noe de aller fleste opplever dessverre, og derfor bør alle ta høyde for å sikre seg så godt som mulig på forhånd. Det vil si at man gjør noen tekniske grep på forhånd som gjør det lettere å finne igjen telefonen, eventuelt å minimere skadene ved å miste telefonen, sier Sandland til VG.

Her er hans tips til hva du bør gjøre FØR du mister telefonen:

1) Det aller viktigste: Sørg for at det er et sporingsprogram på telefonen din slik at du kan finne den igjen dersom den blir borte. Noen Android-telefoner har sporingsfunksjoner på telefonen, mens på andre telefoner må det lastes ned; f. eks Android Lost eller Where’s My Droid eller Googles Android Device Manager. For iPhone er det «Find My iPhone» som gjelder.

– Dette bør være noe av det første du gjør når du får ny telefon fordi det vil lette arbeidet vesentlig med å finne den igjen - eller beskytte innholdet dersom den blir

TA BACKUP: Med synkronisering til iCloud vil du kunne få backup av innholdet på din iPhone. Foto: SKJERMDUMP,

stjålet av folk med onde hensikter. Uten sporingsprogram er det på mange måter «game over» dersom den blir stjålet, er Vidar Sandlands klare advarsel.

STUDIE:Vi blir engstelige uten smarttelefon

2) Sørg for backup av telefonen! En back-up sørger for at innholdet på telefonen din blir kopiert og at du kan finne det igjen dersom telefonen blir borte.

Back-up kan iPhone-brukere få ved enten å sette opp automatisk synkronisering til iCloud-skyen, eller selv velge å ta back-up av telefonen til en harddisk jevnlig. Noen Android-telefoner har systemer for å ta back-up eller du kan laste ned app’er som hjelper deg med det. Eller du kan velge å gjøre det manuelt.

– Har du sensitiv informasjon på telefonen din bør du tenke deg to ganger om før du knytter deg opp til automatisk backup via iCloud eller andre skysystemer. Vi har sett veldig mange tilfeller hvor især private bilder har kommet på avveie fordi uvedkommende har fått tak i brukernavn og passord, sier Vidar Sandland.

LES OGSÅ: Nå blir smarttelefonen billigere

3) Bruk skjermlås på telefonen din, da vil det være vanskeligere for folk å komme inn på telefonen din. Samtidig kan det være lurt å sette opp funksjonen hvor det dukker opp en kontaktmelding med navn på eier og et nummer du kan kontaktes på når man trykker på skjermspareren. Om du mister telefonen – og noen ærlige sjeler finner den – kan de kontakte eieren raskt.

4) Har du sensitive dokumenter og annen informasjon lagret på minnekort på telefonen er det smart å kryptere informasjonen. Dermed kan ikke tyver ta ut minnekortet og lese det på en PC. På en iPhone krypteres informasjonen automatisk.

5) Noter ned IMEI-nummer på telefonen din, det er telefonens unike identifikasjonsnummer.
Om telefonen blir stjålet kan du registrere IMEI-nummeret på nett, og telefonen blir sperret og ubrukelig for tyven. Dessverre fungerer ikke den sperringen i alle land. Har du barn med telefon bør du sørge for at også barnas IMEI-numre er notert ned. NB! IMEI-nummeret er dessuten nødvendig å ha dersom du vil anmelde tyveri av telefonen, samt gjøre forsvinningen til en forsikringssak.

FINN TELEFONEN DIN: Med Finn Iphone kan du spore telefonen din. Android-telefoner har tilsvarende programmer. Foto: ,

Kan du teknologi-begrepene?Lær og forstå det digitale vokabularet!

Hvis telefonen har blitt borte:

1) Det første du gjør er å prøve å spore telefonen via ditt sporingsprogram. Du

kan igangsette alarm på telefonen, samt sende en melding til telefonen for å be de som eventuelt har funnet den om returnere den.

Vær klar over at man ikke alltid kan spore telefonen, f. eks dersom den har mistet strømmen.

2) Om du tror telefonen er tapt til tyver bør du snarest vurdere om du skal fjernslette innholdet på mobilen. Da vil du kunne forhindre at uvedkommende får innsyn i sensitiv informasjon som f. eks epost, kontakter, dokumenter og bilder. I løpet av noen få steg kan du via Find My iPhone - eller tilsvarende programmer på Android - slette innholdet på den bortkommende telefonen.

ANDROIDTELEFON: Her ser du skjermdump på hvordan du kan gå inn og fjernslette på en Samsung Galaxy S6 gjennom funksjonen Android Device Manager. Foto: ,

– Dersom telefonen er avslått/uten strøm når du ønsker å slette innholdet på telefonen din, vil dette skje dersom telefonen skulle bli slått på igjen og det oppnås dataforbindelse, enten over mobilnettet eller trådløst nettverk, sier Sandland.

– Men da er det særdeles viktig at du har tatt back-up av innholdet ditt, hvis ikke vil det bli borte for alltid, sier Sandland til VG.

3) Når du har slettet innholdet på telefonen bør du kontaktemobiloperatøren din for å sperre abonnementet ditt.

4) Husk også på at det er viktig å handle raskt dersom du har mistet telefonen. Det er ikke mulig å fjernstyre telefonen dersom den går tom for strøm eller blir slått av.

VG Mener:Mobilen bør være avslått i klasserommet

LES OGSÅ:Dette må du tenke på når barnet får sin første mobiltelefon

Forsikringssak

Kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet Tryg, Ole Irgens, sier til VG at sommeren

er toppsesong for stjålne mobiltelefoner.

–Veldig mange av tyveriene skjer i europeiske storbyer, og etter hvert har også Oslo blitt et veldig utsatt sted for mobiltyverier, sier Irgens.

Han mener at nordmenn på reise er et yndet mål for tyver.

– Vi har fristende utstyr med oss og vi er ikke redde for å vise det frem. Her i Norge er vi vant til å flashe dyre mobiltelefoner og andre kostbare ting uten at folk rundt oss bryr seg. Men i utlandet blir dette i større grad lagt merke til, og det gjør oss til attraktive mål for tyveri, sier Irgens. Han råder nordmenn til å være mer på vakt og mindre slepphendte når vi skal ut i verden.

– Man må passe på, det vil spare deg for trøbbel, sier han.

Dersom mobilen din blir stjålet på ferie kan du få ny mobiltelefon på reiseforsikringen.

KOMMUNIKASJONSSJEF: Ole Irgens i Tryg. Foto: Tryg Foto:,

– Det viktigste er å sperre mobiltelefonen først; ring mobilselskapet snarest og sørg for at abonnementet blir stengt, sier Irgens, som også anbefaler at man har skjermlås og SIM-kortlås påslått.

Anmeld tyveri

Vil du melde inn tyveriet som en forsikringssak er det et krav at du må anmelde tyveriet til politiet på stedet.

– Man må ha et dokument fra lokalt politi hvis man skal kunne få penger tilbake på forsikringen, sier Irgens.

– De fleste som får frastjålet mobilen er aller mest lei seg for å ha mistet innholdet på telefonen, sørg derfor for å ha back-up, legger han til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder