Endelig kommer Iphone til Norge. Foto: Nokia, Apple, LG, Istock

Her er de nye juli-mobilene

Endelig kommer Iphone.

Marius S. Eltervåg (amobil.no)
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologiTek.no - Tester, guider, teknologi

Det pleier erfaringsmessig ikke dukke opp mange nye mobiltelefoner i sommermånedene, og heller ikke i år flommer det over. Til gjengjeld er en stor andel av juli-telefonene riktig så interessante.

Apple

For første gang i norgeshistorien slipper Apple løs en mobiltelefon i butikkhyllene her på berget. Vi snakker selvfølgelig om den ikke så rent lite omtalte Iphone 3G.

Iphone 3G - Endelig

Mens land etter land fikk den originale Iphone, stod vi i Norge på sidelinjen og fulgte misunnelig med på utviklingen. Det var derfor en gledens dag da Apple og Netcom annonserte at 3G-versjonen er klar for salg i Norge fra og med 11. juli.

Det mest spesielle med Iphone 3G er ikke at den har super-3G eller GPS, og folk hever heller ikke øyenbrynene over at en telefon har wi-fi.

Foto: Apple

Det er enkelt og greit måten du bruker telefonen på som gjør denne modellen unik. Med Mac OS og Apples egenutviklede menysystem har telefonen allerede imponert brukere over hele verden.

Navigering i menyer, skriving av tekstmeldinger eller bruk av andre telefonfunksjoner gjøres ved å trykke, dra og stryke fingrene over skjermen.

At skjermen har en voksen størrelse på 3,5 tommer gjør også at internett, film og multimedia generelt fungerer svært bra.

Iphone 3G lanseres som sagt den 11. juli, og skal i utgangspunktet kun være tilgjengelig i en versjon som er låst til Netcom, med egne abonnementer som er tilpasset telefonen. Telefonen vil bli tilgjengelig med kapasiteter på 8 GB og 16 GB.

Les mer om Iphone 3G hos Amobil.no»

Nokia

Selv om Iphone tar svært mye oppmerksomhet denne måneden, går ikke Nokia ubemerket hen. Produsenten lanserer nemlig to svært lovende profftelefoner i disse dager.

E71 - syltynn med fulltastatur

Foto: Nokia

Det er lett å se at E71 er en e-postmobil. Med både fulltastatur og bredskjerm bør det ikke være vanskelig å holde oversikten mens du skriver eller leser e-postmeldinger.

Internett er naturlig nok noe av det aller viktigste i en telefon som skal brukes til e-post. E71 har fått støtte for både Edge, 3G og HSDPA (super-3G) slik at du alltid er sikret gode hastigheter når du skal surfe på nett eller hente ned e-postmeldinger.

Er du i nærheten av et trådløst nettverk, og er autorisert for å bruke dette, kan du få enda høyere internetthastigheter, ettersom E71 har fått støtte for wi-fi.

Plattformen i E71 er Symbian, med S60-grensesnittet på toppen. Dette er det samme grensesnittet som i de aller fleste av Nokias øvrige profftelefoner, og byr på både brukervennlighet og mye funksjonalitet.

Det er verdt å merke seg telefonens tykkelse, som er på skarve 1 centimeter. Det burde med andre ord ikke være noe problem å få plass til denne i lomma.

Til tross for at Nokia lanserte E71 for knappe to uker siden, er den allerede på lager i enkelte butikker. Prisen ligger på mellom 3500 og 3600 kroner uten abonnement.

Les mer om E71 hos Amobil.no»

E66 - Proff i skyveformat

Foto: Nokia

Det er slett ikke alle som liker telefoner med fulltastatur, selv om de bruker både e-post og notatfunksjoner daglig. Er du blant disse er det verdt å merke seg E66.

E66 er oppfølgeren til Nokias eldre profftelefon E65, og byr innholdsmessig stort sett på de samme mulighetene som fulltastatur-broder E71.

Du finner altså Symbian med S60-menysystemet, alt du kan be om av dagens internett-teknologi, og GPS.

Skjermen har en størrelse på 2,4 tommer, som faktisk er det samme som E71. Forskjellen er at den er i stående format istedenfor liggende.

Telefonen er ventet inn til butikkene i løpet av de neste ukene, og kommer til å koste en hundrelapp mer enn E71, nærmere bestemt mellom 3600 og 3700 kroner, uten abonnement.

Les mer om E66 hos Amobil.no»

Samsung

Samsung følger tradisjonene, og har senket aktiviteten i sommermånedene. Én modell kan vi imidlertid forvente å se i butikkene i løpet av de neste ukene.

F480 Touchwiz

Foto: Samsung

Samsungs F480 minner ikke rent lite om Samsung Armani, og har fått heldekkende trykkskjerm og en slank og stilren design.

Navnet Touchwiz spiller på menysystemet i telefonen, som heter, ja, Touchwiz. Dette er oppfølgeren til menysystemet Croix, som i sin tid dro i land en designpris fra den tyske organisasjonen Design Forum International (IFA).

Menysystemet har blant annet fått "feedback" i form av små vibrasjoner når du trykker på skjermen. Dette gir deg følelsen av å trykke på ekte taster, og fungerer vanvittig mye bedre enn trykkskjermer som ikke gir deg noen form for tilbakemeldinger.

Telefonen kan ellers skilte med et lovende kamera. Fem megapiksler, autofokus og innebygd bildestabilisator er spesifikasjoner som burde hjelpe godt i jakten på gode bilder mens du er på farten.

F480 er ventet i butikkene i løpet av få dager, og kommer til å koste i underkant av 4000 kroner uten binding.

Les mer om F480 hos Amobil.no»

HTC

HTC har ingen helt ferske modeller på vei denne måneden. X7510 skulle ha kommet forrige måned, men er forsinket til juli.

X7510 Enhanced Advantage - Monsteret har blitt enda hissigere

Foto: HTC

X7500 har fått kallenavnet monstertelefonen, både på grunn av den alt annet enn beskjedne størrelsen, og på grunn av et imponerende spekter av teknologi og funksjoner. Nå har den endelig fått en oppfølger, som ikke gjør skam på arven.

X7510 har i motsetning til forgjengeren ikke harddisk, men har istedenfor fått et solid flashminne på 16 GB. Tykkelsen på telefonen har også krympet med fire millimeter, slik at den nå måler 1,6 centimeter over hoftene.

Av andre nyvinninger kan vi nevne at telefonen har fått TouchFlo-menyer, Opera Mobile og Google Maps. Ellers er det meste som før. Du finner altså fremdeles en heftig fem tommers skjerm med VGA-oppløsning, i tillegg til egen utgang for å koble til en ekstern skjerm. Ikke akkurat daglig kost i mobilverdenen, med andre ord.

Prisen på godsaken vil nok lande på mellom 8000 og 10000 når den når frem til butikkhyllene.

Les mer om X7510 hos Amobil.no»

LG

LG har vært noe forsinket med sin KF750, men denne måneden skal den komme i butikkhyllene for fullt. I tillegg har også produsentens billige 5 megapiksels-telefon KC550 rullet ut i butikkhyllene de siste dagene.

KF750 Secret - Ny Black Label-modell

Foto: LG

Det nyeste medlemmet i LGs Black Label-serie av designtelefoner heter KF750 Secret.

Med fem megapikslers kamera, trykkskjerm og design i karbonfiber på spesifikasjonslisten, er KF750 en av de mest interessante telefonene fra LG på lenge.

KF750 skal i følge LG være den tynneste telefonen med fem megapikslers kamera og autofokus.

Telefonen skal også kunne ta opp video i VGA-oppløsning med en bildefrekvens på 30 bilder sekundet i full oppløsning, eller hele 120 bilder sekundet dersom du senker oppløsningen til 320 x 240 punkter.

Les mer om KF750 hos Amobil.no»

KC550 - Kamerakongens lillebror

Foto: LG

LG selv kaller KC550 for lillebroren til kameraflaggskipet KU990 Viewty. Denne telefonen byr på et fem megapikslers kamera med bildestabilisator og autofokus, pakket inn i et pent og lite skyvedesign.

Telefonen byr ikke på et lass med teknologi, og du finner verken 3G, super-3G eller wi-fi. Heller ikke trykkskjerm er på plass.

At KC550 er mindre avansert enn KU990 gjør imidlertid at prisen er langt lavere. Telefonen er allerede i butikkene, og starter på mellom 2200 og 2300 kroner. Mye kamera for pengene, med andre ord.

Les mer om KC550 hos Amobil.no»

Sony Ericsson

Sony Ericsson kommer kun med én modell denne måneden, men den er til gjengjeld etterlengtet.

W980 - 8 GB lagringsplass!

Foto: Sony Ericsson

Sony Ericssons W980 er produsentens nyeste Walkman-modell, og er laget med hovedfokus på musikkmuligheter.

Sony Ericsson har utstyrt W980i med konseptet de kaller "Music on top", eller "Musikk på toppen". Det betyr kort og godt at du skal kunne styre alle musikkspillerens funksjoner uten å behøve å åpne telefonen.

Om du ikke får med deg hele musikksamlingen, får du ihvertfall med deg mer enn du rekker å høre gjennom på noen dager. W980 har nemlig fått et internminne på hele 8 GB.

Telefonen har ellers fått innebygd radiosender, noe som betyr at du kan sende musikken direkte til et bilstereoen eller stueanlegget ditt uten bruk av kabler.

A2DP er også på plass, slik at du kan bruke trådløse stereohodesett. Ellers har W980 både super-3G og et kamera på 3,2 megapiksler. Prisen på telefonen kommer mest sannsynlig til å ligge på mellom 4500 og 5000 kroner.

Les mer om W980 hos Amobil.no»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder