IPHONE, ANDROID ELLER WINDOWS PHONE? Apples telefoner er fortsatt «bjellekua» i smartmobilmarkedet, fem år etter lansering. Men både forspranget og markedsandelen krymper. Googles operativsystem Android er i dag det vanligste på smarttelefoner. Dette er den kritikerroste modellen Samsung Galaxy S2. Android-telefoner kommer i mange størrelser og prisklasser. Nokia Lumia 800 er Nokias etterlengtede Windows-mobil. Windows Phone har fått skryt for å være nyskapende, og ikke bare en Iphone-kopi. Foto:

Stor guide: Velg riktig mobil

Iphone? Samsung? Nokia? Sony? LG? HTC? Denne guiden gjør det lettere for deg å velge ny smartmobil.

Gisle Orlund (Lyd & Bilde)
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL


Det viktigste valget du må gjøre når du skal kjøpe smarttelefon, er å bestemme deg for operativsystem. Og der har du i praksis bare tre valg: Iphone, Android eller Windows Phone.

Tidligere hadde hver telefonprodusent sitt eget system. Sakte, men sikkert har utvalget snevret inn. Noe av dette skyldes overgangen til smarte mobiler, altså mobiler med nettmuligheter og applikasjoner.

En annen faktor er Apples inntog i mobilmarkedet. Iphone ble raskt så populær at hele mobilmarkedet ble endret.

Saken fortsetter under den store guiden.

Foto:

TILGJENGELIG FOR ALLE: Den første seriøse utfordreren kom fra Google, som lanserte sitt Android-system. Mens Apple holder sitt operativsystem for seg selv, er Android tilgjengelig for alle. Dette har ført til at stort sett alle andre produsenter har flokket seg om Android.

Microsoft glimret lenge med sitt fravær i mobilmarkedet. Det kan virke merkelig, ettersom de var de første til å integrere et avansert operativsystem i mobiltelefoner med sitt Windows Mobile. Problemet var at dette systemet var tungt og vanskelig å bruke, og det falt fullstendig gjennom da Apple kom med sitt iOS-system til iPhone.

Microsoft satt lenge på gjerdet, men det siste året har de igjen kommet på banen med en attraktiv løsning.

ET FJERDE SYSTEM, Blackberry, er ikke viet plass i denne artikkelen fordi systemet er marginalt i det norske markedet.

Nokias gamle system Symbian har faktisk 17 prosent markedsandel. Det skyldes at Nokia fremdeles er en av verdens største mobilprodusenter. Men de har selv sagt at Windows nå er førstevalget på avanserte modeller. Symbians markedsandel er derfor ventet å gå betydelig ned.

Når du har valgt operativsystem, har du gjort det viktigste valget.

Da gjenstår bare å velge telefonmodell...

Denne guiden er hentet fra bladet Lyd & Bilde. Du finner flere detaljer om mobilsystemene og noen tilhørende mobilmodeller i bladet eller på nettsiden lydogbilde.no

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder