Vi vet at mobilstråling plager el-overfølsomme, og det kan være lurt å være føre var. Foto: Istockphoto / Franck Camhi

Slik reduserer du mobilstrålingen

Det skal ikke så mye til for å unngå den verste strålingen.

Einar Eriksen (tek.no)
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologiTek.no - Tester, guider, teknologi

Mange er opptatt av stråling fra mobiltelefoner og eventuelle farer forbundet med mobilstråling. Mobilstrålingen har ingen bevist skadeeffekt, men mange ønsker likevel å være føre var. Det er dessuten ingen som har klart å bevise at mobilstråling er uskadelig heller.

Les også hos Amobil.no: Er mobilstråling farlig?

Det er mobiltelefonen som utsetter oss for mest elektromagnetisk stråling i hverdagen, selv om også lysrør, Wi-fi-rutere og en rekke elektriske apparater også genererer samme type stråling.

Om du vil unngå stråling fra mobilen i så stor grad som mulig er det noen enkle tips du kan følge.

Bruk håndfri

Dersom du vil være føre var, er det første du bør gjøre å skaffe deg en håndfri. En trådløs håndfri kan være en god løsning. Mobilen stråler nemlig 250 ganger mer enn en vanlig Bluetooth-håndfri. Da får du mesteparten av strålingen bort fra hodet.

Les tester av Bluetooth-håndfrier hos Amobil.no »

Vanlige hodesett med ledning kan også være en god løsning, men da bør du ha ledningen så rett som mulig slik at den ikke ligger som en ball i lomma. Ledningsrot fører nemlig til mye elektromagnetisk stråling, spesielt om ledningen er rullet pent rundt som en spiral. Også i dette tilfellet får du likevel mesteparten av strålingen bort fra hodet.

Det kan også være lurt å legge mobilen på bordet når du snakker i håndfri, da lengre avstand fra mobilen reduserer strålingen du utsetter deg for kraftig.

Du utsettes også for stråling om du har mobilen i lomma. Stråling fra mobiltelefonen varmer opp kroppen inntil én grad celsius, og når du har mobilen i lomma kan dette faktisk redusere sædkvaliteten hos menn. Heldigvis er dette bare midlertid, ettersom nye sædceller vokser frem innen tre måneder.

Bekymrer du deg for akkurat dette, bør du også unngå å ha den bærbare PC-en din på fanget ettersom denne også varmer opp dine edlere deler enda mer enn mobilen gjør.

Ikke snakk i dårlig dekning

En trådløs håndfri stråler 1/250 av det mobilen stråler. Foto: Sony Ericsson

Mobilen stråler alltid bare så mye som den trenger å stråle for å få tilstrekkelig god kommunikasjon med basestasjonen.

Det betyr at den stråler mindre jo bedre dekning du har. I praksis betyr dette at telefonen din stråler mye når du snakker for eksempel innendørs, siden dekningen her er dårligere enn ute i det fri.

Dersom du skal snakke innendørs kan det også være lurt å deaktivere 3G-funksjonen hvis du har en 3G-telefon. 3G-signalene har nemlig vanskeligere for å gå gjennom vegger enn vanlige GSM-signaler, og dermed er dekningen innendørs dårligere og mobilen må stråle mer når du snakker i telefonen.

Kjøp rett mobil

Det er stor forskjell på hvor mye mobilene stråler i dag. Mobilstrålingen måles i SAR-verdi, som er en metode for å oppgi hvor mye av mobilens stråling som absorberes av 1 kg kroppsvev når mobilen ligger inntil hodet ditt og mobilen stråler for full maskin - altså under dårlig dekning.

EU har satt en grense for SAR-verdi på maksimalt 2 W/kg. Alle telefoner som skal selges i Europa må dermed ha en SAR-verdi som er under dette. Det svenske fagforbundet TCO (Tjänstemännens Centralorganisation) anbefaler imidlertid at SAR-verdien ikke overstiger 0,8 W/kg.

Vi har tatt for oss alle mobiler som stråler mindre enn 0,5 W/kg. Dette er de 21 mobilene som stråler minst, og som du kan kjøpe i butikken i dag:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder