Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Årets mobilgaver

Skal du gi bort mobiltelefon i julegave? Her finner du ut hvilken som passer best.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologi


Av KIM DANIEL LINDEGAARD

For mange er mobiltelefon den perfekte julegave, men det kan være vanskelig å finne den rette telefonen til riktig person.

SE DEN FULLSTENDIGE OVERSIKTEN NEDERST PÅ SIDEN

LES OGSÅ:Få billigere mobilabonnement

- Jeg vil råde folk til å ha den du skal kjøpe mobilen til i tankene når du leser tester. Gå også gjerne i butikken og prøv produktet selv. En telefon i hånden sier nemlig mer enn tusen ord, sier ansvarlig redaktør i Amobil.no, Marius Valle.

I samarbeid med mobilnettstedet amobil.no presenterer VG i dag mobilforslag til familiens ulike medlemmer - som minstemann, forretningskvinnen eller bestemor.

Stor skjerm

- Det spørs jo litt på hvem man skal kjøpe til. Til en som liker musikk, er det fordelaktig å kjøpe en mobil som med stor enkelthet kan ta i bruk mp3-spiller, råder Valle.

- Til bestemor er det andre regler som gjelder. Selv om bestemødre er forskjellige, vil det nok være fint med en stor skjerm og tydelige taster. Dette gjelder også for førstegangseiere av mobil, legger han til.

Mobilåret 2007 har vært preget av flere trender. Blant de viktigste kan mobiltelefoner med GPS, kamera og mp3-spiller nevnes.

- GPS på mobilen blir mer og mer vanlig. Vi har sett startskuddet i år, og det er noe vi definitivt vil se mer av i 2008. Ellers er mobiltelefoner med kamera og mp3-spiller svært populære, opplyser Valle.

Informasjonssjef Erik Andersen i Stiftelsen Elektronikkbransjen tror i tillegg at 3G-salget endelig vil ta seg opp etter en nokså treg start.

- Det har tatt litt tid, men til neste år vil det nok komme for alvor. Mobiltelefonene får stadig flere funksjoner, så det skal bli spennende å se hvordan det utvikler seg, sier han.

TIL MUSIKKELSKEREN

Foto: Scanpix

Sony Ericsson W610i Pris: ca. 1800,-
Om du vil ha en mer ordinær telefon med større skjerm, er Walkman-telefonen W610i et godt kjøp. Denne telefonen er forholdsvis liten og nett, har bra lydkvalitet og en svært brukervennlig musikkspiller. Når du kjøper telefonen får du også med et minnekort på 512 MB, som holder til omtrent 120 låter.

Foto: Scanpix

Samsung SGH-F210 Pris: ca. 2500,-
Samsungs SGH-F210 ligner mer på en musikkspiller enn en mobiltelefon, og er liten nok til at den kan tas med overalt. Musikkspilleren leverer topp lydkvalitet, og har en lagringskapasitet på 1 GB, noe som holder til omtrent 250 låter. Trenger du mer kan du kjøpe et minnekort til telefonen for noen hundrelapper.

TIL DEN AKTIVE

Foto: Scanpix

Sony Ericsson W580i Pris: ca. 2200,-
Denne modellen har et sporty utseende, den har en størrelse som gjør den lett å ta med seg, og den fungerer bra som musikkspiller på joggeturen. W580i holder styr på hvor mye du beveger deg ved hjelp av en innebygd skritteller, og antall skritt vises konstant på skjermen. I tillegg leveres telefonen med et innebygd treningsprogram som viser detaljert informasjon om tilbakelagt distanse, forbrente kalorier og snitthastighet.

TIL MOTELØVEN

Foto: Scanpix

Neonode N2 Pris: ca. 3500,-
Svenske Neonode står bak en av de mest sjarmerende telefonene som noensinne er laget: N2. Denne knøttlille saken vil garantert vekke oppmerksomhet med sitt spesielle utseende. Å bruke N2 er også en egen opplevelse, ettersom den ikke har vanlige nummertaster. Alt fra navigering i menyene til styring av musikken gjøres ved hjelp av den berøringsfølsomme skjermen og en enslig piltast, noe som for øvrig fungerer ypperlig.

LG KE850 Prada Pris: ca. 4200,-

Foto: Scanpix

Mobilprodusenter som slår seg sammen med kjente motehus er en økende trend, og et av de mest elegante resultatene kommer fra LG og Prada. KE850 Prada er godt bygget og oser av kvalitet. I likhet med Neonode N2 har heller ikke Prada-modellen nummertaster, og styres med en berøringsfølsom skjerm.

TIL BESTEMOR

Foto: Scanpix

Emporia Life Pris: ca. 2000,-
Dette er mobilen som byr på det den eldre garden ofte ønsker seg av en telefon: Minst mulig. At telefonen er stor er på ingen måte negativt. Emporia Life er en modell som eldre mennesker skal kunne finne, holde i hånden og bruke uten større problemer, og den har derfor blitt utstyrt med digre taster med stor og synlig skrift. Skjermen viser kun sort/hvitt, og har i likhet med tastene stor og tydelig skrift. At lyden i tillegg kan stilles høyere enn på de aller fleste andre mobiler, og at det er en egen knapp for nødstilfeller på baksiden av telefonen, gjør dette til den perfekte modellen for sin målgruppe.

TIL FORRETNINGSKVINNEN

Foto: Scanpix

Nokia E90 Pris: ca. 6800,-
E90 er det nærmeste du kan komme «å ha hele kontoret i lomma». Denne telefonen har fulltastatur, en gedigen skjerm og er tungt lastet med nyttefunksjoner. Telefonen har også alt som finnes av trådløse teknologier, slik at e-postslavene aldri vil ha problemer med å komme seg på internett.

Nokia E51 Pris: ca. 2500,-

Foto: Scanpix

Ikke alle er interessert i å bære rundt på en så stor telefon som E90, selv om de gjerne skulle hatt en solid forretningstelefon. E51 koster under halvparten av det du vanligvis betaler for en profftelefon, og er langt mer lommevennlig enn sine søsken med fulltastatur og storskjermer. Kan du leve med en mindre skjerm og et vanlig mobiltastatur, byr E51 på de aller fleste nyttefunksjonene du trenger for å organisere hverdagen. Og på samme måte som med alle andre smarttelefoner, kan du legge til ekstra programvare dersom du savner noen funksjoner.

TIL MINSTEMANN

Foto: Scanpix

Nokia 3500 Classic Pris: ca. 1100,-
Skal du ha mye mobil for pengene, bør du gå for 3500 Classic. For rundt 1100 kroner får du en telefon som har god musikkspiller, mange funksjoner og et av de beste kameraene i sin prisklasse. Det er sjelden vare i denne prisklassen, og et håndfast bevis på at det går an å lage telefoner som både er gode og billige.

TIL BILLEDENTUSIASTEN

Foto: Scanpix

Sony Ericsson K850i Pris: ca. 4000,-
K850i tar ikke bare bilder i knallbra kvalitet, den er også en av få kameratelefoner som gjør at det å ta bilder føles som den naturligste ting i verden. Med menyer som minner om de du finner i vanlige digitalkamera, gjennomtenkte snarveitaster for knipsing av bilder, og ekte blits, er dette en av årets desidert beste kameratelefoner.

LG KU990 Pris: ca. 3800,-

Foto: Scanpix

LGs kameraflaggskip KU990 er ikke noe dårligere enn konkurrentene, og byr på ekte blits, autofokus og fem megapikslers oppløsning. Men det er på videoopptak at KU990 virkelig tar ledelsen. Videofunksjonen greier nemlig å fange hele 120 bilder i sekundet, altså fire ganger mer enn konkurrentene. Dette gjør at du kan lage videosnutter med fiffige «slow motion»-effekter. Oppløsningen på videoklippene er også helt i toppklasse.

OG DISSE BØR DU IKKE KJØPE

Foto: Scanpix

Samsung M300 Pris: ca. 1000,-
M300 har elendig talekvalitet, egner seg dårlig til å skrive tekstmeldinger med, og er generelt irriterende. Selv med en pris på knappe 1000 kroner er dette en telefon du bør styre unna.

LG KG130 Pris: ca. 600,-

Foto: Scanpix

KG130 er et halvhjertet forsøk på å lage en billigtelefon som skal være enkel å bruke. Riktignok koster telefonen lite penger, og det er ikke noe problem å finne frem i menyene. Men KG130 mister dekningen så ofte at det går ut over blodtrykket, selv i områder med optimale forhold. Det er helt i orden at produsentene stripper telefoner for funksjoner og teknologi for å presse ned prisene, men vi synes det blir litt vel drastisk å kutte ut antennen.

Nokia 2626 Pris: ca. 550,-

Foto: Scanpix

Da Nokia laget billigtelefonen 2626 bestemte de seg av en eller annen grunn for å dekke hele skjermen med lysreflekterende plast. Det betyr at om du går utendørs eller befinner deg i nærheten av noe som kan minne om sterkt lys, greier du knapt å lese hva som står på skjermen. Styr unna!

Les

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder