BARE TULL: Dette er ikke en VG-side. Foto: ,

Ikke la deg lure av disse sidene!

Nettsvindlerne blir stadig mer kreative i sine metoder, og flere går i fella. Har du kommet over denne artikkelen hvor VGs logo og layout misbrukes grovt, bør du holde deg langt unna.

  • Felicia Alvsing
  • Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG har den siste tiden mottatt en rekke henvendelser om flere kampanjer som florerer på nettet. De som står bak har kopiert oppsettet for VGs nyhetsartikler, slik at det fremstår som at det er VG som har skrevet artikkelen.

«Hvis du bor i Norge og har lyst på den splitter nye iPhone 6s OG en iPod Shuffle, kan dette være den mest spennende artikkelen du noensinne kommer til å lese», lyder ingressen på siden hvor du angivelig skal kunne kjøpe en iPhone 6s for én krone.

Foto: ,

I tillegg til denne siden florerer det også sider, utformet for å fremstå som en artikkel på VG, hvor du angivelig kan få den nye Apple Watch til 41 kroner, ifølge flere henvendelser VG har fått av lesere.

Les også: VG og kjendiskvinner misbrukt i falsk reklame

Det er ikke første gangen VG blir misbrukt i slik svindel. To ganger tidligere i år har VG gått ut for å advare om svindelsider utformede som VG-artikler.

– Folk må ikke la seg lure

VGs digitalredaktør Ola Stenberg liker ikke det han ser.

– Det er dessverre slik at noen der ute utnytter VGs merkevare til å lure mennesker. Først og fremst er det viktig for oss at leserne forstår at dette er svindel. Det er et misbruk av VGs navn og rykte. Folk må ikke la seg lure, sier Stenberg, og fortsetter:

– Vi har i en lengre periode forfulgt disse forfalskede sidene. Dessverre er det slik at det stadig dukker opp nye. Det er fortsatt ikke greit. Det er også veldig synd for de der ute som tror VG er avsender når det ikke er sannheten.

Stenberg vil understreke at VG ikke har noe med disse sidene å gjøre, noe som gjør at vi heller ikke kan løse problemene dette fører til. Dette må tas med politiet.

– Vi ønsker likevel at de som har blitt utsatt for disse svindelsidene sier i fra til oss, slik at vi kan forsøke å få bukt på problemet.

Utelukkende svindel

Ifølge sikkerhetsanalytiker i VG, Einar Otto Stangvik, bruker aktørene ulike reklameaktører for å spre kampanjen.

– Det vi vet, er at det er noen som har lagt ut annonser på nett som lenker til en side hvor det påstås at man kan vinne eksempelvis en iPhone 6 om man registrerer seg. Her er det da noen som gir uttrykk for å være VG. Det er mye som tyder på at også Facebook har blitt brukt for å spre disse annonsene, sier Stangvik.

HØR PÅ MAGEN: Sikkerhetsanalytiker i VG Einar Otto Stangvik råder folk til å stole på magefølelse og sunn fornuft. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Ved å registrere seg ender man opp med å betale et månedlig eller ukentlig beløp.

– Dette er utelukkende svindel, og vi ser stadig mer av det. VG har blitt misbrukt tre ganger tidligere i år.

Så du denne? Slik blir du svindlet av «lik og vinn»-konkurranser på Facebook

Han mener det er vanskelig å si hvor mange som går i fella, men poengterer at det blir stadig enklere å la seg lure.

– Vi bruker flere tjenester, eksponerer oss på flere måter og bombarderes med inntrykk. Samtidig er terskelen veldig lav for dem som igangsetter slik svindel, og de blir stadig mer oppfinnsomme. Det kan dermed fort bli komplisert å skulle klare å skille mellom uekte og ekte informasjon, selv med gode informasjonskampanjer og antivirusprogrammer.

– Hvordan kan man unngå dette?

– Man bør nok kjenne litt ekstra på magefølelsen. Still deg selv for eksempel spørsmålet om det er sannsynlig at en VG-sak sender deg til et nettsted hvor du kan vinne en iPhone, eller et kosttilskudd for den saks skyld. Og er det sannsynlig at banken din sender deg en epost eller ringer deg for å be om passordet ditt?

– Les også lenken i toppfeltet i nettleseren. Er du inne på en side som ser ut som VG for eksempel, så skal det stå «http://www.vg.no/» helt først i lenken. Samtidig bør du passe på at du har oppdatert antivirusprogram.

Hva bør du gjøre hvis uhellet først er ute?

– Dersom du finner kontaktinformasjon på svindelsiden så må du sende en tydelig beskjed om at du angrer på kjøpet, og at du ønsker det hevet. Kontakt deretter banken din og informer om hva som har skjedd. I verste fall kan du sperre kortet, for å hindre at det misbrukes.

Husker du denne? Svindler utga seg for å være fra Microsoft - men ringte politiet

Si ifra til oss

VG har også sett en rekke falske Facebooksider som utgir seg for å være VG. Vi ber leserne våre om å melde fra om de ser slike, enten på e-post eller ved å sende oss en melding på vår facebookside.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder