Farlig å leve digitalt: Ta vare på minnene

Hva gjør du om måneder med arbeid eller en årrekke med digitale bilder forsvinner i et virusangrep? Vi viser deg hvordan du sikkerhetskopierer dine dyrebare data.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL
PC World | Computerworld

Av Dag-Rune Z. Vollen (PC WORLD)

Harddisken din er et fint sted å lagre digitale minner, men hva gjør du den dagen uhellet er ute? Du henter frem en sikkerhetskopi - hvis du har en da.


Forbrukere lagrer mer verdifulle data på pc-ene sine enn noen gang før. Dette krever gode rutiner for sikkerhetskopiering. Det greie med sikkerhetskopiering er at det fint kan gjøres rutinepreget, på linje med å oppdatere antivirus fra tid til annen. Ulempen er at du gjerne må oppleve å miste data før du får disse rutinene på plass.

Et typisk eksempel er at kongeriket Norge er i ferd med å fylles opp av digitale bilder. Fotorådet advarte i fjor høst mot katastrofen som truer om folk ikke blir flinkere til å ta vare på bildene sine. En av tre lar være å sikkerhetskopiere bildene. Man regner med at det ble tatt 1,5 milliarder digitale bilder i Norge i 2005, så det potensielle tapsomfanget er gedigent.

Det er antagelig få ting som er så tragisk som ikke å kunne hjelpe når pc og harddisk ryker, med bilder av den nyfødte, barnedåp og bryllup. Og selv om man har en god harddisk, kan et gammelt antivirusprogram åpne for infeksjon, eller en ubetenksom kommando slette bildefiler på null tid. Se våre spesialtips for digitalfotografen.

Belter og bukseseler

Systemkrasj, brukerfeil, korrupte data og virus kan når som helst føre til at data forsvinner eller harddisken ødelegges.

Sikkerhetskopiering bør være enkelt, men det finnes noen minstekrav. Det finnes også mange muligheter for å utvide begrepet så mye man orker. Og her er kjernepunktet: Som med all annen sikkerhet, må innsatsen stå i forhold til risikoreduksjon. Om man ikke vil miste de private bildene eller videoopptakene, men kan akseptere det å miste e-post og dokumenter, ja da prioriterer du å kopiere de digitale minnene.

I hovedsak er det brenning av CD/DVD-plater, harddisklagring eller Internett-lagring som er vanlige alternativer for hjemme-pc-brukeren. Vær imidlertid oppmerksom på at platene kan bli ødelagt over tid.

Gode rutiner

I utgangspunktet bør man lagre en kopi av sine data på et annet lagringsmedium, og i tilfelle brann bør dette flyttes til et annet geografisk sted. Det er viktig å ha dette skillet i hodet, fordi det ofte er nødvendig å legge til rette for å sikkerhetskopiere oftere enn du flytter dataene geografisk.

Selvsagt er det en del av risikovurderingen, har du svært sårbare data er det fullt mulig å legge til rette for umiddelbar sikkerhetskopiering av data til en annen geografisk lokasjon. Bedrifter har hatt denne muligheten i årevis, mens privatpersoner har fått muligheten det siste året gjennom nettverkslagring som tilbys av f.eks. Telenor, Mamut og Netlife.

En rutine for sikkerhetskopi innebærer at kopieringen foregår mest mulig automatisk, og de fleste sikkerhetskopiløsninger kan settes opp til å gjøre dette. Da er mye gjort. Om man kopierer rimelige mengder, er det enkleste å ha en skrivbar plate i CD/DVD-brenneren hele tiden, og kopiere dit. Om det er større mengder data, bør data kopieres til en ekstern harddisk, som senere brennes eller flyttes.

Hvor ofte er godt nok?

Sikkerhetskopiering bør foregå jevnlig, gjerne daglig og minst ukentlig for dine viktigste data. En metode for å unngå at pcen tygger for mye på sikkerhetskopiering er å ta en full kopi en gang i måneden, og kun av endrete filer i mellomtiden. Om man er inne i en periode hvor man for eksempel jobber mye med videoredigering eller mye skrivearbeid, er det en god idé å kjøre kopiering minst en gang om dagen.

En klassisk tabbe er å ikke sjekke om sikkerhetskopiene kan leses. Selv om dette er en tabbe som også skjer hos profesjonelle IT-folk, er det en smal sak å sjekke om innholdet på en CD- eller DVD-plate kan leses.

La Internett ta jobben!

Å sikkerhetskopiere sine data over Internett er det nyeste alternativet for privatpersoner. På denne måten kan man enkelt sende både dokumenter og bilder over nettet for sikker lagring utenfor huset. En gratistjeneste vi gjerne anbefaler i denne sammenhengen er Mamut Teamwork 2006.

Ulempen med Internett-lagring er selvsagt at det krever at du har en stabil bredbåndsforbindelse med god kapasitet.

Kopiering til CD og DVD

Fordelen med brenning av plater er at dette er relativt enkelt, og noe de fleste PCer kan gjøre. Nyere PCer med nye DVD-brennere gjør dette enda enklere. Innebygd i de fleste brennerprogram ligger det også en sikkerhetskopiløsning. Ulempen er at enkel kopiering fordrer platebytting og at det ligger en brennbar plate tilgjengelig. Her finner du noen gode tips for å ta best mulig vare på brente CD/DVD-plater.

Kopiering til harddisk

Fordelen med harddiskkopiering er at det er raskt, og at det er mulig å sette opp enkle løsninger med programvare som ikke koster skjorta. Ulempen er at det krever litt mer å administrere harddisker, og dersom man vil oppnå geografisk sikring, innebærer dette enten å ta hele harddisker ut av bruk, eller sette av tid til brenning av optiske plater fra tid til annen. Om man bruker eksterne USB-harddisker gir dette bedre mulighet for flytting av store mengder data.

Harddisker er imidlertid mer utsatt for systemuhell som rammer selve pcen, fra kaffekopper og strømbrudd til virusangrep.

Her finner du en oversikt over enkle gratisprogrammer og kommersielle alternativer for sikkerhetskopiering.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder