KRISEMØTE: Her er fungerende skattedirektør Sven Rune Greni (t.v.) på vei inn til et krisemøte hos Skatteetaten i Oslo tirsdag kveld. Foto: Jan Petter Lynau

Henter inn hjelp fra USA for å finne Altinn-feilen

(VG Nett) Teknikere har jobbet på spreng hele natten, men har ennå ikke klart å finne årsaken til feilen i Altinn.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Tirsdag kveld fikk nemlig flere brukere opp opplysningene til en ukjent person da de logget seg på nettportalen.

- Vi har ikke avdekket feilen i løpet av natten. Vi har selvfølgelig gått gjennom ulike feilkilder og utelukket flere av dem, og har ikke klart å finne årsaken. Men nå jobber vi fortsatt tett med våre leverandører, sier Mette Siri Brønmo, kommunikasjonsdirektør for Brønnøysundregisteret, til VG Nett.

Onsdag morgen har de derfor hentet inn ekstra hjelp for å finne feilen, ifølge Altinns informasjonssjef Jørgen Ferkingstad.

- Det er innhentet ekstern kompetanse fra USA på en av de komponentene som leverandørene gransker nå, sier han.

Tirsdag var det først flere som ikke kom inn på Altinn i det hele tatt. Senere på kvelden møtte flere av de som logget seg inn et skjermbilde som inneholdt en annen persons opplysninger.
VET DU NOE OM DENNE SAKEN? TIPS VG NETT!

Nettportalen ble stengt klokken 18.34 og Skattedirektoratet varslet Datatilsynet og Finansdepartementet om hendelsen. De holdt også et krisemøte.

Brønnøysundregistrene opplyser i en pressemelding onsdag morgen at nettportalen ikke vil bli åpnet igjen før årsaken til feilen er funnet og løsningen fungerer som normalt.

TETT PÅ NETT: Altinn-sjefene svarer deg om skandalen

Brønmo sier det bare skal være én person som har fått sine personopplysninger eksponert.

- Man kom inn på vedkommendes meldingsboks, og der var også konas navn og personnummer ute. Men det var den ene personens skjermbilde som ble eksponert, sier hun.

Hun understreker at de tar det veldig alvorlig.

- Vi vet at det er flere som har diskutert hvor sensitive disse opplysningene er. Vi ønsker bare å ha fokus på at dette er et sikkerhetsbrudd hos oss, og at vi tar det veldig alvorlig selv om disse opplysningene kanskje ikke er så sensitive i seg selv.

- Svært alvorlig

- Dette er en svært alvorlig situasjon. Løsningen vil ikke åpnes før vi har full kontroll på situasjonen, sier fungerende direktør Håkon Olderbakk.

Brønnøysundregistrene har vært i kontakt med brukeren som fikk sine opplysninger lagt ut offentlig for å redegjøre for situasjonen.

- Vi har full forståelse for at dette oppleves som vanskelig for personen det gjelder. Vi er fryktelig lei oss for den belastning vedkommende er utsatt for, og ser svært alvorlig på denne saken, sa fungerende direktør Sven Rune Greni tirsdag.

Flere finanspolitikere reagerte sterkt i går kveld.

- Jeg holdt på å falle av stolen da jeg så dette. Jeg er helt satt ut. Altinn har til nå bare vært et irriterende problem for oss. Dette er langt mer alvorlig. Det er en kjempeskandale, sa nestleder Ulf Leirstein (Frp) i finanskomiteen på Stortinget til VG Nett.

Også NAV hadde problemer i går kveld. En mann fra Karmøy fortalte at han hadde kommet seg inn på en fremmed kvinnes pensjonssøknad da han logget seg på via Norge.no.

VG Nett/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder