GJØR DEG MER EFFEKTIV: Ikke jobb-relatert nettsurfing i arbeidstiden gjør deg til en bedre arbeidstager, viser ny studie. Foto: Scanpix
GJØR DEG MER EFFEKTIV: Ikke jobb-relatert nettsurfing i arbeidstiden gjør deg til en bedre arbeidstager, viser ny studie. Foto: Scanpix

Facebook og Twitter gjør deg mer effektiv på jobb

Publisert: Oppdatert: 03.04.09 13:36

Del saken på:

Lenken er kopiert
TEKNOLOGI

(VG Nett) En ny studie oppfordrer deg til å bruke både Facebook og andre nettsider du har glede av - midt i arbeidstiden.

I takt med veksten av nettsamfunn som Facebook, Twitter og Youtube, vokser irritasjonen blant arbeidsgiverne. For inkassoselskapet Lindorf ble irritasjonen så sterk at de faktisk vurderte å gi arbeidstakere som brukte Facebook i arbeidstiden, sparken.

Men ifølge en ny studie gjort ved Universitet i Melbourne, kan du trygt både kvitre, lese andres blogger, sjekke Facebook og alt annet som egentlig har svært lite med arbeidsoppgavene dine å gjøre.

Studien viste nemlig at blant de som tok seg avbrekk i ny og ne og surfet etter egen lyst, også var mer produktive når de først jobbet.

Les også:- Å forby Facebook er som å forby telefoner

Øker konsentrasjonen

Forfatter av studien, Brent Coker, satte resultatene i sammenheng med at det er viktig å ta seg en pause fra arbeidet. Gjør du det, gir du sinnet tid til å hente seg inn, noe som igjen øker produktiviteten når du går tilbake til arbeidet igjen.

- Folk trenger å ta seg et avbrekk for å få tilbake konsentrasjonen, sier han i en pressemelding på universitetets hjemmeside.

Men innenfor en rimelig grense, ifølge Coker. Tiden du bruker på ikke jobbrelaterte nettsider, bør ikke overstige 20 prosent av den totale arbeidstiden.
For de som holdt seg under denne grensen, var studien klar:

- De viste seg å være 9 prosent mer effektive enn de som ikke surfet på nettet etter noe gøy, fortalte Brent Coker.

Blant de som brukte nettet til andre ting enn jobb, var det spesielt Facebook, YouTube, nettspill og lesing av nettaviser som lokket dem. Dette er også nettsider flere arbeidsgivere har valgt å blokkere.

Leserne diskuterer: Blokkering av f.eks Facebook

Skyter seg selv i foten

- Firmaer bruker millionbeløp på programvarer som stenger de ansatte ute fra å se video, bruke sosiale nettjenester og lignende sider. De begrunner utestengingen med at det koster bedriften dyrt i tapt produktivitet, sier Coker.

- Det er ikke alltid tilfelle, sier han.

Han understreker imidlertid at det dreier seg om folk som bruker mindre enn 20 prosent av arbeidstiden på slik lystbetont nettsurfing.

- For enkelte kan det dreie seg om en avhengighet til disse tjenestene, i så fall synker produktiviteten.