Høsten er tiden for å drømme seg vekk. Kanskje er en ny telefon tingen? Foto: illustrasjon

Her er mobilene vi drømmer om

Trykkskjermgenerasjonen er på vei. Vi gleder oss og det burde du også.

  • Simen J. Willgohs (amobil.no)

Artikkelen er over 11 år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologiTek.no - Tester, guider, teknologi

Skal du ha ny telefon, men venter på det neste fete? Da er kanskje ventetiden straks over. Frem mot jul får vi nemlig en bølge av nye telefoner å legge hendene på, og produsentene står bokstavelig talt i kø om å slippe sine neste flaggskip ut i butikkene.

Felles for samtlige er at de representerer en ny generasjon telefoner - trykkskjermgenerasjonen. Til nå har trykkskjermtelefoner i store trekk vært klumpete, dyre og forbeholdt en brukergruppe som ellers går i slips og bryr seg lite om design og multimedia-funksjoner. Den nye generasjonen trykkskjermstelefoner derimot er rettet mot ordinære brukere med store krav til både design, muligheter, pris og brukervennlighet.

Nokia 5800 Xpressmusic «Tube»

Nokia "Tube"

Størst spenning er det knyttet til Nokias første trykkskjermstelefon, som enda ikke er lansert. Men det blir den trolig allerede om vel en uke når Nokia har innkalt et stort antall journalister til pressekonferanse i London 2. oktober. Trolig vil mobilgiganten der presentere den lenge omtalte "Tube" 5800 Xpressmusic, som det har sirkulert bilder av på nettet.

Siden "Tube" ikke er lansert, er det svært vanskelig å si noe om spesifikasjoner og muligheter. Men det blir utvilsomt spennende å se Nokias nye trykkskjermsgrensesnitt i aksjon, og se finnene for alvor kaste seg i mobilduell med Apple Iphone. Sistnevnte har i to år knivet med Nokia om oppmerksomhet og presseomtale, uten at Nokia har hatt noe tilsvarende produkt å vise til. Det kan snart komme til å endre seg.

HTC Touch HD

HTC Touch HD

En telefon som derimot er lansert er HTC Touch HD. Denne kom som en bombe i forrige uke, og kan trygt sies å konkurrere om tittelen "Årets mest spennende mobil".

Men med tanke på at Touch HD er utstyrt med like mye teknologi som en gjennomsnittlig romferge er det heller ikke helt uten grunn. Her får du kanskje markedets råeste skjerm på 3,8 tommer med oppløsning på 480 x 800 punkter, i tillegg til et fem megapikslers kamera og Windows Mobile 6.1 med HTCs egenutviklede Touch Flo 3D-menyer.

På teknologisiden kan Touch HD by på HSUPA, som gir bredbåndshastighet ikke bare på datanedlasting, men også opplastning. GPS, Wi-fi, Edge og firebånds GSM-støtte er også på plass. Og underholdningen? Ikke noe problem, Touch HD har et internminne på 512 MB, bevegelsessensor og 3,5 mm minijack-utgang for bruk med ordinært hodesett.

Les hos Amobil.no: Alt om HTC Touch HD >>

Telefonen er ventet før jul, men pris er ikke oppgitt.

Samsung Omnia I900

Samsung Omnia I900

Samsung er også med på leken, og har sin hittil feteste trykkskjermsmobil rett rundt hjørnet. Denne sakker noe akterut spesfikasjonsmessig i sammenligning med Touch HD og Xperia X1, men er fortsatt en milepæl i forhold til de fleste ordinære telefoner på markedet i dag.

Det betyr ikke at Omnia skal avskrives - tvert imot. Telefonen har det meste av teknologi innabords, inkludert Wi-fi, GPS, super-3G og firebånds GSM-støtte. Et internminne på enten 8 eller 16 GB kommer også uhyre godt med, og kan gjøre Omnia til en sterk utfordrer til Apples Iphone.
Windows i bunn

I bunn har Omnia Windows Mobile 6.1, men Samsung har også valgt å lage egne menyer som langt på vei erstatter Microsofts opprinnelige. Det produktbilder avslører er at disse skal ha form av en ikonmatrise på 3 x 4 ikoner, rimelig likt menyene på ordinære Samsung-telefoner. Skjermen har en oppløsning på "fattigslige" 240 x 400 punkter, altså en fjerdedel av den til X1 og Touch HD, men er til gjengjeld rimelig stor med sine 3,2 tommer.

Det er forøvrig også verdt å nevne at telefonen har et 5 megapikslers kamera og FM-radio i tillegg til en rekke multimediamuligheter.

Les hos Amobil.no: Samsung lanserer teknobombe >>

Telefonen er ventet å komme neste måned, i oktober. Prisen ser så langt ut til å stabilisere seg rundt 5600 kroner uten abonnement for 16 GB-utgaven i en rekke nettbutikker. Prisen på 8 GB-utgaven er ikke kjent.

Ennå ikke funnet din favoritt? Les resten av listen hos Amobil.no >>

Les også

Mer om

  1. Mobiltelefoni

Flere artikler

  1. Her er de nye juni-mobilene

  2. Her er septembermobilene

  3. Her er de nye mai-mobilene

  4. Sniktitt: Sony Ericsson Satio: Teknologirik multimedietelefon

  5. Julimobilene slippes ut på beite

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder