Nye Surface Pro 2. Foto: Microsoft

Microsoft har lansert to skikkelig kraftige nettbrett

Surface Pro 2 og lillebroren er lansert, med masser av nytt ekstrautstyr.

Artikkelen er over seks år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologi

Skrevet av Varg Aamo, Hardware.no

Det har i lang tid gått rykter om at en arvtaker til Microsofts første nettbrett, Surface, er i anmarsj, og mandag kveld holdt selskapet et stort arrangement under gatenivå i New York hvor de kom en rekke nyheter i forbindelse med dette.

En ny dockingstasjon, flere forskjellige typer oppgraderte tastaturer og nye omslag er bare noen av tingene som flere journalister på stedet meldte om allerede før arrangementet startet, men det var åpenbart at hovedfokuset lå på en større nyhet: Lanseringen av oppfølgerne til Surface RT og Surface Pro.

Nye Surface Pro 2

Det første nye produktet Microsoft viste frem var Surface Pro 2. Proff-nettbrettet har fått oppgradert sin ClearType HD-skjerm med rundt 50 prosent bedre fargegjengivelse, og ifølge selskapet selv den minst reflekterende skjermen i bransjen.

Nye Surface 2 og Surface Pro 2 er lansert fra Microsoft. Foto: Microsoft

Grafikkytelsen på den kompakte maskinen skal være 50 prosent heftigere enn før, og generell ytelse har ifølge Microsoft også fått en bump. Surface Pro 2 skal på det jevne være 20 prosent raskere enn forgjengeren.

Haswell på innsiden, ekstra strøm utenpå

Med lanseringen av Surface Pro 2 drar også Microsoft

Intel sin nye Haswell-familie med prosessorerinn i hypermobile datamaskiner, i form av en Intel Core i5-prosessor.

Dette skal ifølge Microsoft bidra til å bedre batterilevetiden med hele 75 prosent, som altså ikke vil gå ut over ytelsen den leverer. I tillegg skal maskinen ifølge Microsoft bli både kjøligere og mer stillegående.

Surface Pro 2 har dessuten fått langt mer lagringskapasitet enn forgjengeren, og kan skilte med inntil 512 GB på den aller største varianten, sammen med 8 GB hurtigminne. Det betyr altså at man får en så og si fullspekket PC i samme formfaktor som et nettbrett.

Det nye PowerCover skal by på en saftig oppgradering av batteritiden i Surface Pro 2. Foto: Microsoft

Av ytre endringer har stativet på baksiden av Surface Pro 2 nå fått muligheten til å låses i en ekstra posisjon, og maskinen har nå blitt utstyrt med Dolby-lyd. I tillegg blir det nå mulig å legge maskinen i et litt tykkere deksel enn tidligere, Surface Power Cover, som i seg selv byr på 30 prosent ekstra levetid - fordi den kommer med et innebygd batteri.

Se video av Surface Pro 2 i aksjon her »

Skal få folk «vekk fra iPaden»

Juniorversjonen av Surface Pro 2 er heller ikke glemt. Frem til i dag har Surface RT kommet med ARM-prosessor og Windows RT, og dermed ikke vært i stand til å kjøre vanlige Windows-programmer - i motsetning til Surface Pro. Dette fortsetter også med den nye versjonen.

Microsofts nye rene nettbrett vil gå under navnet Surface 2, og selskapet vektlegger en kraftig oppgradering av maskinvaren når denne oppfølgeren lanseres.

Skjermen skal være oppgradert fra 1366 x 768 piksler, til en full HD ClearType-skjerm - altså 1920 x 1080 piksler. I tillegg skal hastigheten på prosessoren - som nå vil være en Nvidia Tegra 4 - være betydelig oppgradert, busshastigheten for trådløst nettverk skal være doblet, og enheten har nå fått USB 3.0.

Det nye stativet, som kan låses i to posisjoner, fikk en god del oppmerksomhet. Stativet er likt på både Surface 2 og Surface Pro 2. Foto: Microsoft

Nettbrettet skal også være både lettere og tynnere, noe Microsoft har fått i stand ved å konstruere den med færre deler. Batteritiden er økt med 25 prosent i forhold til Surface RT, som skal gi hele 12 timer i operativ bruk.

Microsoft forteller at et lettere nettbrett, med høyere hastighet, mindre gjenskinn i skjermen og bedre batteritid er ment å få folk vekk fra å bare gå ut og kjøpe noe for å forbruke det. Istedet er tanken å få folk til å gå bort fra iPader og andre nettbrett, og «heller være mer produktive».

Les Amobil.nos test av Microsofts iPad-konkurrent:

Surface RT er nettbrettet som ville være en PC »

Den nye Microsoft Surface Pro 2 får også dockingstasjon du kan koble til PC-skjerm, høyttalere og andre enheter med. Foto: Microsoft

Surface 2 kommer fortsatt med RT

Med Windows 8.1 ikke langt unna, har Microsoft også gitt mobilversjonen av operativsystemet en overhaling. Dette skal komme Surface 2 til gode, og selv om nettbrettet ikke lengre får «RT» i navnet, får Windows-varianten det kommer med dét.

Surface 2 vil altså lanseres med Windows RT 8.1. Pro-modellen vi omtaler høyere opp i saken vil imidlertid få fullversjonen av Windows 8.1, og dermed kunne kjøre de vante PC-programmene du kan på enhver datamaskin.

Det skal imidlertid likevel ikke skorte på programvarekompatibilitet med Surface 2 heller, og fra scenen demonstrerer Microsofts visepresident for Surface-satsningen Panos Panay hele Office RT-pakken i sving på nettbrettet. Denne følger for øvrig med på kjøpet når man plukker opp en Microsoft Surface 2 i butikken.

Norske priser bekreftet

De norske prisene for begge typene Surface-maskiner har blitt bekreftet fra Microsoft:

For datamaskin-varianten, Surface Pro 2, vil anbefalt utsalgspris være fra 7299 kroner. Denne kommer i fire konfigurasjoner: Varianten med 4 GB hurtigminne kan fås med 64 GB eller 128 GB lagringsplass, mens en mer velvoksen utgave med 8 GB hurtigminne blir tilgjengelig med 256 GB eller 512 GB lagringsplass.

Nettbrettet, Surface 2, vil på sin side komme med enten 32 GB eller 64 GB lagringsplass. Veiledende pris starter på 3599 kroner.

Les Hardware.nos test av Microsofts nettbrett:

Surface Pro: Ikke et nettbrett, det er en PC!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder