ENGASJERT: For guttene i undersøkelsen var det sosiale aspektet ved dataspill det viktigste, foruten konkurranseelementet. Her er det profesjonelle svenske spillaget Ninjas in Pyjamas avbildet i Stockholm for noen måneder siden. Foto: KYRRE LIEN/VG

Ny undersøkelse: Så mye dataspill spiller unge gutter

Nær 90 prosent av unge gutter bruker over én time daglig på dataspill. 6 av 10 mener spill er en viktig del av livet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Hele 88,4 prosent av gutter i alderen 12-17 år spiller dataspill i over én time om dagen på fridager, og 73,6 prosent gjør det på hverdager. Det viser en fersk undersøkelse utførtav Ipsos MMI på oppdrag fra Medietilsynet.

- I hverdagen ligger snittet på to til fire timer, mens det i helgene nok ligger rundt fire timer, sier rådgiver i Medietilsynet, Khalid Azam.

Sosialt å spille

Undersøkelsen om gutter og dataspill er foretatt blant 500 gutter i alderen 12-17 år, og viser blant annet at det sosiale aspektet ved spill, å spille med og snakke med venner, er viktigst for dem som spiller middels og mye.

- Konkurranseaspektet slår sterkest ut for dem som spiller lite, altså under én time. Men spillene på topp tre i de forskjellige brukergruppene er ganske like - bare rekkefølgen rokkeres noe, sier Azam.

«FIFA», «Grand Theft Auto V» og «Minecraft» er de mest populære spillene for små- og gjennomsnittspillerne, mens «League of Legends» skyver ut «FIFA» på topp tre blant storspillerne som spiller over fire timer daglig. Topp fem inkluderer også skytespillet «Call of Duty».

- Nytes best sammen

Spillekspert i VG, Rune Fjeld Olsen, er ikke overrasket.

- Toppspillene er et veldig godt tverrsnitt av flerspillopplevelser en får i dag. Alle disse spillene har et sterkt fokus på flerspillere, og nytes best når de spilles sammen. Mange ser på spill som asosialt, men disse spillene beviser ganske tydelig at også dette er et medium en foretrekker å gjøre sammen. Det erstatter kanskje at en er hjemme hos kompis og leier film, sier han.

Det finnes ingen tilsvarende undersøkelse til sammenligning, men en NOVA-undersøkelse på pengespill og dataspill blant norske unge fra 2010, viste at 41 prosent av guttene i alderen 12-17 år spilte dataspill daglig.

Permanent endring i medievaner

- Vi så allerede i den undersøkelsen at spillbruken blant unge personer, og særlig unge gutter, var stor. At utviklingen fortsetter er ikke veldig overraskende. Jeg tror dette er et permanent skifte av medievaner, sier Fjeld Olsen.

Les også: Slik påvirker nettbruk barnas hjerne.

Han forteller at fremveksten av spill, blant annet på YouTube, har vært veldig sterk siden 2010.

- I stedet for å se på TV, ser en andre spille sine favorittspilll på YouTube. Det sier noe om hvor naturlig spill har blitt for veldig mange. I den andre enden av skalaen fortsetter også eldre folk å spille. Mange ser på dataspill som fremmed, men for særlig den yngste generasjonen, er det bare en naturlig del av bildet, sier VGs spillekspert.

Under én prosent av de unge av begge kjønn fylte kriteriene for dataspillavhengighet i NOVA-undersøkelsen. I Medietilsynets undersøkelse sier 1 av 10 av de unge guttene at de har opplevd problemer med spillingen sin. 60 prosent kjenner ikke til noen som har hatt problemer med spillingen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder