Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Samletest: Vårens største mobilkameratest: Hvilken mobil har det beste kameraet på markedet?

Etter hundrevis av bilder har vi funnet den aller beste!

Hver vår slippes det nye toppmodeller fra mange av de store mobilprodusentene, og akkurat nå står den hardeste konkurransen på kamerafronten. Hvilken av denne vårens toppmodeller tar best bilder?

Utvalget Tek.no har tatt med er likevel litt todelt. Vi har nemlig også tatt med noen av de beste kameramobilene som har vært med oss siden i fjor høst. Det innebærer at vi tar med oss telefoner fra Microsoft, Apple og Huawei som ikke er helt ferske, men likevel hører til de mistenkte når vi skal finne den beste kameratelefonen.

Testingen er gjort med stativ i sterkt dagslys og i mørke. I tillegg har vi tatt innendørsbilder i middels belysning, og håndholdte bilder med full automatikk. Vi har også sett på hvilken telefon som tilbyr mer enn bare god bildekvalitet, siden noen er enklere å bruke, mens andre gir tilgang til flere muligheter.

Dette er telefonene som er med:

Apples nye iPhone SE ble med i samletesten i stedet for iPhone 6. Foto: Niklas Plikk , Tek.no

Vi valgte å ta med nye iPhone SE fremfor fjorårets iPhone 6S, rett og slett fordi de deler kamerakonstruksjon. De to telefonene skal i utgangspunktet ta kliss like bilder, og vi lar derfor minstemann iPhone være representant for begge. Den største utgaven er også med, fordi den har optisk bildestabilisering som kan påvirke kvaliteten.

Huawei Mate 8 har ikke fått noen skikkelig oppfølger ennå, men har tidligere overbevist under fotografering i skarpt lys. Derfor er den med også her, sammen med Microsofts Lumia 950 XL. Det kommer ikke nye Lumia-modeller hver dag, så vi tok den siste toppmodellen de lanserte.

En modell enkelte kanskje vil savne er Huaweis Nexus 6P. Den har vi valgt å hoppe over i denne omgang, rett og slett fordi utvalget allerede er stort, og vi vet av erfaring at 6P neppe vil hevde seg helt i toppen.

PS: Midt i testperioden ble HTC 10 oppdatert, og skal ha fått noe forbedret kamerafunksjonalitet. Dette fikk vi ikke testet.

Her finner du del-testene og alle test-bildene:

Dette var de tre beste mobilkameraene:

1. plass: Samsung Galaxy S7 Edge

Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Når alt skal oppsummeres er det Samsung Galaxy S7 Edge som tar seieren. Den briljerer på alle deltestene vi gjennomførte og leverer jevnt over de aller beste bildene du kan få klemt ut av en mobiltelefon. Bilder blir skarpe og fargene stemmer omtrent alltid. I tillegg tar den usedvanlig gode bilder i mørket. Fotografer vil nok også sette pris på at Samsung Galaxy S7 kan ta bilder i Raw-format, for ekstra redigeringsmuligheter.

2. plass: Huawei P9

Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Etter en kameraoppdatering for en stund tilbake har Huawei P9s kamera blitt et av markedets aller beste. Den tar stort sett knallgode bilder og har blant markedets aller beste nattbildemodus. Et ekstra sort-hvitt-kamera på baksiden kan være en bonus for noen, men ikke noe vi benyttet oss noe særlig av.

3. Plass: LG G5

Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

LG G5 viser seg å være en allsidig telefon som stort sett tar veldig gode bilder. Vi likte mobilkameraet spesielt godt i sollys. Da kan nemlig G5s sekundærkamera virkelig briljere med sine vidvinkelbilder, noe ingen andre mobiler kan skryte av. Problemet er at vidvinkelkameraet ikke er særlig nyttig i mørket. Hvis du bare skal ta bilder i sollys er LG G5 det klart morsomste alternativet.

... Og den kjipeste

På en litt uventet jumboplass finner vi Sonys Xperia X. Den sliter med å eksponere bilder riktig, den kan ta gigantiske bilder uten å gi deg flere detaljer tilbake og ved flere anledninger bommet den ganske tydelig på fargegjengivelsen. De store bildefilene den tar i full oppløsning gjør også at kameraappen er til dels treg.

Til Xperia X' forsvar var ingen av bildene i testen lagt opp for å teste den prediktive autofokusen. Dermed kan det tenkes den er riktig telefon å ha i noen situasjoner. Problemet er likevel at den faller gjennom i de fleste andre situasjoner.

Les hele samletesten av mobilkameraer på Tek.no »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder