- Lærere snoker på elev-PC'er

Lærere snoker i elevers datalogger.

Hans Chr. Hansson
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

ADVARER MOT DATASNOKING: Elevorganisasjonen vil ha slutt på at lærere overvåker sine elevers bevegelser på nettet. - Uakseptabelt og ulovlig, slår leder Halvard Hølleland fast. Foto:

Datatilsynet er koblet inn etter at elever ved flere skoler har slått alarm om lærere som driver ulovlig overvåking og kontroll.

I enkelte tilfeller skal lærere ha kartlagt enhver bevegelse enkeltelever har gjort på Internett ved å gjennomgå detaljerte logger.

Bekymringsfullt

- Dette er bekymringsfullt. Lærerne har ikke myndighet til å drive en slik form for overvåking, sier Hølleland.

Han mener skolene går for langt i sin kontrollvirksomhet.

- Det er synd at de legger opp til et slikt klima. På denne måten sier de jo at elevene ikke er til å stole på, noe som på ingen måte bidrar til læring.

Hølleland forstår at det kan være grunn til å sjekke at tekster og prosjektarbeid elever leverer, er originale og ikke hentet rett fra nettet, men stiller seg avvisende til måten det gjøres på.

- Elevene må heller oppfordres til å lage skikkelige kildelister, foreslår han.

Må få samtykke

Datatilsynet opplyser at lærere bare har lov til å loggføre og kontrollere elevenes nettbruk hvis formålet er å sjekke sikkerheten i datasystemet.

Ved andre formål må skolen få samtykke fra den enkelte elev, eller fra foresatte om eleven er under 15 år.

Skolen har uansett plikt til å informere elevene tydelig om at de legger igjen spor etter seg når de bruker datamaskiner. Det skal opplyses om at sporene vil bli undersøkt, og hvorfor skolen gjør det.

Per Aahlin, nestleder i Utdanningsforbundet, mener lærerne bør følge regelverket.

- Men jeg er overbevist om at det lærerne er ute etter, ikke er å kontrollere elevene, men å sjekke at datamaskinene blir brukt forsvarlig, sier han.

Forpliktet

Nestlederen legger til at skolene er forpliktet til å sørge for at undervisningsmidlene ikke blir misbrukt.

- Vi vet at det finnes mange nettsider som skoler ikke bør benytte seg av og at enkelte yngre elever legger ut opplysninger som kan være farlige for dem selv.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder