HOLDER OVERSIKT: Google holder god oversikt over hva vi søker på. Foto: Skjermbilde

Stilles for retten i Australia: - Google villeder brukerne

(VG Nett) Australske forbrukermyndigheter går til sak mot søkemotoren Google.

Jørgen Lyngvær
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Bakgrunnen for søksmålet er at de australske konkurranse- og forbrukermyndighetene mener Google visker bort skillet mellom betalte og ubetalte søkeresultater. Australske myndigheter trekker også en av Googles største kunder, The Trading Post, for retten fordi de skal ha bidratt til at brukerne av Google blir villedet. Ifølge myndighetene bryter både Google og The Trading Post lover om villedende markedsføring når Google lar bedrifter betale seg til å komme øverst på trefflisten i et søk.

Får treff fra konkurrentene

The Trading Post betaler for å legge inn søkeord, blant annet til varer selskapet selger, hos Google slik at hvis internettbrukere søker på fraser som inneholder et av disse ordene vil The Trading Post komme øverst på listen over søkeresultat.

Forbrukermyndighetene mener at The Trading Post har lagt inn navnet på to bilforhandlere som er konkurrenter til The Trading Posts egen bilforhandlertjeneste. Dermed ville alle som søkte på konkurrentenes navn få The Trading Post som første treff i Google, slik at brukerne får et falskt inntrykk av at bilforhandlerne hadde noe med hverandre å gjøre.

Australske myndigheter sier at Google Inc., Google Irland, Google Australia og The Trading Post blir stilt for retten. Myndighetene ønsker å forby Google å selge søkeresultater som ikke har direkte tilknytning til søkeordet.

Google Australia mener at påstandene er uriktige og må ses som et angrep på alle søkemotorer og på australsk handelsstand som bruker søkemotorene til å komme i kontakt med kunder over hele verden.

Les også

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder