NY: Den nye nanoen er tynnere, men fullpakket med nye funksjoner. Foto: Pål Unanue-Zahl

Skral Apple-sjef viste frem nye iPoder

LONDON (VG Nett) Høstslippet av nye iPoder var helt i hælene på ryktebørsen, med flere oppgraderinger.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Sjeldent har ryktebørsen hatt så rett i forkant av Apples superhemmelige produktlanseringer. Så godt som alle ryktene stemte overens med Apples lanseringer. Da Apple-sjef Steve Jobs entret scenen var det derimot ikke iPodene som tok oppmerksomheten.

Skral Apple-sjef

På scenen viste Apple-sjefen seg fra en mer skral side enn på lenge. Steve Jobs vant over bukspyttkjertelkreften for tre år siden, men har fremstått som svært tynn de siste gangene på scenen. I et firma der sjefen er primus motor, har Jobs' helse vært svært diskutert.

Aksjeanalytikere legger mye vekt på Apple-sjefens helse når de vurderer firmaets fremtid. Kritikere av å analysere aksjekursen etter sjefens utseende peker på at et tynnere utseende er en normal effekt etter sykdommen.

Ryktebørsen vant

I flere uker hadde bilder av en ny iPod nano sirkulert på nettet. På scenen i Yerba Buena kunstsenter i San Francisco kunne Steve Jobs trekke sløret av en ny nano helt slik ryktene sa den skulle bli.

Med avrundede kanter og i åtte knallsterke farger skal den lanseres i to utgaver, 8 gb og 16 gb lagringsplass. Modellen er slankere enn den som er på markedet nå, men har enda flere muligheter for avspilling av video. En sensor inne i iPoden vil automatisk rotere bildet på siden dersom man vil se video i full bredde eller bla gjennom albumene.

Hodetelefonene til Apple får en kraftig oppgradering med avspillings- og volumkontroll, alt pakket inn i en nesten umerkbar flis på ledningen til hodetelefonene. En liten ekstra godbit er en bitteliten mikrofon i hodetelefonen som gir brukeren mulighet til å ta opp lydsnutter rett på iPoden.

Det er en mulighet flere andre MP3-spillere har hatt i årevis.
Den nye nanoen har også et ess i ermet. For å spille en tilfeldig valgt sang, rist iPoden og en tilfeldig sang spilles. Nanoen får 24 timers batteritid med musikk og fire timer videoavspilling. 8 GB-varianten vil koste 1.190 kr og 16 GB-varianten 1.590 kroner når de slippes ut til kundene de nærmeste ukene.

SKRAL: Apple-sjef Steve Jobs var tynnere enn forrige gang han presenterte produkter på scenen i San Francisco, den gangen spekulerte mange aksjeanalytikere i hans helse. Foto: AFP

Oppfrisket touch

En ny versjon av iPod touch kommer i tre varianter. 8, 16 og 32 GB til butikkene snart, med en liten ekstra fordel for joggere. Apples samarbeid med joggeskogiganten Nike er ikke over, iPod touch kommer til å få en innebygget mottaker som snakker med en løpesensor i utvalgte Nike-sko. Fart og distanse kommer rett opp på den store iPod touch-skjermen.

En ny funksjon vil lage spillelister av musikk som passer sammen, ved hjelp av analysering av musikken. Denne funksjonen kommer også til musikkspillerne og kan gjøres uten å måtte koble dem til en datamaskin. Touchen lander på 1.790, 2.290 og 2.990 kroner for de tre alternativene.

«Ny» iPhone

Programvaren til iPhone får en oppdatering som skal hjelpe på problemene flere brukere har rapportert om.

- Vi fikser avbrutte samtaler, krasjende programmer og gir lenger batteritid med den nye oppdateringen, sa Steve Jobs på scenen. Klagesangen om de krasjende programmene og dårlig ytelse på det raske mobilsystemet som 3G er, har vært høy på nettet.

Fra før den svært hemmelighetsfulle pressekonferansen var det kun kjent at Apple skulle lansere noe musikkrelatert.
Apples kanskje største suksess den seneste tiden har kommet fra den lille musikkspilleren første gang lansert i 2001. Fra den tiden har det California-baserte firmaet bygget opp en merkevare som omfatter mer enn bare datamaskiner, til å bli et husholdningsnavn.

Nøyaktig hvor mange iPoder som selges i Norge vil ikke Apple fortelle, men ved juletider ble det avslørt at Norge hadde et enormt antall privatimporterte iPhones. Selve mobilen ble ikke lansert i Norge før et halvt år senere, da hadde nordmenn allerede importert over 10 000 iPhones selv og hacket dem til å fungere her.

Den senere tiden har firmaet opplevd en opptur med økt salg av sin datamaskinserie Apple Macintosh, det ferske produktet iPhone og ikke minst iPod.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder