TYV: Denne anordningen på utsiden av banken avleser magnetstripen på kortet, den skal være ubrukelig for svindlerne etter oppgraderingen av de norske minibankene. Foto: Finansnæringens Hovedorganisasjon - FNH

- Folk skal være trygge i minibanken

(VG Nett) Svindel av nettbanker skal bli vanskeligere, nå starter tiltakene mot «skimming» av bankkort.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

I disse dager skal de drøyt 2000 minibankene i Norge gå gjennom en herding mot «skimming», kopiering av bankkundenes kort. Svindlere har flere ganger satt opp utstyr for avlesing av bankkort og koder.

Utstyret består av en kortleser som stjeler informasjonen fra magnetstripen og et videokamera som fanger opp koden.

Svindlerne trenger bare å overføre den avleste informasjonen til et annet kort og bruke dette i samsvar med koden.

Dyre tiltak

De nye tiltakene skal gjøre hverdagen surere for svindlerne.

- Det gjør at skimmingen som vi har sett i angrepene til nå ikke fungerer, sier Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor til VG Nett.

Oppgraderingen av bankene kan bli en dyr affære. Hver bidige bank må gjennom en manuell oppgradering av autorisert personell.

Men det er en av de minste bekymringene, sier Kvalheim.

- Folk skal føle seg trygge når de går i minibanken, det er ikke bare kronesiden som teller, sier Kvalheim.

Allikevel er fremtiden usikker for magnetkortene. Oppgraderingen av minibankene er en måte å stanse en bestemt type svindel på, men slett ikke et totalvern mot kreative svindlere.

- Jeg vil ikke påstå at vi vet hva som kommer i den kriminelle verden fremiver, men med de typene vi kjenner til vil dette hindre, sier Kvalheim.

Installeringen av det nye utstyret i banken vil ikke ha noe å si for kundenes daglige anvendelse av minibanken. Det vil si at kortene er de samme og rutinene er akkurat slik du er kjent med fra tidligere minibankbesøk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder