Bruk telefonen som kredittkort

(VG Nett) Nokia lanserer nå telefonen som kan brukes både som kredittkort og månedskort på bussen.

Jørgen Lyngvær
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Ved hjelp av såkalt NFC, Near Field Communication, kan man bruke mobiltelefonen som betaling både i butikker og på bussen. En liten brikke i telefonen forteller betalingsterminalen hvilken konto som skal belastes og hvor mye penger du skal betale. For å sikre deg mot at andre betaler med telefonen din kan du legge inn PIN-kode for å godta transaksjonen.

Se video av hvordan NFC fungerer her

Testes nå

Foreløpig er det kun én telefon i salg som har NFC innebygget, nemlig Nokia 6131NFC.

- Det foregår mye testing av ulike NFC-tjenester og vi regner med en større kommersiell utrulling i løpet av 2008, sier produksjef for NFC-telefoner i Nokia, Jarkko Sevanto.

Flere steder i USA og Asia er teknoligien allerede i bruk.

Betalingsmiddel

De mest aktuelle tjenestene for NFC er betalingssystemer på kollektiv transport og betaling i butikker.

Videre vil man kunne lage egne reklameplakater, såkalte smart-posters, som har innebygde databrikker med informasjon. Ved å holde telefonen inntil plakaten vil man for eksempel kunne lytte til musikk, se video eller motta informasjon.

Man kan se for seg at alle holdesteder for kollektivtransport har en smartposter. Ved å holde telefonen inntil posteren kan man få ruteinfo, kjøpe billetter eller hente ut telefonnummer til busselskapet.

Mange bruksområder

- Der vi har kjørt tester er nærmere 100 prosent av testpersonene fornøyd med løsningen, sier Sevanto.

Sevanto viste frem noen løsninger under en pressekonferanse i Oslo tirsdag. I tillegg til betalingstjenestene viste han hvordan et bilde kan overføres til en digital fotoramme bare ved å holde telefonen inntil rammen. Rammen sender signaler til mobiltelefonen og man blir spurt om man vil godta sending av bildet før det flyger avgårde.

Trådløs lyd

Det samme kan man gjøre med trådløse høyttalere. Ved å velge en sang på telefonens mp3-spiller kan man starte avspillingen ved å holde telefonen inntil høyttalerne. Selv om musikken sendes ved hjelp av Bluetooth er det NFC-teknologien som forteller telefonen at den skal sende musikken til høyttalerne. Man trenger derfor ikke å holde telefonen inntil høyttalerne hele tiden, kun for å starte avspillingen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder