Nye iPhone 7 er vanntett

Kommer snart til Norge.

Skrevet av Torstein Norum Bugge, Tek.no

Så var dagen endelig her: i kveld, eksakt 19:00, startet Apple lanseringen av iPhone 7. Dette er en telefon millioner av mennesker verden over de neste månedene vil slå kloa i, og i kjent stil var det både brask, bram og stor ståhei da Apple-sjef Tim Cook omsider trakk den nye telefonen ut av ermet.


To telefoner med et litt overraskende design

iPhone 7 ser nesten helt lik ut som iPhone 6S, bortsett fra én stor hemmelighet de har holdt ganske godt skjult: telefonen blir å få i høyglans, en slags pianolakk-aktig utførelse. I tillegg kommer de noe mindre skrikende, matte aluminiumsutgavene også selvfølgelig ved siden av – blant annet med rosegull.

Den nye overflaten kaller Apple selv for Jet Black, og skal gi en «mirror like surface», så vi går ut ifra at du nå kan kaste lommespeilet du har gått rundt og dratt på.

De aller fleste ryktene vi har sett stemmer, faktisk. Jepp, hjemknappen er nå ikke mulig å trykke ned, men har en haptisk motor som vil gi tilbakemelding – på samme måte som i MacBook Pro og MacBook sine pekeplater. Den vil også kunne gi deg meldinger om varsler via vibrering, og helt sikkert brukes til noe annet fint også i fremtiden.

NYE PROPPER: Airpods. Foto: ,

Du må kjøpe nye ørepropper – kanskje «Air Pods»?

Nei, du kan ikke bruke de gammel hodetelefonene dine direkte i telefonen, i alle fall ikke så lenge du ikke bruker den alltid medfølgende Lightning-til-3,5mm-adapteren. Ikke uventet ble det også lansert helt nye ørepropper, Air Pods, som fungerer over Bluetooth i opptil 5 timer. Disse må man imidlertid kjøpe ekstra, og vil koste rundt 150 amerikanske dollar da de slippes i oktober.

Videre er knappeplasseringen som før, men antennebåndene er flyttet inn i selve kroppen og synes mindre enn før. De går heller ikke over baksiden, men bare på toppen og bunnen. Dette var også som forventet.

Mindre som forventet er det at iPhone er vann- og støvtett etter IP67-standarden, og altså tåler regnskurer og det som verre er. Dette er samme IP-beskyttelse blant annet Samsung sysler med i sine telefoner.

På toppen er det imidlertid noe helt nytt: en ekstra høyttaler! Dette betyr at det blir stereolyd, sammen med høyttaleren du finner i bunnen.

iPhone 7 har også fått nytt kamera, og i Plus-versjonens tilfelle har den fått to nye kameraer.

Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Plus-modell med 2 x optisk zoom

En av de kanskje mest spennende nyhetene med de to nye telefonene er nemlig kameraet i Plus-modellen. Som ventet er det et dobbelt kameraoppsett med 12 megapiksler på hvert kamera. Men her stopper også likhetene. Det ene kameraet er nemlig utstyrt med en vidvinkel, mens den andre har en telelinse. Det vil si at linsen i seg selv er lengre zoomet inn som standard enn vidvinkellinsen.

Det betyr at du skal kunne bytte mellom de to linsene, og dermed kunne zoome optisk for å komme nærmere det du tar bilde av. Utover dette skal man kunne zoome med digital zoom, og få gode resultater opp til 10 ganger zoom med de to forstørrelsene kombinert.

Det nye blendertallet er på F1,8, og skal følgelig slippe inn mye lys. Lyset skal gjennom et nytt seks-linsers objektiv, som skal gi bilder en drøss anerkjente fotografer angivelig mener skal gi bilder som gjør at de elsker iPhone-kameraet.

Foto: ,

Informasjonen kameraet samler inn prosesseres av en ny billedprosesser, og det er støtte for RAW-fotografering. Det siste vil definitivt falle i god jord hos fotografer kloden rundt. En ny blits med Quad-LED (fire LED-lamper) er også på plass, og skal sørge for enda mer naturlige og pene bilder der blits trengs.

Med optisk billedstabilisator på begge kameraene skal du uansett kunne ta gode bilder i mørket, og Apple har også jobbet med en bokeh-funksjon som skal la deg ta bilder à la speilrefleks med iPhone.

For øvrig har også frontkameraet fått seg en liten oppgradering, og kan nå skilte med 7 megapiksler i begge modellene.

Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Mer lyssterk skjerm og ny A10-prosessor

Utenom nye og spennende kameraer, vanntetthet og designfinesser, så er det også nye, spennende spesifikasjoner å ta tak i. Kanskje først og fremst så er det en ny prosessor på innsiden, med navnet Apple A10.

Denne har nå fire kjerner, mot to i forrige generasjon, og skal være 40 prosent raskere enn A9-prosessoren. Det er imidlertid bare to av kjernene som er «vanlige» kjerner, mens de to resterende er svært strømeffektive og lavtytende.

Ved sjekking av eksempelvis e-post og andre oppgaver vil disse dermed slå inn, og gi bedre batteritid men samme, gode ytelse. Ifølge Apple er dette den kraftigste mikrobrikken du finner i en telefon, så vi er spente på å se om de har ordene i behold når telefonene ramler inn til test hos oss.

Både iPhone 7 og iPhone 7 Plus skal også ha 50 prosent bedre grafisk ytelse enn A9-prosessoren, og tre ganger raskere enn A8.

Skjermen på de nye iPhonene skal dessuten være 25 prosent mer lyssterk enn før, men både skjermstørrelse og oppløsning er stadig den samme. 3D-touch er også på plass, selvfølgelig.

Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Når kan du bestille herligheten?

Det store spørsmålet her er selvfølgelig når du selv kan slå kloa i en telefon, og svaret er: ganske snart! Forhåndsbestillingen starter allerede om to dager, 9. september, og Apple vil starte med utsendelsen av enhetene allerede 16. september. Norge er dessuten i den aller første puljen, og vi slipper dermed å vente slik som mange andre land der ute må.

En annen god nyhet er at prisene på telefonen ikke stiger, men holder seg der forgjengerne ligger i dag. Det betyr at iPhone 6S og 6S Plus blir en god del billigere, mens iPhone 7 og iPhone 7 Plus vil koste fra henholdsvis 6 290 og 7 390 kroner som dagens modeller.

En stor forskjell fra tidligere – og kanskje enda bedre nyhet – er at alle modellene får oppgradert lagringsplass. Borte vekk er 16 GB som minste alternativ, til fordel for 32 GB. Videre er også 64 GB skrotet, til fordel for de betydelig bedre alternativene 128 GB og 256 GB.

Heldigvis er det ikke bare iPhone 7 og 7 Plus som får oppgraderingen; også iPhone 6S og 6S Plus får nå 32 GB som minste alternativ, og 128 som neste hakk på stigen. Dette er fortsatt ikke hverdagskost i mobiler, men dyrt blir det nok også, dessverre.

Jet Black-alternativet fås for øvrig ikke som 32 GB, kun som 128 eller 256 GB. Dette blir dermed en slags premium-iPhone å regne.

De nye Air Pods-ene er heller ikke direkte billige med en utsalgspris på snaue 159 dollar. Det tilsvarer rundt 1 300 norske kroner, og da bør de altså være veldig gode for å kunne rettferdiggjøre prisen.

Fikk du med deg at Apple også lanserte en ny klokke?
Her er Apple Watch Series 2 »

Få med deg vår liveblogg fra Apple-lanseringen her »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder