Dette er Sony Ericssons nye spillmobil Yari. Foto: Einar Eriksen

Sniktitt: Sony Ericsson Yari: Spillmobilen med bevegelsessensor

Sony Ericssons nye spillmobil er godt utstyrt med teknologi.

 • Silje Gomnæs (amobil.no)

Artikkelen er over 11 år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologi

Nylig lanserte Sony Ericsson spilltelefonen Yari, og vi fikk noen minutter sammen med den.

Yari kan godt kalles oppfølgeren til F305, og har blant annet innebygget bevegelsessensor, som for eksempel kan brukes i spillsammenheng.

Passelig tung

Telefonen er 115 gram tung, og noe mindre ville rett og slett vært ubehagelig i spillsammenheng. Er telefonen for lett, mister man finfølelsen og presisjonen i spillingen. Vi mener derfor at 115 gram er akkurat passe for en telefon som Yari.
Glatte overflater

Telefonen er «glatt» på overflaten, med deksler laget av blank plastikk. Med tanke på spilling hadde vi foretrukket en mer matt og sklisikker overflate, for å hindre at ivrige fingre mister grepet.

Yari har nedskyvbart tastatur, og vi liker skyvemekanismen godt. Denne er kjapp, fast og solid, og bidrar til å gi telefonen et kvalitetspreg.

Telefonens menytaster likner berøringsfølsomme områder, men de er faktisk helt vanlige taster. Responsen er god, og tastene er såpass store at det skal godt gjøres å ikke treffe riktig når du bruker telefonen.

Telefonen er liten og nett. Foto: Einar Eriksen

Talltastene er helt flate, og kan være litt vanskelige å skrive med før du har blitt vant til plasseringen. Tastene reagerer imidlertid kjapt på trykk, slik at SMS-skriving ikke er noe problem.

Skjermen til Yari er 2,4 tommer stor. Selv om skjermen er større enn skjermen til F305, skulle vi likevel ønske oss litt mer størrelse. Et detaljert spill kan nemlig fort bli smått og uoversiktlig på en såpass liten skjerm.

Mobilen som bowlingkule

Kameraet sitter på baksiden av telefonen.

Yari har som nevnt innebygget bevegelsessensor. Denne kommer til nytte i flere av spillene, som for eksempel bowling. Her holder du telefonen som om den var selve bowling-kulen, og svinger armen som om du kastet en ekte kule (man skal riktignok ikke kaste telefonen gjennom rommet).

Telefonen registrerer bevegelsen din, og etterpå kan du se på skjermen hvor vellykket kastet ditt ble. For de som kjenner til spillkonsollen Wii og spillet Wii Sports, kan bevegelsene likne hverandre.

Kameraet ser deg

Et annet av spillene, tennis, bruker Yaris egenskaper på en annen måte. Her kan du legge mobiltelefonen på et bord, og deretter spille tennis mot motstanderen (telefonen).

Ved hjelp av frontkameraet for videosamtaler, «ser» telefonen hvordan du svinger armen din, som om du slo en ekte serve. Samtidig kan du se deg selv som en spiller på telefonen.

Yari har også en liten «spenne» bak, som du vipper ut slik at telefonen kan stå oppreist i horisontal stilling på et bord. Slik blir det enklere å følge med på tenniskampen eller andre spill du spiller.

Telefonen har helt klart festlige spillegenskaper som kan vekke konkurranseinnstinktet hos alle og enhver.

Du kan også gjøre andre ting enn å spille med Yari, som for eksempel surfe på nett. Telefonen har både super-3G og Edge. Vi fikk dessverre ikke testet nettlesere til Yari, da telefonen vi prøvde manglet SIM-kort.

Bruk den over alt

Telefonen har en blank overfalte.

Yari har også støtte for alle fire GSM-frekvensene, slik at du kan ringe hjem fra de fleste steder i verden. GPS er også på plass, slik at du finner veien fra A til B.

Internminnet er på 60 MB, og du får også et minnekort på 1 GB med i pakken. Dette skulle holde til å lagre både spill og en slump bilder.

Du kan også bruke Yari til å ta bilder. Kameraet kan ta bilder i en oppløsning på fem megapiksler. Du får også autofokus og mulighet for videoopptak. Bildene du tar blir også geomerket, slik at du senere kan se hvor bildene er tatt.

Telefonen har, som seg hør og bør, også musikkspiller og FM-radio.

Yari vil komme på markedet i løpet av fjerde kvartal i år. Uten å kunne garantere noe som helst, spår Sony Ericssons Erik Sandsmark at Yari vil koste rundt 3000 kroner.

Les også

 1. Her er de nye juni-mobilene

  Denne måneden har du mye å glede deg til, både fra Nokia, Sony Ericsson, Samsung og HTC.
 2. Sniktitt: Nokia N86 8MP: En nærmere titt på den nye kamerakongen

  Nokias nye N86 8MP ser svært lovende ut for de som er ute etter et heftig mobilkamera.
 3. HTC Touch Diamond 2: En diamant blant gråstein

  Diamond 2 er HTCs oppfølger til Diamond, som vi testet i fjor. Den nye telefonen har sjarmert oss minst like mye som…
 4. Sniktitt: Samsung C6625: Rekordbillig fulltastaturmobil

  Denne smarttelefonen med fulltastatur skal koste under 2000 kroner.
 5. Sniktitt: Samsung S8300 Ultra Touch: Ny designtelefon

  Samsungs nye Ultra Touch har både en stor og fargesterk trykkskjerm og vanlig mobiltastatur.
 6. Sniktitt: Samsung Omnia HD: Råeste mobilskjerm til nå

  Vi har sett nærmere på Samsung Omnia HD med en krystallklar gigantskjerm.

Mer om

 1. Mobiltelefoni

Flere artikler

 1. Tre nye mobiler fra Sony Ericsson

 2. Test av Sony Ericsson U100i Yari: God spilltelefon

 3. Mobil med HD-videoopptak og fulltastatur: Test av Sony Ericsson Vivaz Pro

 4. Rå mobil til 2000 kroner: Test av Huawei U8860 Honor

 5. Sniktitt: Nokia N86 8MP: En nærmere titt på den nye kamerakongen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder