Så mye stråler mobiltelefonen din

Her er listen som viser hvor mye stråling du utsetter deg for når du ringer med mobiltelefonen din.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

Den svenske avisen Expressen har funnet strålingsverdiene for 119 mobiltelefoner. VG har plukket ut de mest aktuelle modellene i Norge.

Vinneren, tro det eller ei, er norsk: Telefonen Magcom har den laveste strålingen av samtlige. Den såkalte SAR-verdien er på bare 0,04.

Og som om ikke det var nok, er taperen svensk: Ericsson T28s er den soleklare strålings-verstingen, med en SAR-verdi på 1,70. Men den holder seg under myndighetenes grenseverdi, som er 2.

- Den store hopen av mobiltelefoner havner nokså likt på denne listen. Men jeg vil nok sjekke strålingstallet når jeg skal kjøpe mobiltelefon neste gang, kommenterer avdelingsdirektør Gunnar Saxebøl i Statens strålevern.

Barn bør avstå

Ifølge Statens strålevern er det i dag ingen anerkjent forskning som gir holdepunkter for å si at mobiltelefoner er farlige. Men vi kan heller ikke være helt sikre på at det er trygt.

Derfor anbefales det at du holder deg til korte og nødvendige samtaler, og at du bruker håndfri-sett. Barn bør avstå fra unødvendig mobilbruk.

Den såkalte SAR-verdien forteller hvor mye av telefonens strålingsenergi som fanges opp av kroppen din. Målingene skjer i det mest utsatte området på kroppen, nemlig rundt øret.

Egne målinger

De fleste strålingstallene er hentet fra produsentenes egne målinger. Der det ikke finnes slike tall, har Expressen funnet opplysninger fra det tyske testsenteret IMST eller det australske EMC. Alle målingene skal være gjort etter samme standard, men resultatene kan likevel variere litt fra sted til sted.

Målingene utføres når telefonene sender med maksimal effekt. Vanligvis ligger effekten bare på rundt en tidel av dette.

Derfor forteller ikke SAR-verdien hele sannheten om hvilken stråling du utsetter deg for i praksis.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder